Recital de violoncel la Arcuş
Centrul de Cultură Arcuş organizează miercuri, ora 19, recitalul de violoncel „Vă place Bach?”, interpretat de Răzvan Suma.
Despre program
- integrala suitelor solo pentru violoncel semnate de Bach – un program abordat pentru prima oară de un violoncelist român;
- o demonstrație senzațională de virtuozitate tehnică şi sensibilitate artistică, într-un program care depășește 90 de minute;
- primul turneu solo al violoncelistului Răzvan Suma.
Despre artist
Violoncelistul Răzvan Suma s-a impus ca unul dintre cei mai activi şi versatili muzicieni ai tinerei generaţii. Are un repertoriu impresionant, realizat în cele peste 500 de recitaluri și concerte susținute în turneele din Europa, America de Nord, America de Sud, Africa şi Asia.
În 2009 a devenit solist al Societăţii Române de Radio, iar în calitate de profesor asociat la Universitatea de Muzică Bucureşti dezvoltă o intensă activitate pedagogică.
Pe lângă activitatea concertistică din România, susţine frecvent concerte alături de pianistul spaniol Josu Okinena, alături de care a concertat în săli ca “Auditorio Nacional de Madrid”, „Teatro Colon” din Buenos Aires, „Kursall” din San Sebastian.
Despre instrument
Instrumentul pe care cântă Răzvan Suma în acest moment aparține lutierului Charles Adolphe Maucotel și a fost creat la Paris în anul 1849. Maucotel a fost unul dintre cei mai apreciați creatori de instrumente ai epocii sale, ale cărui instrumente se vindeau deopotrivă la Londra și Paris. Acest instrument a aparținut în sec. al XIX-lea celebrului violoncelist francez Pierre Fournier.
Violoncelul Maucotel – Fournier i-a fost oferit lui Răzvan Suma în anul 2009 de Fundația Musicha din San Sebastian, Spania.
Despre integrala suitelor pentru violoncel de Bach
Cele șase suite pentru violoncel solo de J. S. Bach sunt printre cele mai cântate și cunoscute lucrări dedicate acestui minunat instrument, al cărui sunet se apropie cel mai mult de vocea umană. Cel mai probabil au fost scrise în perioada 1717-1723, dar și-au câștigat notorietatea abia după ce Pablo Casals a realizat o înregistrare de referinţă a integralei suitelor în 1925.
Aceste lucrări, abordate mai ales în versiune completă, presupun probleme diverse de tehnică, înțelegere și anduranță.
Deși Pablo Casals a început să le studieze la vârsta de 13 ani, doar la maturitate, la aproape 50 de ani, a avut încrederea necesară pentru a le înregistra și a le cânta în public.
În România, Răzvan Suma este primul violoncelist care are curajul inițierii unui asemenea proiect ambițios.
Preţ de intrare la concert: 8 lei. Centrul de Cultură Arcuş pune la dispoziţia publicului un autobuz cu plecare la ora 18,30 din faţa Teatrului.