ACTUALITATE 5 februarie 2013

Referendum pentru revizuirea Constituţiei, în toamnă. Antonescu - preşedintele Comisiei

de Covasna Media | 431 vizualizări

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat, marţi, că referendumul pentru modificarea Constituţiei ar putea avea loc în septembrie sau octombrie. Pentru funcţia de preşedinte al Comisiei parlamentare de revizuire, Ponta îl susţine pe liderul PNL, Crin Antonescu.

victor ponta crin antonescu

"Din punctul meu de vedere ar fi foarte bine ca domnul Antonescu să conducă el comisia de revizuire", a declarat Victor Ponta.

El a amintit că această comisie a fost înfiinţată de către Parlament în timpul legislaturii trecute şi că este nevoie de selectarea unei noi componenţe. "Preşedinţia va reveni, bineîneţeles, USL, iar din partea USL este cel mai bine dacă ar fi condusă de Crin Antonescu", a apreciat premierul.

El a precizat că plebiscitul pentru validarea Constituţiei ar putea avea loc în septembrie sau octombrie. "Nu avem tensiuni politice în acest an, iar 2013 este exact momentul în care putem face o modificare de substanţă a sistemului politic în care să nu mai avem crize, suspendări", a spus Ponta.

Premierul a menţionat că între ideile convenite la nivelul USL este aceea că va trebui menţinut principiul preşedintelui ales în mod direct , dar cu atribuţii clarificate. "Ideea mea şi a PSD este că trebuie să avem un preşedinte ales în mod direct şi cu o republică precum cele din Portugalia, Polonia, Austria sau Irlanda, în care să avem un preşedinte-arbitru, după 10 ani în care am avut un preşedinte-jucător", a declarat social-democratul, adăugând că este nevoie să fie clarificate şi condiţiile în care este numit prim-ministrul.

"Vorbim foarte clar despre clarificarea atribuţiilor preşedintelui, de un preşedinte-arbitru, nu unul care să îmbrace tricoul unei echipe, care să centreze, tot el să tragă la poartă şi să mai şi certe jucătorii", a afirmat şeful Guvernului.

Acesta a reiterat sprijinul său pentru constituirea unui forum constituţional în care, alături de decidenţii politici să fie reprezentată şi societatea civilă. Acest organism ar colecta toate propunerile privind reforma constituţională, iar în chestiunile în care se ajunge la un consens mai larg, să se formuleze propuneri concrete.

Acestea ar putea fi trimise comisiei parlamentare de revizuire în luna mai, urmând ca electoratul să se pronunţe asupra legii fundamentale prin referendum în prima parte a toamnei acestui an.

Premierul a precizat că termenul pentru finalizarea proiectului de revizuire convenit în USL este data de 5 mai.

n mai-iunie, dacă va fi nevoie să prelungim sesiunile parlamentare, să se voteze în cele două Camere propunerea de revizuire, după care probabil septembrie -octombrie să avem referendumul de ratificare", a adăugat Ponta.

El a menţionat că din comisia de revizuire va face parte un reprezentant al Administraţiei Prezidenţiale, dar şi din partea Guvernului, a Curţii Constituţionale, Consiliul Superior al Magistraturii.

În ceea ce priveşte punctele ce ar fi vizate în perspective revizuirii, Victor Ponta a mai precizat că între acestea se numără mecanismul de desemnare a primului ministru de către şeful statului, dar şi reglementarea traseismului politic.

"În Constituţie trebuie să trecem foarte clar sistemul prin care un parlamentar care îşi schimbă partidul... de fapt care schimbă votul pe care l-a primit în momentul în care a fost votat îşi poate pierde mandatul. (...) Nu că-şi părăseşte partidul, nu asta e important. Important este că cere un vot pentru o anumită situaţie, este membru PSD, PDL, PNL, şi după aceea practic îşi înşeală proprii alegători şi trebuie să răspundă în faţa alegătorilor, nu în faţa partidului", a mai susţinut liderul PSD.

Potrivit unor surse din USL, citate de Mediafax, poziţia lui Antonescu în fruntea comisiei de revizuire ar presupune o "autoritate politică şi instituţională", dar şi o modalitate de a-şi consolida poziţia de candidat la alegerile prezidenţiale.

(rtv.net)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.