ACTUALITATE 1 iunie 2014

Reforma care nu schimbă nimic

de Covasna Media | 563 vizualizări

Noul pachet de servicii medicale a intrat în vigoare. Așteptarea la cabinetele medicilor devine practică oficializată

Pe 1 iunie a intrat în vigoare noul pachet de servicii medicale. Cu alte cuvinte, ceea ce asigură statul din contribuţia pe care fiecare român o plăteşte la sănătate. Deşi legea ar fi trebuit să reformeze sistemul şi să ajute pacienţii, în policlinici şi spitalele va rămâne aceeaşi problemă - lipsa banilor şi, în plus, vor apărea listele de aşteptare. Ba mai mult, autorităţile creează cadrul pentru apariţia oficială a listelor de aşteptare, atât la consultaţiile la medicul de familie, la policlinică şi chiar în spitale. Consultaţiile şi analizele vor fi efectuate în limita plafoanelor alocate.

Marile schimbări din sănătate, care ar trebui înceapă din 1 iunie, nu sunt, în realitate, atât de mari.

Baza sistemului, medicul de familie

Arhitectura sistemului nu se schimbă deloc. Baza va fi în continuare medicina de familie, apoi ambulatoriul de specialitate sau policlinicile şi, în vârf, spitalele. Ceea ce se schimbă este raportul dintre cele trei servicii.

Medicii de familie vor primi în plus sarcina de a face consultaţiile preventive pentru românii sănătoşi. Nouă consultaţii pentru copiii cu vârsta până într-un an şi jumătate, o vizită la doctor o dată la trei ani pentru cine are între 18 şi 39 de ani şi o consultaţie pe an pentru cei peste 39 de ani. Opţional, medicii de familie vor putea face EKG pentru monitorizarea bolilor cardiovasculare, dar şi o ecografie generală. În schimb, autorităţile nu au mai fost de acord ca medicii de familie să îi monitorizeze pe pacienţii cu diabet sau să prescrie medicamente pentru afecţiunile psihice.

Accent pe tratament în policlinică

Ministerul Sănătăţii vrea ca accentul să se pună de acum încolo pe tratamentul în policlinică, unde costurile sunt mai mici. Doar că, în acest fel, autorităţile creează, oficial, listele de aşteptare. De exemplu, un pacient poate fi văzut de medicul specialist în maximum 7 zile, dacă este vorba de o afecţiune care se poate complica repede sau chiar 6 luni, dacă este o boală care nu riscă să se agraveze.

Pentru o serie de afecţiuni precum infarctul, cancer sau hepatită, nu mai este nevoie de bilet de trimitere de la medicul de familie.

În spitale se reduce numărul de internări

Pentru spitale, Ministerul Sănătăţii are în vedere reducerea numărului de internări. De aceea, va exista o listă de afecţiuni pentru care pacienţii nu vor putea fi ţinuţi în spitale mai mult de 12 ore. Chimioterapia, radioterapia, implantul de cristalin, avortul, hepatitele, cirozele sunt doar câteva dintre bolile pentru care medicii nu vor mai putea face internări. Şi chiar atunci când vor decide acest lucru, doctorii vor întocmi liste de prioritate pentru cazurile ce mai pot fi amânate, totul pentru a se încadra în bugetul spitalului.

La acest pachet de servicii au lucrat doi miniştri, mai bine de un an şi jumătate. Eugen Nicolăescu a iniţiat proiectul care a fost preluat, în mare parte, de Nicolae Bănicioiu.

„Dacă până acum pacientul pentru absolut orice îl durea se ducea la spital, de acum pachetul de bază îi spune fiecăruia ce pași trebuie să facă. Și îi arată că e mult mai ușor să meargă pentru anumite simptome, servicii medicale la medicul de familie sau de ambulator decât să se ducă la spital”, explica fostul ministru Eugen Nicolăescu.

„Pachetul de bază este în principiu 75% din ce a lăsat dl. Nicolăescu. Nu cred că îl mai critică nici domnia sa. Da, am mai adăugat doar partea de prevenție”, a precizat actualul ministru, Nicolae Bănicioiu.

Pe de altă parte, au trecut şase ani de când statul român nu a mai actualizat lista medicamentelor gratuite şi compensate. Bolnavii ar fi trebuit să aibă acces la noile tratamente de la 1 aprilie, însă termenul a fost din nou amânat pentru luna octombrie.

Sătui să mai aştepte actualizarea listei de medicamente compensate şi gratuite, șapte pacienţi care suferă de cancer au dat în judecată Ministerul Sănătăţii solicitând să aibă acces mai repede la tratamente noi. Ei au reclamat problemele şi la Comisia Europeană. Pacienții cer înapoi şi banii pe care i-au plătit din fonduri proprii pentru tratamentul împotriva cancerului.

Principalele prevederi ale noului pachet de servicii medicale

Medicina de familie

– asigură urgenţe

– oferă consultaţii programate

– eliberează medicamente compensate şi gratuite

– scrie bilete de trimitere

Policlinică

– asiguratul are dreptul la cel mult trei consultaţii

– medicul pune diagnosticul, oferă tratament, monitorizează evoluţia cazului.

Analize şi investigaţii medicale

– CNAS impune un plafon maxim de decontare

– laboratoarele şi clinicile private nu pot încasa mai mulţi bani

Medicina dentară

– o consultaţie anuală

– tratamentul cariei simple

– extracţii ale dinţilor

– o proteză o dată la zece ani

Reforma salariilor în sănătate se amână

Un alt proiect de reformă, menit să aducă salarii mai mari angajaţilor din sănătate, a fost lăsat de-o parte. Acesta se referea la plata medicilor şi asistentelor în funcţie de performanţă. În acest moment, salariul unui medic rezident este în România de 10 ori mai mic decât în străinătate.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lili, 2 iunie 2014
Cum nu schimba nimic, pai schimba bine, ca introduce listele de asteptare si o sa tot asteptam !!!!!!! O sa asteptam sa faca astia ce scrie in minunata reforma fara BANI !!!!! O sa asteptam cat vom citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.