ACTUALITATE 30 aprilie 2021

Regulamentul de vizitare pentru Cheile Vârghișului

de Covasna Media | 4418 vizualizări

Cheile Vârghișului este un loc tradițional de petreceri la iarbă verde de 1 Mai. Rezervația naturală vă așteaptă cu mare drag și anul acesta, dar puțin altfel decât în anii precedenți. Datorită pandemiei, presiunea turismului a crescut extrem în sezonul trecut și a produs efecte vizibile. Prin urmare, Agenția Națională Pentru Arii Naturale Protejate, în strânsă cooperare cu instituțiile și asociațiile locale dorește să asigure pe deplin că aria protejată nu va fi afectată negativ de vizitarea Cheilor Vârghișului. Instituția dorește să atragă atenția vizitatorilor asupra Regulamentului sitului. Vizitarea ariei naturale protejate se poate efectua zilnic, numai între orele 9-18, camparea și parcarea autovehiculelor fiind admise doar în locurile special amenajate, semnalizate corespunzător. Pentru vizitatorii care se deplasează din direcția localității Vârghiș spre Chei, camparea respectiv parcarea autovehiculelor se poate efectua doar pe terenul de lângă Centrul de Vizitare, iar pentru cei care sosesc dinspre Merești, posibilitatea de campare și de parcare a autovehiculelor va fi posibilă în zona Árpataka, acesta fiind semnalizată prin indicatoare montate pe marginea drumului. În zonele Kőalja, Karácsony gátja, în zonele de campare neautorizate, accesul cu vehicule motorizate este interzis, cu excepția proprietarilor de teren. Este foarte important ca vizitatorii să folosească numai toaletele montate în zonele special amenajate, pentru păstrarea curățeniei ariei protejate.

Turiștii sunt rugați să viziteze Cheile Vârghișului și peșterile în mod responsabil, respectând regulamentul și colaborând cu personalul responsabil în gestionarea ariei naturale protejate. Pentru alte informații vă rugăm să vizitați pagina Facebook a ariei naturale protejate Cheile Vârghișului (ttps://www.facebook.com/vargyas.szoros.hivatalos).

 

Harta Cheilor Vârghișului: https://salvamontvlahita.ro/images/terkep.jpg

 

 

Regulament de vizitare

Acces și circulație

  1. Drumurile de acces: drumul de exploatare forestieră privată din Vârghiș și drumul județean 132A din Merești.
  2. Circulația cu mașini de teren, ATV, motociclete de teren, motosănii în afara drumurilor de acces este interzisă.

 

Parcare, campare și foc de tabără

  1. Parcarea și camparea este permisă doar în locuri special amenajate. Este interzisă camparea la cele două intrări ale Cheilor (Sub piatră, Barajul Crăciunului).
  2. WC-uri sunt amplasate în zonele de parcare, la refugiul din Câmpul de Piatră și la Peștera Orbán Balázs.
  3. Focurile de tabără sunt permise doar în vetrele special amenajate în acest scop în perimetrele permise pentru campare, cu lemn de foc asigurat de administratorii locului de campare.

 

Drumeție

  1. Vizitarea ariei protejate se face pe baza biletului de intrare (cu excepția celor care fac dovada reședinței în Merești și Vârghiș).
  2. Vizitarea ariei protejate se face zilnic între orele 9–18.
  3. Vizitarea ariei protejate se face pe jos și numai pe traseele turistice marcate.
  4. Este interzisă abandonarea deșeurilor de orice fel pe teritoriul ariei protejate. Vizitatorii sunt rugați să ducă acasă tot ce au adus, inclusiv ambalajul de hârtie al sandviciului, doza de aluminiu, PET-ul sau chiștoacele de țigară, sau să folosească containerele amplasate în locurile de parcare și campare.
  5. Este interzis scăldatul, spălatul de animale, rufe, autoturisme şi utilizarea detergenților în apele de pe cuprinsul ariei protejate.
  6. Accesul câinilor în arie este permis doar ținând permanent pe lesă.
  7. Este interzis vânatul, pescuitul, culegerea ciupercilor, a fructelor de pădure, melcilor, a plantelor medicinale cât și capturarea sau uciderea animalelor sălbatice sau distrugerea locurilor de reproducere sau odihnă.
  8. Este interzisă perturbarea liniștii prin strigăte, pocnituri, folosirea de echipamente audio sau prin alte mijloace sonore pe tot parcursul vizitei.
  9. Este interzisă folosirea armelor, a petardelor sau alte instrumente pirotehnice.

 

Vizitarea peșterilor

  1. Peșterile desemnate pentru vizitare sunt: Peștera Orbán Balázs (Peștera Mare de la Merești), Peștera Calului, Peștera Tătarului și Sura de Piatră.
  2. Restul peșterilor sunt închise accesului public. Este interzisă popularizarea,  mediatizarea datelor de identificare și localizare a acestora.
  3. Peștera Orbán Balázs (Peștera Mare de la Merești) se poate vizitată în perioada de vară (mai–octombrie) doar cu ghid. Zona de intrare este deschisă tot anul și poate fi vizitată și fără ghid.
  4. Este interzisă perturbarea liliecilor prin utilizarea luminii directe cu lanterne, reflectoare sau cu bliţul aparatelor de fotografiat. Este obligatorie păstrarea liniștii în timpul vizitelor, trebuie evitate strigătele și vorbitul tare. Este interzisă atingerea liliecilor.
  5. Este interzisă aprinderea focului, accesul cu flacără deschisă și fumatul în peșteri și la intrarea acestora.
  6. Este interzisă desenarea sau inscripționarea pe stânci și în peșteri. Este interzisă atingerea, deteriorarea și colectarea formațiunilor speologice.
  7. Este interzisă exploatarea valorilor paleontologice și arheologice fără aviz.

 

Escaladă

  1. Escalada este permisă doar pe traseele existente. Este obligatorie respectarea restricțiilor temporare aplicate pentru protecția păsărilor răpitoare.
  2. Reamenajarea, întreținerea sau deschiderea de noi trasee de alpinism/escaladă se poate executa numai cu avizul ANANP și cu acordul Serviciilor Publice Salvamont.

 

Alte reguli

  1. Organizarea evenimentelor de orice fel (manifestările de grup, ture ghidate, competițiile, cursurile, taberele etc.) se poate doar cu acordul ANANP și a Serviciilor Publice Salvamont.
  2. Orice activitate științifică este permisă numai cu aprobarea Academiei Române sau a instituțiilor subordonate Academiei (Comisia Patrimoniului Speologic) și cu acordul ANANP.
  3. Filmarea și fotografierea cu scop comercial în aria protejată este permisă doar cu avizul ANANP.
  4. Este interzis comerțul ambulant  și vânzarea băuturilor alcoolice în aria protejată. Vânzarea produselor alimentare este permisă în zonele de campare și de parcare special amenajate, cu acordul ANANP.

Foto arhivă

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.