ACTUALITATE 12 octombrie 2020

Recomandările poliţiştilor în contextul avertizării meteorologice de vreme rea

de Covasna Media | 1671 vizualizări

În contextul emiterii pe raza județului Covasna în perioada  12 octombrie, ora 21:00 - 13 octombrie, ora 09:00, a unei avertizări meteorologice: intensificări ale vântului, ploi însemnate cantitativ, instabilitate atmosferică, deoarece siguranța traficului rutier reprezintă o prioritate pentru polițiștii covăsneni, facem următoarele precizări  în ceea ce privește siguranța circulației pe drumurile publice:

PREGĂTIREA CĂLĂTORIEI:

În mod ideal călătoria ar trebui planificată din timp și efectuată într-o perioadă cât mai sigură. 

Informați-vă asupra condițiilor meteorologice și de drum precum și asupra situației unor sectoare de drum care ar putea fi închise.

Luați în calcul folosirea rutelor alternative care pot fi mai puțin aglomerate decât arterele principale.  

Puteți obține informații cu privire la condițiile de trafic rutier, evenimente rutiere și eventuale rute ocolitoare prin intermediul Centrului INFOTRAFIC al I.G.P.R.  pe care îl puteți accesa pe site-ul oficial al Poliției Române – www.politiaromana.ro. 

Totodată, puteți fi informați cu privire la recomandările polițiștilor în ceea ce privește circulația pe drumurile publice și pe pagina oficială de facebook a Poliției Române. 

Anterior deplasării, asigurați-vă că instalațiile de iluminare, semnalizare, climatizare și dezaburire sunt în stare bună de funcționare și verificați nivelul uleiului, combustibilului, antigelului și al lichidului de parbriz.

Dacă sunteți începător evitați, pe cât posibil, conducerea autovehiculelor pe timp de noapte sau pe distanțe mari, dată fiind experiența redusă crește riscul implicării în evenimente rutiere. 

VITEZĂ

Conducătorii de vehicule trebuie să respecte cu strictețe regimul legal de viteză și să o adapteze în funcție de condițiile de drum, astfel încât să poată efectua orice manevră în condiții de siguranță. 

Instituirea unui regim de viteză pe un anumit sector de drum, conform legislației în vigoare, oferă posibilitatea conducătorului auto de a reacționa în timp la anumite situații ce pot surveni în timpul conducerii unui vehicul astfel încât să poată evita orice pericol.

Viteza, în mod specific nerespectarea regimului de viteză legal pe sectorul de drum și neadaptarea vitezei la condiţiile de drum reprezintă una dintre principalele cauze generatoare de evenimente rutiere

VIZIBILITATE

Atunci când când vizibilitatea este sub 100 m în condiții de ceață sau ploi conducătorii de vehicule sunt obligați să circule cu o viteză care să nu depășească 30 km/h în localități și 50 km/h în afara localității

Pe timp de ceață, ploaie, ori în alte condiții care reduc vizibilitatea pe drum conducătorii de autovehicule sunt obligați să folosească instalațiile de iluminare și semnalizare  cât şi cel de climatizare si dezaburire.

Rețineți faptul că ceaţa și precipitaţiile, îngreunează vederea, iar oboseala se instalează mai repede.

CONDIȚII DE DRUM 

În cazul în care partea carosabilă este alunecoasă, pentru a încetini trebuie să folosiți frâna de motor. 

În niciun caz nu trebuie să bruscați comenzile.

Păstrați, în mers, o distanţă suficientă față de vehiculele din fața dumneavoastră pentru a putea opri în condiţii de siguranţă.

În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile, precum şi vântul puternic pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare.

Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile

Nu vă angajaţi în depăşirea coloanelor de autovehicule.

În cazul în care rămâneți în pană, activați instalațiile de semnalizare a avariilor și așezați triunghiurile de presemnalizare la o distanță mai mare de autovehicul în condiții de vizibilitate redusă.

TRECERILE  PENTRU PIETONI

Trecerile de pietoni sunt zone în care conducătorii vehiculelor cât și pietonii trebuie să manifeste o atenție sporită.

În acest sens, dorim să aducem la cunoștința conducătorilor de vehicule următoarele aspecte:

-conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere pietonului care traversează drumul public, prin loc special amenajat, marcat și semnalizat corespunzător atunci când acesta se află pe sensul de mers al vehiculului, ori la culoarea verde a semaforului destinat pietonului;

- la trecerile pentru pietoni nesemaforizate, semnalizate prin indicatoare și

marcaje, conducătorul de vehicul este obligat să circule cu o viteză care să nu depășească 30 km/h în localități sau 50 km/h în afara localităților ;

-conducătorului de vehicul îi este interzis să efectueze depășiri pe trecerile pentru pietoni semnalizate prin indicatoare și marcaje;

-se interzice oprirea/staționarea voluntară a vehiculelor pe trecerile pentru pietoni ori la mai puțin de 25 de metri înainte și după acestea.

