ACTUALITATE 15 februarie 2023

Recomandări de la IPJ privind circulația în condiții de iarnă

de Covasna Media | 819 vizualizări

Având în vedere condițiile specifice sezonului rece, polițiștii covăsneni fac următoarele recomandări, pentru siguranța traficului rutier:

Nu conduceți vehicule care nu au montate anvelopele de iarnă. Potrivit legislației în vigoare, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, autovehiculele trebuie să fie dotate cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, acestea trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune și trebuie să aibă montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate. 

Nerespectarea acestei prevederi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni (de la 9 la 20 puncte-amendă) și măsura complementară a reținerii certificatului de înmatriculare/de înregistrare ori a dovezii înlocuitoare a acestuia.

Înainte de a pleca la drum, informaţi-vă temeinic despre condiţiile meteo şi starea drumurilor. În mod ideal, călătoria ar trebui planificată din timp și efectuată într-o perioadă cât mai sigură. Luați în calcul folosirea rutelor alternative, care pot fi mai puțin aglomerate decât arterele principale. 

Puteți fi informați cu privire la condițiile de trafic rutier, evenimente rutiere și eventuale rute ocolitoare prin intermediul Centrului INFOTRAFIC al I.G.P.R.

Aveți grijă la viteza cu care circulați. Respectați cu strictețe regimul legal de viteză și adaptați-o în funcție de condițiile de drum, astfel încât să poată efectua orice manevră în condiții de siguranță. 

Reiterăm faptul că, atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață, zăpadă, etc. ori când vizibilitatea este sub 100 m în condiții de ceață, ploi torențiale, ninsori abundente, conducătorii de vehicule sunt obligați să circule cu o viteză care să nu depășească 30 km/h în localități și 50 km/h în afara localității.

Şi pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă.

Totodată, îi rugăm să traverseze drumul doar prin locurile permise și să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor, precum şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă.

Nu uitați că, în condiții de vreme rea, vizibilitatea scade, așadar dați șoferilor timp suficient pentru a vă vedea și pentru a opri înainte de a vă angaja în traversare.

Luați în considerare faptul că vântul puternic poate disloca obiecte de pe marginea drumului și le poate proiecta pe partea carosabilă, generând pericole pentru participanții la trafic. În acest sens, recomandăm conducătorilor de vehicule să sporească atenția și să circule cu prudență. De asemenea, le recomandăm să nu staționeze sau să parcheze mașina în proximitatea arborilor. Și pe pietoni îi rugăm să sporească atenția pentru a evita accidentările.

Reiterăm faptul că o conduită responsabilă și preventivă poate salva viața dumneavoastră, a pasagerilor cu care vă efectuați deplasarea și a celorlalți participanți la trafic. 

Polițiștii vor fi prezenți în teren pentru monitorizarea și fluidizarea traficului, acționând pentru prevenirea accidentelor rutiere.

Compartimentul Relații Publice IPJ Covasna

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.