ACTUALITATE 25 iunie 2017

Publicul, acces gratuit la Festivalul D-BUTAN-T; jumătate din locuri, rezervate tinerilor

de Agerpres | 2023 vizualizări

Teatrul „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe va organiza în toamna acestui an cea de-a doua ediţie a Festivalului naţional D-BUTAN-T, eveniment la care accesul publicului va fi gratuit, iar jumătate din bilete vor fi rezervate tinerilor, a anunţat, vineri, conducerea instituţiei.

Directoarea teatrului, Anna Maria Popa, a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, că ediţia din acest an a festivalului va avea loc în perioada 30 octombrie – 4 noiembrie şi este dedicată regizorilor debutanţi, iar câştigătorul va obţine un contract pentru montarea unui spectacol la Sfântu Gheorghe.

„Prima ediţie a festivalului, care a avut loc anul trecut, a fost dedicată actorilor debutanţi. (…) Păstrăm conceptul iniţial, dar în fiecare an schimbăm aria de reprezentare. (…) Ediţia a doua este consacrată regizorilor debutanţi, iar publicul va putea vedea zece spectacole regizate de zece regizori. (…) Marşăm foarte mult pe publicul tânăr, de altfel şi numele festivalului spune că ne interesează foarte mult tânăra generaţie atât din perspectiva artistului, cât şi a publicului. Vreau să ne creştem publicul, să ne asigurăm un public educat, care înţelege ce se întâmplă pe plan artistic naţional”, a declarat Anna Maria Popa.

Managerul proiectului, Andreea Chiricescu, a menţionat că Festivalul D-BUTAN-T, realizat în parteneriat cu Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport Covasna şi Asociaţia Şpraiţ, este cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional cu 70.000 de lei.

„Ne dorim nu doar să atragem publicul tânăr, dar să ni-l şi fidelizăm, deoarece, noi, la teatru, deja avem un număr destul de mare din rândul elevilor care vin la spectacolele noastre, dar nu sunt întotdeauna aceiaşi şi atunci ne-am dori, cumva, să îi fidelizăm şi să îi avem mereu în sălile noastre de spectacol. De aceea, ne-am gândit ca pe parcursul festivalului să alocăm 50% din locurile disponibile la fiecare spectacol pentru categoria de public cu vârsta între 14 şi 20 de ani. Astfel, o să le rezervăm lor aceste locuri, o să încercăm să încheiem parteneriate cu şcolile, să vedem prin ce modalitate vom realiza acest lucru. (…) Anul trecut, alături de echipa organizatorică a teatrului am avut o echipă relativ mare de tineri voluntari, pe care îi vom avea şi în acest an alături de noi”, a declarat Andreea Chiricescu.

Conducerea teatrului a mai spus că intenţionează ca, în timp, să transforme acest festival naţional într-unul internaţional.

La festival pot participa regizori debutanţi, respectiv absolvenţi ai facultăţilor de teatru din ţară sau masteranzi care au absolvit cel mai devreme în anul 2015, iar cei interesaţi se pot înscrie până pe data de 1 august pe email sau la sediul Teatrului „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe. Sunt acceptate spectacole jucate în orice limbă, subtitrate în limba română, precum şi spectacole nonverbale, teatru-dans, etc.

Ediţia de anul trecut, dedicată actorilor debutanţi, a fost câştigată de actriţa Paula Rotar, în vârstă de 24 de ani, absolventă a Facultăţii Teatru şi Televiziune a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca şi masterand al Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” din Bucureşti. Premiul a constat într-un contract de colaborare cu Teatrul „Andrei Mureşanu” pe durata unui an, cu posibilitate de prelungire.

Potrivit conducerii teatrului, Festivalul D-BUTAN-T este un produs cultural conceput să funcţioneze ca un „motor de căutare” a artiştilor aflaţi la început de drum, dar şi ‘motorul’ unei strategii culturale ‘împotriva anchilozării’, prin deschiderea unui spaţiu de întâlnire şi confruntare între cei mai talentaţi tineri artişti – actori, regizori, scenografi, coregrafi, dramaturgi, compozitori de muzică de teatru.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.