ACTUALITATE 2 iunie 2015

Reducerea TVA, economie pe termen lung

de Mirela Cara Dragu | 620 vizualizări

TVA-ul de 9% la alimente ne poate aduce economii de până la 1.000 de lei pe an

Mult așteptata zi în care TVA-ul pentru alimente și băuturi non-alcoolice a scăzut de la 24% la 9% a venit în sfârșit luni, la începutul verii. Măsura ar trebui să aducă beneficii populației, care începând cu această zi, teoretic, va putea cumpăra alimente la prețuri cu 12% mai mici simțind această economie în propriile buzunare.

Reducerea TVA este aplicată la produse precum: lapte, brânzeturi și alte derivate din lapte, ouă, animale și păsări vii destinate consumului alimentar, produse din caren, pește, crustacee, miere, fructe, legume, plante, cafea, ceai, cereale și multe alte produse care constituie hrana noastră zilnică.

Astfel, dacă pentru 1 kg de brânză de vaci până luni se plăteau în medie 25 de lei, acum, datorită noului TVA, cumpărătorul va plăti doar 22 de lei, ceea ce însemnă că va economisi aproximativ 3 lei. Un kilogram de mere, care costa 3 lei, va costa acum în jur de 2,70 lei, iar roșiile care s-au vândut până de curând cu 12 lei/kg, ar trebui să coste 10,70 lei.

Prețul pâinii rămâne nemodificat întrucât TVA-ul la acest produs este de 9% încă din anul 2013.

Pentru a afla în ce măsură s-au redus prețurile alimentelor în orașul nostru am mers în câteva supermarketuri și magazine de cartier, dar și în piață, unde am stat de vorbă atât cu vânzătorii, cât și cu cumpărătorii.

Preţuri afişate cu ambele valori ale TVA

În cele mai multe spații comerciale pe care le-am vizitat, prețurile sunt afișate în varianta cu reducere. Mai exact, cei interesați pot vedea cât costa produsul când TVA-ul era de 24% și îl pot compara cu cel rezultat în urma scăderii taxei pe valoare adăugată. „Ne-a luat destul de mult timp să punem prețurile la raft în forma aceasta. A fost o muncă în plus și am stat și peste program ca să terminăm la timp. Încă mai avem o serie de produse pentru care nu am afișat prețul, dar sperăm să terminăm cât de curând, ne-a declarat șefa unui magazin. Aceasta a mai spus că, fiind doar prima zi de după reducerea prețurilor, nu poate estima dacă vânzările au crescut, dar că în mod cert în prima parte a zilei de marți numărul persoanelor care au trecut pragul magazinului a crescut vizibil.

Magazine TVA 9 la suta iunie 2015 - 1

Fiecare leu contează...

„Pentru mine și 1 leu contează. De banii pe care îi economisim, chiar dacă nu sunt mulți, mai luăm o înghețată pentru copil sau poate o pâine. La urma urmei sunt bani pe care îi iei, nu îi dai. Așa că mie îmi convine că s-a redus TVA-ul chiar dacă nu am avantaje foarte mari, ne-a spus o mămică aflată la cumpărături.

„Eu merg destul de des la cumpărături, dar nu am învățat prețurile pe dinafară. Nu am cum să-mi dau seama ce prețuri s-au schimbat și ce prețuri nu s-au schimbat. Cred că era mai bine dacă afișau ca la reduceri cât costa produsul înainte de trecerea la 9% TVA și cât costă acum. Numai așa ne dădeam seama. Eu vin aici mai des pentru că e mai aproape de casă” – ne-a spus un domn aflat la cumpărături într-un magazin deschis non-stop în centrul orașului, unde modificările prețurilor nu erau la vedere.

În piață, prețul roșiilor a scăzut de la 12, la 8 lei, iar fructele de sezon se vând mai ieftin decât săptămâna trecută, însă reducerile de preț nu au legătură cu TVA-ul. „Nu știu de ce au scăzut prețurile așa. Dar dacă toți vând cu atât, trebuie să vindem și noi la fel, ce să facem?”, a declarat un comerciant din piață.

„Eu nu înțeleg ce e cu prețurile astea la cireșe? 14 lei kilogramul? Dar ce, le sapă?! Sunt poleite cu aur? Săptămâna trecută era prețul chiar 20 de lei. N-am luat, că nu-mi permit să dau atâția bani ca să mănânc o dată, ne-a declarat o pensionară contrariată de prețurile cireșelor.

Economii pe termen lung

Reducerea cotei TVA are avantaje care nu se resimt la nivel micro. Cumpărând un produs cu 50 de bani mai ieftin, nu ți se pare că ai economisit deloc. Totuși, dacă facem un calcul simplu pornind de la prezumția că în urma scăderii TVA-ului vom beneficia de o reducere de 12% a cheltuielilor pentru mâncare, ajungem la concluzia că o familie care cumpără mâncare de 800 de lei lunar, economisește aproximativ 85 de lei pe lună, ceea ce înseamnă că, la sfârșitul anului, familia respectivă se alege cu o sumă suplimentară de 1.000 de lei pe care o poate redirecționa către alte cheltuieli.

Cota scăzută de TVA se aplică la întreg lanțul economic, de la producători, la cei care vând către consumatorul final, indiferent că sunt producători sau comercianți. Spre exemplu, în cazul strugurilor se va aplica reducerea de TVA indiferent dacă cel care face achiziția îi va folosi pentru consum, dulceață, compot sau producția de băuturi alcoolice. Prin această măsură, Guvernul speră să încurajeze consumul şi să stimuleze creşterea economică.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.