REPORTAJ. Locul unde atracțiile turistice ale județului Covasna te trag la fund – într-un sens bun
Din ce în ce mai des, „experiențele” se vând în pachete all-inclusive, iar „aventura” se consumă rapid, filtrată prin ecranele rețelelor sociale. Însă la doar 20 de kilometri de Sfântu Gheorghe, la Dalnic, există un loc care sfidează această superficialitate. În adâncurile unui lac folosit pentru scufundări, a fost inaugurată o expoziție de fotografii subacvatice, organizată de My Lake și Visit Covasna.
La fața locului, liniștea e apăsătoare și reconfortantă în același timp. Câteva construcții de lemn, o potecă, iar în centrul tuturor lucrurilor – lacul. E limpede și adăpostește în adâncuri o galerie. Sub apă.
„Le spun mereu copiilor când merg în școli că aproape orice faci la suprafață se poate face și sub apă”, ne-a spus Kolos Szabó, coordonatorul centrului de scufundări de la Dalnic.
Îl urmăresc cum povestește cu o pasiune care te contaminează. Nu vorbește doar despre scufundări, ci despre o întoarcere la rădăcini.
„Copiilor le mai spun că ei sunt scafandri cu 8-9 luni de experiență. Atunci când ne scufundăm noi, de fapt, revenim la rădăcinile noastre. Le spun că dacă au un hobby la suprafață, putem să încercăm să-l facem și sub apă. Așa s-a născut ideea unei galerii subacvatice. Așa s-a născut și berăria subacvatică și altele. Anul acesta, cu un hobby de la suprafață, combinat cu unul subacvatic, împreună cu Visit Covasna, s-a născut această galerie subacvatică”, mai spune coordonatorul.
„Dacă nu avem grijă, toate aceste locuri vor ajunge sub apă”
Expoziția fotografică deschide sezonul de scufundări din acest an și nu este doar o atracție artistică. Este și un semnal de alarmă.
„Ideea galeriei subacvatice are multe de spus. Nu trebuie să uităm că recent au fost inundații în județul Covasna. În fotografii sunt ilustrate locații frumoase din județ, cu care ne mândrim. Acum aceste imagini sunt sub apă, dar aceste locații pot ajunge la propriu sub apă dacă nu vom avea grijă de mediul în care trăim și dacă vom continua în acest ritm cu tăierea pădurilor și cu arderea plasticului”, a mai spus Kolos Szabó.
Zeci de copii instituționalizați vor vizita expoziția
Unul dintre cele mai emoționante aspecte ale proiectului este componenta socială. Galeria subacvatică nu a fost creată doar pentru turiști sau pasionați de aventură, ci și pentru copiii care nu au avut șansa unor astfel de experiențe până acum. Anul 2025 este dedicat copiilor la nivel internațional, iar în acest context, organizatorii și-au propus să le ofere acces gratuit la această lume subacvatică copiilor instituționalizați din județul Covasna.
Peste 60 de copii din casele familiale vor fi aduși la Dalnic, vor fi echipați, pregătiți și vor putea explora galeria în condiții de siguranță, alături de instructori.
O lume de sub apă care reflectă lumea de la suprafață
Galeria, care poate fi văzută doar printr-un program de scufundare ghidată (sau în miniatură la suprafață), este compusă din fotografii reprezentative pentru identitatea culturală și naturală a județului Covasna. Muzeul Haszmann Pál din Cernat, Biserica unitariană din Lemnia sau Poiana narciselor de la Filia, Cetatea Ika sau celebra pâine de casă din Malomkert sunt doar câteva dintre reperele vizuale ale acestei „călătorii subacvatice”.
Gheorghiță Raymond, artistul din spatele imaginilor, numește această expoziție „un portal spre valorile județului”. El spune că încurajează vizitatorii nu doar să admire fotografiile, ci să le înțeleagă. Să-și pună întrebări. Să reflecteze asupra felului în care cultura locală poate fi promovată altfel.
Proiectul se adresează atât turiștilor, cât și locuitorilor din județ, pentru că, paradoxal, mulți dintre ei nu au ajuns niciodată în aceste locuri surprinse în imagini.
Deák Gyöngyvér de la Visit Covasna completează tabloul: „Ne-am dorit ca și prin această ediție subacvatică să arătăm frumusețile județului și am ales câteva fotografii care să arate bine și sub apă, pentru că nu este ușor. Ne-am referit în fotografii și la trecut și la viitor. Avem toată oferta județului cu tradițiile, cu atracțiile culturale și gastronomice”.
Moștenire readusă la viață
În spatele acestui proiect stă o tradiție de familie. Centrul de scufundări a fost fondat în urmă cu peste un deceniu de Szabó Jenő, un pionier al scufundărilor în România, cu o carieră care include colaborări cu celebrul Jacques-Yves Cousteau în anii ’90. Szabó Jenő a contribuit la cercetări importante în Dunăre și a fost parte din echipa care a descoperit cetatea scufundată Callatis.
Astăzi, fiul său, Kolos, duce mai departe această moștenire, dar o face într-un mod profund: combină educația, aventura și responsabilitatea socială.
Costul pentru o astfel de experiență este de 350 de lei, însă din fiecare participare plătită, 50 de lei sunt redirecționați către programul „Experiență pentru toți” – inițiativă care finanțează excursii, tabere și activități în aer liber pentru copiii lipsiți de sprijin familial. Programările se pot face la numărul de telefon 0755 011 497. Cei care nu vor se se scufunde pot participa la activitățile interactive de la suprafață, tot cu programare prealabilă.
În ziua în care am fost la Dalnic, n-am intrat în apă. N-am purtat costum, n-am respirat prin tub, n-am văzut fotografiile plutind la doi metri adâncime. Dar cu toate astea, am plecat de acolo cu un sentiment că m-am scufundat puțin – în ideea din spate, în felul în care niște oameni au reușit să transforme un lac într-un loc cu mult sens. Poate nu despre adâncimea apei e vorba, ci despre profunzimea intenției. Iar asta se simte perfect chiar și de la mal.