ACTUALITATE 28 ianuarie 2014

Recomandări în vederea prevenirii infracţiunilor de înşelăciune

de Covasna Media | 526 vizualizări

În ultima perioadă de timp, pe raza judeţului Covasna au fost sesizate fapte de înşelăciune comise prin telefon, fie prin metoda „Accidentul”, fie prin metoda „Câştigarea premiului”.

Modul de operare folosit de către infractori la comiterea de înşelăciuni prin metoda Accidentul constă în faptul că victimele, de obicei persoane vârstnice, sunt contactate de către persoane necunoscute, care îşi declină calitatea de poliţist, după care le aduc la cunoştinţă faptul că o rudă apropiată a produs un accident de circulaţie cu victime, iar pentru a nu fi arestată, trebuie să cumpere un anumit număr de bonuri valorice electronice pentru reîncarcarea unor cartele Prepay şi să-i transmită codurile de reîncarcare, telefonic.

La scurt timp după comunicarea acestor coduri, victima este contactată din nou şi îndrumată să distrugă chitanţele şi bonurile fiscale, rămase după tranzacţiile efectuate.

În perioada noiembrie 2013 – ianuarie 2014, la nivelul judeţului Covasna au fost semnalate un număr de cinci infracţiuni de înşelăciune comise prin acest mod de operare.

În cazul înşelăciunilor săvârşite prin metoda „Câştigarea premiului”, escrocii apelează diverse persoane, de regulă prin intermediul telefoniei fixe şi, sub atribuirea calităţii false de angajaţii ai unei societăţii comerciale anunţă că au fost aleşi câştigători ai unui premiu consistent în euro. Totodată, li se transmite victimelor că pentru a intra în posesia premiului, este necesară achitarea anticipată, prin virament bancar, de diverse cheltuieli: impozite, taxe notariale sau de transport, onorariul comisiei de validare, deschiderea contului sau alte cheltuieli în valoare de câteva mii de lei.

De la începutul anului poliţiştii covăsneni au fost sesizaţi asupra săvârşirii a trei fapte de  acest gen.

Pentru a nu deveni victime ale unor asemenea infracțiuni, poliţiştii covăsneni recomandă cetăţenilor să manifeste maximă prudenţă în cazul în care primesc un astfel de telefon şi să nu dea curs respectivelor solicitări, în ciuda reacţiei emoţionale de moment. Înainte de a vă oferi ajutorul, aveţi în vedere şi următoarele aspecte:

– În cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări. Orice accident/eveniment de circulaţie are două variante de soluţionare: fie depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie care se va ocupa mai departe de cazul respectiv, fie înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie;

– Verificaţi dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier (cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare).

– În astfel de situaţii, reprezentanţii Poliţiei sau Parchetului nu reţin telefoanele mobile şi nici nu solicită sume de bani;

– Dacă sunteţi contactaţi de un "binevoitor", care vă apelează în numele unei rude apropiate, şi nu aţi putut verifica veridicitatea informaţiilor, solicitaţi-i acestuia o întâlnire directă şi anunţaţi Poliţia la numărul de urgenţă 112 pentru a vă acorda sprijin;

– Fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastă şi să afle detalii despre familie sau vecini;

– Nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce aţi verificat actul de identitate şi legitimaţia de serviciu; Nu le furnizaţi acestora informaţii despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini;

– Vârstnicii sunt o categorie extrem de vulnerabilă  în ceea ce priveşte victimizarea prin astfel de infracţiuni. Explicaţi-le persoanelor vârstnice din familie că nu trebuie să dea curs nici unei solicitări de a plăti sume de bani, făcute de diverse persoane în numele dumneavoastră, fără să vă contacteze în prealabil pentru a le confirma veridicitatea solicitării!

Orice alte variante sunt excluse, iar dacă sunt puse în practică ele nu sunt legale. Oricine poate fi victima unui accident, dar, într-un moment critic ca acesta, singura urgenţă este cea medicală, nicidecum aspectul financiar.

De asemnea, referitor la înşelăciunile comise prin mtoda “Câştigului” poliţiştii covăsneni vă recomandă să fiţi prudenţi atunci când vi se aduce la cunoştinţă că aţi câştigat un premiu la un concurs la care nu aţi participat. Simpla utilizare a unui furnizor de servicii (de telefonie, cablu TV etc.) nu presupune înscrierea automată la un concurs, fără consimţământul abonatului obţinut în prealabil. Este cât se poate de clar că, dacă nu v-aţi înscris la un concurs, în nici un caz nu puteţi fi desemnat câştigător.

Nu achitaţi niciodată în avans sume de bani pentru ridicarea unor premii. Plata impozitelor sau a altor taxe se realizează numai după încasarea premiilor.

Compartimentul Relaţii Publice al IPJ Covasna

Ag. Marin Nicoleta

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.