Record la Adăpostul pentru Câini Comunitari
Numărul căţeilor cazaţi aici depășește o sută. Pe de altă parte, adopţiile sunt nelipsite lună de lună și proiectul a ajuns să fie apreciat și în judeţele vecine
Adăpostul pentru câini comunitari care funcționează la Câmpu Frumos a atins luna aceasta un record în materie de număr de căței cazați, ajungând la 102 patrupede. De ele se ocupă atât personalul adăpostului, cât și cei 22 de voluntari care au fost implicați într-un proiect prin care persoanele care doresc să aibă grijă de căței, se pot înscrie ca voluntari.
Directorul Adăpostului, Horia Kraus, a afirmat că voluntarii înscriși până în prezent au vârste de la 13 ani până la peste 70 și toți sunt foarte conștiincioși în respectarea programului de îngrijire a câinilor.
Majoritatea vin la sfârșit de săptămână, dar și în zilele lucrătoare. Fiecare a ales câte un câine și are grijă de el până ce este adoptat, după care ia în primire altul.
Numărul mare de câini a fost atins și ca urmare a activității echipajului propriu al Adăpostului, care intervine cu prioritate la reclamații, de asemenea și oamenii sau Poliția Comunitară apelează în caz de nevoie.
Adăpostul are și un număr de telefon unde se poate suna – 0769-065.095 – unde oamenii pot semnala problemele din acest domeniu.
Pe de altă parte însă, în ultima lună au fost înregistrate foarte multe cazuri în care oamenii pur și simplu aruncă animalele peste gard sau le aduc la miezul nopții, fără a întreba dacă mai sunt locuri, dacă se poate sau dacă este voie, având în vedere că Adăpostul este destinat câinilor vagabonzi, nu celor din curți de care stăpânii s-au plictisit sau i-au lăsat să se înmulțească necontrolat.
„Își iau de pe suflet responsabilitatea și gata. Oamenii trebuie să înțeleagă că Adăpostul este pentru câinii de pe stradă, nu pentru cei care au la curte sau în apartament câine și s-au plictisit de el”, a spus Kraus.
O situație neplăcută a fost cea în care în spatele Colegiului Mihai Viteazul, lângă un tomberon, un echipaj Tega a găsit o cutie cu 17 cățeluși, unii fără ochi, care fuseseră abandondați acolo.
Dintre ei la Adăpost au putut fi salvați 6, patru fiind dați spre adopție, însă conducerea lăcașului pentru câini a ținut să le atargă atenția oamenilor să nu mai recurgă la asemenea gesturi, ci măcar să sune și să se sfătuiască cu ei.
Aprecieri din partea brașovenilor
În paralel cu această activitate, popularizarea Adăpostului și activităților de aici în presa din județul Brașov a atras după sine un număr mare de brașoveni care nu numai au sunat să felicite și să sublinieze că în județul lor nu există un asemenea adăpost, deși probleme cu câinii ar fi destule, ci au și donat sume de bani sau au adoptat căței.
„Unii au donat scândură, acum avem un boiler în plus pentru cabinetul medical pe care vrem să-l deschidem în toamnă, alții ne-au dat bani, toți sunt foarte încântați de ce am construit aici și spun că este ca un hotel pentru câini. Acest lucru ne-a dat încredere și vrem să realizăm un filmuleț de prezentare și să lansăm o campanie națională de promovare a Adăpostului”, a spus Horia Kraus.
Ham-ham cu Răzvan și Dani...
Campania de mediatizare ar avea scopul de a atrage cât mai multe fonduri și sprijin pentru Adăpost, iar conducătorul lui se gândește chiar să-i invite la fața locului pe „matinalii” Răzvan și Dani, de la Antena1, pentru a realiza o emisiune la fața locului, între patrupede, cu demonstrații, dresaj și așa mai departe.
Până atunci, unul dintre programele imediat următoare care va avea loc la Adăpost este o zi cu micuți romi. Evenimentul are loc marți, de la ora zece.
Ana Sidon