ACTUALITATE 17 februarie 2020

Puterea de a uni a tradiţiei

de Covasna Media | 3648 vizualizări

„Balul Portului Popular” a reunit aproximativ 200 de localnici dornici să arate că tradiţia nu este uitată

Tradiţia uneşte. Aceasta ar fi concluzia desprinsă după încă o ediție de succes a Balului Portului Popular de la Brădet, eveniment marcat sâmbătă, 15 februarie, la Căminul Cultural din sat. Oamenii, de toate vârstele, familii alături de copiii lor, adolescenţi şi bunici s-au reunit pentru a sărbători portul popular românesc.  

Rând pe rând, sute de oameni, îmbrăcați în straiele cele mai de preț ale străbunilor, au păşit, după lăsarea nopții, în sala de spectacol a Căminului Cultural. La braț, și-au adus, așa cum e regula, coșuri cu bucate tradiţionale româneşti, dar și vin făcut în casă sau din comerţ, ţuică şi prăjituri. În bucuria de a fi împreună cu cei care simt, la fel ca ei, românește, participanții au sărbătorit cu sârg tradiţia, cu toate că am putea spune că trecem printr-o perioadă în care ne pierdem identitatea, iar valorile care altă dată erau lege, sunt chiar pe cale de dispariţie, am putea spune. Mândria de a fi român şi de a purta însemnele pe care le avem de la strămoşii noştri a putut fi astfel citită de pe fiecare chip prezent sâmbătă la Balul Portului Popular. 

La eveniment a fost prezent și preotul de la Brădet, Sorin Minea, primarul Oraşului Întorsura Buzăului, Leca Băncilă şi viceprimarul, Ştefan Platon, respectiv preotul paroh din Întorsura Buzăului, Ciprian Popica. Acesta din urmă a felicitat organizatorii pentru că au pus la cale acest eveniment înainte de intrarea în Postul Paștelui. 

Puțin după ora 21:00 s-a dat start distracţiei, iar pe ritmurile populare molipsitoare, invitaţii au dansat fără pauză. Niciodată ringul de dans nu a rămas gol, ci dimpotrivă, poate dacă ar fi fost mai mult spaţiu unde să se danseze, nu ar mai fi fost chip ca participanții să rămână în jurul meselor. Asta și pentru că formația Galant, cea care a venit cu muzica live, i-a făcut pe invitați să își dorească să trăiască fiecare clipă.

Tineretul întorsurean, îndrăgostit de tradițiile românești 

Printre cei care au decis să petreacă o seară în stil tradiţional, îmbrăcaţi în cel puţin o componentă a portului popular românesc au fost și foarte mulți tineri, dansatori în ansamblurile populare din zonă, dar nu numai. 

„Într-adevăr joacă. Joacă atunci când aud muzica, ei au în sânge şi de aceea este atâta tineret în sală, pentru că de-a lungul anilor au trecut, nu doar la mine, la mai mulţi instructori (n. red. de dansuri populare) şi acum se mândresc că ei ştiu să joace, mai ales folclorul românesc care e extraordinar”, ne-a spus Costică Oltean, organizatorul evenimentului şi instructor de dansuri populare, atunci când l-am întrebat care ar fi explicaţia numărului atât de mare de tineri în sală.

Admiraţia pentru folclor este prezentă şi în rândul tinerilor, chiar dacă preferă şi alte genuri muzicale, cum este şi cazul lui George – Vlad Boriceanu. Acesta spune că ascultă aproape toate genurile muzicale, iar din când în când îi place să fie prezent la astfel de adunări unde se sărbătoreşte tradiţia.

„Îmi place muzica populară, dar ascult şi muzică pop, hip-hop, rock, dar am decis să fac o schimbare şi am zis să mă simt bine în această seară, motiv pentru care am ales această locaţie. Mi-a plăcut, lumea a fost foarte deschisă, mai ales în ceea ce priveşte dansul. Am dansat, m-am simţit şi eu bine la rândul meu. Vreau să îi felicit (n. red. pe organizatori) pentru organizare şi sper ca anul viitor să ne reîntâlnim cu aceeaşi bucurie şi veselie precum a fost şi în această seară”, a spus, pentru Observatorul de Covasna, tânărul în vârstă de 17 ani.

Nicio secundă fără un zâmbet

Atunci când oamenii nu dansau, poate pentru că oboseala îşi spunea cuvântul, poate pentru că ringul de dans era neîncăpător, invitaţii, toţi îmbrăcaţi cu cel puţin un element al portului popular, se simţeau bine. Râsetele celor prezenţi au devenit, încet, încet, o obişnuinţă, iar zâmbetele nu au lipsit nicio secundă de pe feţele celor prezenţi. 

