PSD susţine că a cerut vicepreşedinte la CJ şi viceprimari la Sfântu Gheorghe şi Covasna însă UDMR a refuzat
Conducerea PSD Covasna a solicitat liderilor UDMR să susţină numirea unui vicepreşedinte român la Consiliul Judeţean (CJ), precum şi a doi viceprimari tot români în municipiul Sfântu Gheorghe şi respectiv staţiunea Covasna, însă aceştia au refuzat.
Preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că românii din judeţ „nu mai sunt reprezentaţi de ani buni” la nivelul conducerii instituţiilor menţionate, deşi deţin o pondere însemnată din totalul populaţiei, considerând „îndreptăţită” această cerere.
Grama a menţionat că formaţiunea pe care o conduce a obţinut rezultate bune la recentele alegeri locale, situându-se pe locul al doilea la nivel judeţean după UDMR şi că, în consecinţă, cele trei posturi ar trebui, în opinia sa, să le revină social-democraţilor. Potrivit liderului PSD Covasna, conducerea UDMR a refuzat cererea.
„Am discutat cu preşedintele UDMR, Tamas Sandor, şi mi-am dat seama că nu avem nicio şansă. Îmi pare rău că nu sunt la nivelul la care să înţeleagă că trebuie şi ei să ofere ceva (comunităţii româneşti minoritare în zonă - n.r) pentru ceea ce li se oferă lor la nivel naţional. L-am întrebat pe domnul Tamas când vom avea şi noi, românii, vicepreşedinte la Consiliul Judeţean şi viceprimari la Sfântu Gheorghe şi Covasna şi răspunsul a fost 'când vom avea autonomie teritorială'. Deci, e clar, niciodată”, a declarat Horia Grama.
Şi conducerea PNL a susţinut că a solicitat posturile de viceprimar în Sfântu Gheorghe şi Covasna şi că a primit acelaşi refuz din partea UDMR, care a câştigat detaşat alegerile locale în judeţ.
Consilierul local Gheorghe Tabalai a declarat că în staţiunea Covasna nu a mai existat primar şi nici viceprimar român de 26 de ani, în condiţiile în care comunitatea românească deţine o pondere de aproape 35% din totalul populaţiei oraşului.
Pentru cele două locuri de viceprimar din municipiul Sfântu Gheorghe, UDMR i-a nominalizat pe Sztakics Eva şi Tóth Birtan Csaba, drept urmare, consilierul PNL Mădălin Guruianu, care şi-a dorit acest post, a renunţat la mandat după alegeri şi s-a retras din viaţa politică.