Chiar dacă pietoni au prioritate de trecere, polițiștii le recomandă să manifeste atenție sporită în momentul când traversează pe trecerile pentru pietoni și să nu se angajeze în traversarea drumului până nu au certitudinea că pot face acest lucru în siguranță.

PIETONI

Pietonii au prioritate de trecere față de conducătorii de vehicule numai atunci când sunt angajați în traversarea drumurilor publice prin locuri special amenajate, marcate și semnalizate corespunzător, ori la culoarea verde a semaforului destinat pietonilor.

Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axul drumului, în pas vioi, numai prin locurile special amenajate și semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, pe la colțul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei și pentru ceilalți participanți la trafic.

Se interzice pietonilor să traverseze drumul public prin alte locuri decât cele permise și să prelungească timpul de traversare a drumului public, să se oprească ori să se întoarcă pe trecerile pentru pietoni care nu sunt prevăzute cu semafoare.

De asemenea, se interzice traversarea părții carosabile prin fața ori prin spatele vehiculului oprit în stațiile mijloacelor de transport public de persoane, cu excepția cazurilor în care există treceri pentru pietoni, semnalizate corespunzător;

Pietonii sunt obligați să se deplaseze numai pe trotuar, iar în lipsa acestuia, pe acostamentul din partea stângă a drumului, în direcția lor de mers.                       

Când acostamenul lipsește, pietonii sunt obligați să circule cât mai aproape de marginea din partea stângă a părții carosabile în direcția lor de mers.

Totodată, în cazul în care își efectuează deplasarea pe timp de noapte sau în condiții de vizibilitate redusă, pietonii sunt rugați să folosească mijloace de semnalizare luminoasă (lanternă etc.) și să poarte o vestă reflectorizantă.

BICICLIȘTI

Vă reamintim că este interzisă traversarea drumului pe trecerile pentru pietoni pe bicicletă. Traversarea se poate efectua doar pe lângă bicicletă cu respectarea  regulilor ce se aplică pietonilor.   

Dacă vă efectuați deplasarea cu bicicleta, asigurați-vă că este dotată cu mijloace de semnalizare luminoasă și purtați o vestă reflectorizantă și cască de protecție.

Vă recomandăm să evitați pe cât posibil deplasarea cu bicicleta în condiții meteolologice nefavorabile (ploi torențiale, furtuni cu intensificări puternice ale vântului) sau noaptea și să folosiți mijloace alternative de deplasare, întrucât condițiile atmosferice și de drum pot contribui la mărirea riscului de a fi implicați  într-un eveniment rutier. 

CONDIȚIILE METEO

În ceea ce privește conducerea vehiculelor pe drumurile publice, pe lângă aspectele menționate anterior, este important să precizăm că dacă vă confruntați cu vreme nefavorabilă vă recomandăm să devansați momentul efectuării deplasării. 

Tineți cont de faptul că, în eventualitatea unor intensificări puternice ale vântului, este necesar să sporiți prudența întrucât diverse obiecte pot fi dislocate de vânt pe partea carosabilă și pot lovi autoturismele sau pot obtura vizibilitatea conducătorilor auto.  

Nu uitați că, în condiţii de ceaţă, ploi torenţiale, când vizibilitatea este redusă sub 100, conducătorii de vehicule sunt obligaţi să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 de km/h în localităţi sau 50 de km/h în afara localităţilor.  Această viteză permite oprirea sau executarea oricărei manevre  în condiţii de siguranţă, atunci când apare o situaţie de pericol.

NU CONDUCEȚI VEHICULE DACĂ AȚI CONSUMAT ALCOOL!

Conducerea unui vehicul sub influența  băuturilor alcoolice vă pune viața dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic în pericol grav. 

Alcoolul diminuează capacitatea de percepție a situațiilor ce pot surveni în timpul conducerii unui vehicul și reduce semnificativ capacitatea conducătorului de a reacționa la astfel de situații.

Totodată, prezența alcoolului în organism poate creea conducătorului o falsă senzație de siguranță, acesta fiind predispus la a executa depășiri sau alte manevre  riscante, fapt ce îl poate expune la producerea de accidente rutiere.

Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă. 

Încredinţarea un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află sub influenţa alcoolului ori a unor substanţe psihoactive se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Reiterăm faptul că o conduită responsabilă și preventivă poate  salva viața dumneavoastră, a pasagerilor cu care vă efectuați deplasarea și a celorlalți participanți la trafic.

(Compartimentul Relații Publice al IPJ Covasna)

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.