ACTUALITATE 10 mai 2016

Reducerea TVA de la 24% la 20% s-a transmis în proporție de 70% în prețuri

de Agerpres | 790 vizualizări

Reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20% de la 1 ianuarie 2016 s-a transmis în proporție de peste 70% în prețuri, însă procentul este mai mic decât în cazul scăderii TVA la pâine și produse de panificație, când coeficientul de transmisie a fost de 93%, sau la scăderea TVA la alimente în general, care s-a reflectat 80% în prețuri, a declarat marți guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, în cadrul conferinței de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflației.

"Am făcut o analiză a modului în care reducerile succesive de TVA au afectat și afectează în continuare indicele prețurilor de consum. Conform acestor calcule cele trei runde (s-a început cu pâinea și produsele de panificație, s-a extins la toate produsele agroalimentare și apoi, de la 1 ianuarie, la toate produsele) au afectat mai mult de 80% din coșul de consum. În ianuarie 2016, reducerea cotei standard a vizat circa jumătate din coșul de consum. Avem un coeficient estimat de transmisie de circa 70%. Ceva mai mult de două treimi din reducere s-a transmis în prețuri. El este inferior celorlalte etape de reducere. La pâine, coeficientul de transmisie a fost de 93%, iar la alimente în general de 80%", a subliniat Mugur Isărescu.

Potrivit acestuia, în primul trimestru al acestui an, indicele prețurilor de consum s-a adâncit în teritoriu negativ în primul rând pe fondul reducerii cotei standard de TVA de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016, al diminuării inflației importate, cu precădere în cazul produselor energetice și alimentare. "La această diminuare a inflației importate a contribuit atât evoluția prețurilor externe cât și o ușoară întărire a leului începând cu luna februarie", a explicat Isărescu.

Totodată, la capitolul factori care au influențat scăderea prețurilor, guvernatorul BNR a menționat și diminuarea tarifelor la energie, care este posibil să rămână reduse în acest an, având în vedere retincența autorităților în a majora prețurile într-un an electoral.

În schimb, în sensul creșterii prețurilor a contribuit restrângerea rapidă a deviației negative a PIB față de nivelul potențial, a explicat guvernatorul BNR.

Cu toate acestea, inflația de bază va trece în teritoriu pozitiv la jumătatea acestui an, după epuizarea efectelor de runda I ale reducerilor succesive de TVA, iar în partea a doua a anului vor reveni presiunile inflaționiste date de politica fiscală expansionistă, având în vedere anul electoral, și de creșterea treptată a prețurilor de import, reiese din Raportul trimestrial asupra inflației prezentat marți de guvernator (...).

 

Teme articol: buget TVA
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.