ACTUALITATE 11 noiembrie 2021

Recomandările polițiștilor privind cumpărăturile în mediul online

de Covasna Media | 1134 vizualizări

În această perioadă mediul online este folosit pentru a achiziționa bunuri și servicii apelând la diverse platforme/site-uri online specializate în acest sens.

În cazul în care plănuiți să efectuați cumpărături în mediul online, polițiștii fac următoarele precizări:

  • Dacă efectuați cumpărături pe site-uri de comerț online de la persoane fizice, nu trimiteți banii în avans. Folosiți un serviciu cu plata ramburs (achitarea costurilor de către destinatar la momentul livrării bunului).
  • Înainte de a face achiziții online, verificați cu atenție sursa de comercializare. Achiziționați bunuri din surse sigure, folosind site-uri de comerț online pe care le cunoașteți sau pe care le-ați mai folosit și verificați recenziile comerciantului înainte de a achiziționa produsul. Totodată vă recomandăm să păstrați întotdeauna documentele referitoare la plățile pe care le-ați efectuat online. Acestea pot fi folosite pentru stabilirea termenilor și condițiilor vânzării sau pentru a face dovada că ați plătit pentru bunuri.

De asemenea, este foarte important să vă protejați de eventuale atacuri de tip ,,phishing” - ,,pescuirea de date online”, unul dintre cele mai frecvent întâlnite tipuri de fraude online 

În acest sens, este necesar să efectuați verificări cu privire la entitatea cu care intenţionaţi să demaraţi relaţii comerciale, verificați cu atenție adresa de e-mail de pe care s-a transmis corespondența precum și site-ul de comerț pe care vă aflați.

Atacatorii pot folosi adrese de e-mail ce sunt asemănătoare cu adresele oficiale ale unor operatori economici, prin care transmit corespondențe solicitând date personale sau bancare. Este important să nu răspundeți la astfel de corespondențe și să ștergeți e-mailul.

Totodată, atacatorii pot transmite diverse link-uri prin e-mail, SMS, whatsapp, platforme de socializare, s.a.m.d, care accesează site-uri asemănătoare cu site-urile autorizate de comerț. Aceste pagini se numesc site-uri clone iar prin asemănarea cu site-urile originale, se urmărește a vă determina să vă introduceți datele personale sau datele bancare. În cazul în care ajungeți pe un astfel de site, părăsiți-l cât mai curând și nu vă introduceți datele.

  • Este esențial să evitați să transmiteți prin telefon sau alte dispozitive informații referitoare la datele dumneavoastră bancare (P.I.N.-ul cardului, parole de acces, seria sau I.P.-ul token-ului etc.), precum și date de identitate cum ar fi: C.N.P.- seria și numărul cărții de identitate s.a.m.d;

- Nu fotografiați ori scanați cardul și nu îl transmite prin mijloacele de comunicare on-line. 

- Evitați să faceți cumpărături pe site-uri care nu folosesc un serviciu de tip ”full authentification” 

- Este recomandat să folosiți o aplicație de internet banking, lucru care vă va permite să aveți un control mai mare asupra operațiunilor bancare pe care le efectuați, precum și să confirmați diverse plăți efectuate în mediul on-line.

Compartimentul Relații Publice IPJ Covasna

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.