Cei care au dorit să meargă la a VI-a ediţie a Balului Portului Popular au fost rugaţi să aducă mâncare şi băutură. Astfel, majoritatea oamenilor au venit cu bucate tradiţionale româneşti, prăjituri, vin şi ţuică, dar nu a lipsit nici pizza, semn că tradiţia uneşte toate gusturile.

Atmosfera a fost una de familie. O reuniune de familie mai extinsă, în care nu cunoşti neapărat pe toată lumea, dar toată lumea îţi zâmbeşte şi se bucură că ești acolo, împreună cu ei. Cei care nu au mers cu o pereche sau un grup nu se mai recunoşteau în mulţime, pentru că toată lumea a format un întreg, mâncarea mergea dintr-un colţ al mesei în altul, oamenii doreau să împartă tot ce au adus cu ceilalţi participanţi la bal, ca într-o familie adevărată, numită comunitate.

Evenimentul a putut fi privit şi ca o ocazie de revedere cu persoanele dragi. Aşa a fost în cazul Simonei Lazăr, care a profitat de organizarea balului pentru a se revedea cu foştii săi colegi.

„O seară absolut minunată, le mulţumesc din suflet foştilor mei colegi din cadrul Primăriei Oraşului Întorsura Buzăului pentru invitaţie. A fost un moment emoţionant, o atmosferă încărcată de frumos, de tradiţie şi de bunul simţ al întorsurenilor. Am onorat invitaţia foştilor mei colegi şi îi asigur că şi pe viitor, dacă voi mai primi o invitaţie din partea lor, o voi onora cu aceeaşi plăcere cu care am venit şi în această seară”, a spus Simona Lazăr.

„Locaţia este destul de neîncăpătoare pentru câţi oameni au avut dorinţa să vină”

Deşi la eveniment au fost aproximativ 200 de persoane, se pare că numărul oamenilor care ar fi dorit să fie prezenţi a fost mai mare, însă capacitatea sălii i-a obligat pe organizatori să oprească rezervările la un punct. 

„Îmi pare rău că totuşi locaţia este destul de neîncăpătoare pentru câţi oameni au avut dorinţa să vină, sigur că sunt bucuros pentru acest lucru. Exact aşa cum am zis, să scoatem straiele strămoşeşti şi să ne mândrim cu ele e lucru mare. Sigur că dacă am spus să vină fiecare participant cu ceva de-ale gurii trebuie să le oferi şi spaţiu cu mese. Ori mesele ocupă foarte mult spaţiu. Căminul este mare, dar mesele ocupă mult spaţiu”, ne-a spus Costică Oltean.

S-au oferit drept premii o ie şi o cămașă populară bărbătească

După ora 23:00 a avut loc tombola care a devenit şi ea o tradiţie la acest bal. Toţi cei prezenţi în sală au avut şansa să câştige premii precum: diferite sortimente de băutură, dulciuri, perne în formă de inimă, ceasuri, cafea, flori şi altele asemenea. Totuşi, premiile serii au fost o boxă portabilă dotată cu microfon, câştigată de un copilaş care a fost ajutat de tatăl său să îşi ridice premiul, căci pentru el era prea grea. Pe de altă parte, cele mai râvnite premii au fost ia oferită de organizatori şi cămaşa bărbătească populară pe care o numim, în viaţa de zi cu zi ie, deşi este greşit, a atras atenţia Costică Oltean.

Oamenii mai spun că, din păcate, ne mândrim prea puțin cu elementele din portul tradițional românesc și că purtăm ia, de exemplu, doar la ocazii speciale. Ceea ce poate fi un lucru bun, căci își păstrează din autenticitate, însă pe de altă parte ar trebui să ne mândrim mai des cu ceea ce avem încă din moși strămoși.

Petrecerea continuă sâmbăta viitoare 

Dacă nu aţi reuşit să ajungeţi la „Balul Portului Popular” de la Brădet, mai aveţi o şansă să petreceţi în stil tradiţional românesc, căci săptămâna aceasta, pe data de 22.02.2020, are loc „Balul Portului Popular” de la Sita Buzăului, care se află la a VIII-a ediţie anul acesta. Nu uitați, totuși, să vă asigurați că respectați una dintre regulile de bază, adică să aveți rezervare, pentru a putea beneficia de un eveniment organizat până în cel mai mic detaliu. 

David Leonard Bularca

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.