ACTUALITATE 8 ianuarie 2017

Recomandări de la polițiști pentru siguranța traficului rutier

de Covasna Media | 370 vizualizări

În actuale condiții meteorologice – cu temperaturi foarte scăzute ce intervin după ce zilele trecute a fost emisă o avertizare meteorologică de tip cod galben de ninsori și viscol, pentru un trafic rutier lipsit de evenimente, polițiștii covăsneni transmit următoarele recomandări:

– Nu porniți la drum dacă autovehiculul nu este echipat corespunzător pentru circulația în condiții de iarnă (anvelope specifice sezonului, lanțuri antiderapante, lopată, săculeț cu nisip, rezervă de combustibil, sistem de climatizare-dezaburire funcțional etc.).

– În timpul călătoriei, păstrați în mers o distanță de siguranță față de vehiculele dinainte și nu acționați brusc mecanismele de direcție și frânare. Utilizați cu precădere frâna de motor, mai ales pe sectoarele de drum cu carosabil alunecos.

– De asemenea, date fiind condițiile meteorologice nefavorabile prognozate (ninsori, viscol) trebuie luată în calcul și posibilitatea întreruperii circulației pe unele segmente de drumuri. Pentru astfel de ipoteze este bine ca din autovehicule să nu lipsească hainele groase, pături, alimente, apa potabilă și cel puțin un telefon mobil cu încărcător la priza auto.

– Dacă traficul rutier se va întrerupe din cauza zăpezii, șoferii sunt rugați să scoată autovehiculele în afara părții carosabile, pentru a permite utilajelor de deszăpezire să intervină.

– Informați-vă, înainte de a pleca, despre condițiile meteo-rutiere de pe drumurile pe care urmează să vă deplasați. Dacă nu este absolut necesar să vă deplasați într-un anumit loc, amânați călătoria, mai ales dacă se semnalează problem în trafic.

– Întrucât ninsorile, ceața, și depunerile de polei afectează buna desfășurare a circulației rutiere, recomandăm conducătorilor auto să aibă o atenție sporită pe toată durata deplasării, dar mai ales la ieșirile din tronsoanele împădurite și sate, la intrările și ieșirile de pe poduri sau la încrucișările cu autovehiculele cu gabarit mare.

– În condițiile unui trafic aglomerat, precipitațiile sub formă de ninsoare, precum și ceața, pot determina apariția unor blocaje rutiere temporare. Păstrați-vă calmul, nu uitați de politețea rutieră și nu blocați intersecțiile și nu vă angajați în depășirea coloanelor de autovehicule.

– În situația în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza ceții/ninsorii, folosirea luminilor de către ceilalți conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcției de mers. De aceea, polițiștii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire să fie folosite și pe timpul zilei, permanent, mai ales în condiții de vreme nefavorabilă.

– Curățați în permanență farurile și blocurile de semnalizare și folosiți corespunzător instalația de ventilație – climatizare!

– Pietonilor, polițiștii le recomandă să-și sporească atenția, să evite pe cât posibil folosirea părții carosabile, mai ales după lăsarea întunericului și în condiții de vizibilitate redusă. Se recomandă circulația pe trotuare, asigurarea temeinică înaintea traversării drumurilor și să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiții de siguranță.

– De asemenea, reamintim că, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, bicicliștilor le este interzis să circule atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață sau zăpadă.

I.P.J. Covasna

Compartimentul Relații Publice

Teme articol: poliţie trafic recomandari
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.