ACTUALITATE 2 aprilie 2015

Radu Mazăre şi Darius Vâlcov au fost arestaţi preventiv

de Covasna Media | 169 vizualizări

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, potrivit unei decizii luate astăzi de instanţa supremă.

Judecătorii au admis contestaţia procurorilor DNA la o decizie prin care, în 17 martie, un alt complet de judecată decisese cercetarea în libertate a edilului Constanţei.

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, este cercetat pentru trei infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu şi conflict de interese, se arăta într-un comunicat al DNA. Acesta a adus Primăriei Constanţa, prin contractele semnate, un prejudiciu de 26 de milioane de euro, spun procurorii.

În acest dosar, procurorii anticorupție au dispus şi punerea în mișcare a acțiunii penale față de omul de afaceri Sorin Gabriel Strutinski, aflat deja în arest preventiv, într-un alt dosar, pentru trei infracțiuni de complicitate la luare de mită.

Potrivit DNA, „în perioada 2006-2009, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, a solicitat și primit circa 2 milioane de euro de la reprezentanții a două societăți comerciale, în scopul facilitării emiterii documentațiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenționau să le dezvolte în Constanța”.

Banii ar fi fost transferaţi sub forma unor contracte de publicitate fictive.

„În perioada 2008-2014, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, cu ajutorul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel, a primit de la o societate comercială peste 7 milioane de euro pentru că a asigurat acesteia câștigarea unei licitații organizate de Primăria Constanța pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orașului. În același timp, între firma respectivă și instituția publică condusă de inculpatul Mazăre Radu Ștefan a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 lei – cca 335 milioane de euro. Și în acest caz, mita a fost primită într-o manieră identică, prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între societatea respectivă și aceeași firmă controlată de cei doi inculpați”, mai arată procurorii DNA.

Procedura de achiziție care a precedat semnarea acestui contract a fost ilegală, spun procurorii.

Potrivit acestora, prejudiciul cauzat este de circa 26 de milioane de euro, „sumă care constituie în același timp un folos necuvenit obținut de societatea comercială beneficiară a contractului”.

Pe de altă parte, în perioada noiembrie 2006 – 2013, primarul Radu Mazăre a participat la încheierea a 12 contracte între primărie și societatea controlată de el și de Sorin Gabriel Strutinsky, în valoare totală de peste 6 milioane de lei. În perioada noiembrie 2008 – 2012, tot Radu Mazăre a semnat 13 contracte, acorduri cadru și contracte subsecvente încheiate între Primăria municipiului Constanța și o societate comercială, la care era asociat Sorin Gabriel Strutinsky, în valoare totală de peste 23 milioane de lei. Aceste contracte au vizat achiziția unor servicii artistice desfășurate cu diverse ocazii, organizarea unor spectacole artistice, serviciul de pază a bunurilor publice și private aparținând municipiului Constanta, serviciul de protecție a funcționarilor Primăriei Municipiului Constanța aflați în exercițiul funcțiunii în perioada 15 februarie 2009-15 februarie 2012, spun procurorii.

„În ambele cazuri, au fost obținute foloase atât pentru sine, prin societatea pe care o controla și cu care Radu Mazăre s-a aflat în raporturi comerciale în ultimii 5 ani înainte de comiterea faptei, cât și pentru Sorin Strutinsky”, se mai arată în comunicatul DNA.

Darius Vâlcov, în arest preventiv pentru următoarele 23 de zile

Darius Vâlcov s-a prezentat în această după-amiază la sediul DNA. Fostul ministru nu a făcut declarații. La puțin timp, el a aflat că instanța supremă a decis arestarea sa.

Instanța supremă a aprobat cererea Direcției Naționale Anticorupție de arestare preventivă pe numele lui Darius Vâlcov. Decizia este definitivă. Au fost luate în considerare și deciziile din primă instanță, Darius Vâlcov fiind de șapte zile în arest la domiciliu. Așadar, fostul ministru va sta următoarele 23 de zile în arestul Poliției Capitalei.

Cel mai probabil, fostul ministru a venit în fața procurorilor ca urmare a avizului de reținere și arestare dat ieri de Senatul României.

Acest aviz le permite procurorilor să extindă urmărirea penală pe numele acestuia pentru acuzații din timpul mandatului de ministru și anume efectuare de acte comerciale incompatibile cu funcția, dar și dezvăluire de informații nedestinate publicității.

Rămâne de văzut dacă DNA va face uz și de al doilea aviz obținut ieri.

Fostul ministru al Finanţelor aşteaptă astăzi un verdict din partea magistraţilor instanţei supreme. Procurorii au contestat măsura arestului la domiciliu în cazul său şi cer plasarea acestuia în arest preventiv.

Dosarul în care Darius Vâlcov este acuzat de trafic de influenţă a fost pe masa instanţei ieri, însă instanţa supremă a rămas în pronunţare.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.