ACTUALITATE 9 ianuarie 2019

Reabilitarea Secției de Pneumologie din Sfântu Gheorghe, la „mâna” Guvernului

de Covasna Media | 856 vizualizări

Consiliul Județean a depus un proiect și așteaptă decizia de la București

Secția de Pneumologie a Spitalului Județean „Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe va beneficia curând de reabilitare numai dacă Guvernul este dispus să facă investiții, spun reprezentanții Consiliului Județean Covasna. Aceștia subliniază că au depus un proiect și că așteaptă răspunsul dacă acesta va fi inclus sau nu în bugetul pe anul 2019.

În proiectul propus de Consiliul Județean Guvernului și Ministerului Sănătății se prevede construirea unei clădiri noi în cartierul Simeria, lângă clădirea principală a Spitalului Județean, însă cu acces diferit, cu intrarea dinspre strada Spitalului, în zona Restaurantului Kolcza. Clădirea va fi împărțită în două spații cu intrări separate, care vor alcătui atât o Policlinică dedicată, cât și un spital nou. Investiția totală, care prevede doar clădirea în sine, fără dotarea necesară, s-ar cifra la aproximativ 18 milioane de lei, mai spun reprezentanții CJ Covasna.

Clădirea este în stare critică și spațiul este inadecvat pentru această activitate. (...) Deja este în faza de proiectare un spital de pneumologie care cuprinde atât un Dispensar- Policlinică, cât (sic!) și spital. Acest proiect care este în fază de DALI a fost înaintat către Guvern prin colegii noștri din Parlament pentru a fi cuprins în bugetul pe anul 2019. Eu nu pot să spun că se va cuprinde sau nu pentru că încă nici nu s-a ajuns la discuții preliminare în ceea ce privește bugetul național”, a declarat marți, în plenul Consiliului Județean, președintele instituției, Tamás Sándor, ca răspuns la o interpelare a unuia dintre colegii săi consilieri.

Acesta a precizat totodată că dacă proiectul nu va fi inclus, atunci vor începe lucrările din bugetul județean.

Cunoaștem problema, ne ocupăm de doi ani de zile cu acest aspect. Nu putem, de la o zi la alta să schimbăm, pentru că este vorba despre un spital și de o secție de contagioase. E o problemă, știm. În decembrie am dat la Minister toate actele necesare pentru a fi cuprins în bugetul național, să vedem cum putem purta negocieri cu Guvernul și cu Ministerul Sănătății ca să fie cuprins în agenda de anul acesta construirea. Am făcut un proiect complex”, ne-a declarat Tamás Sándor.

Soluția realizării investiției din fonduri europene nu este viabilă, mai spun consilierii județeni, pentru că bugetele pe sănătate din Regiunea Centru au fost epuizate, iar prioritară este în prezent reabilitarea și extinderea Unității de Primiri Urgențe, pentru care urmează să se semneze contractul.

Actuala Secţie de Pneumologie funcţionează în sistem pavilionar, în clădirea fostului cămin de băieţi din Sfântu Gheorghe, construită în anul 1892 şi are 30 de paturi pentru bolnavi.

Iulia Drăghici – Taraș

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.