ACTUALITATE 21 martie 2010

Propunere de proiect de lege pentru plantele energetice

de Covasna Media | 581 vizualizări

Conducerea Asociației Green Energy din județul nostru propune autorităților competente realizarea unui proiect de lege care să rezolve problemele din domeniul utilizării plantelor energetice și să clarifice unele aspecte care țin de acesta.

Potrivit președintelui Green Energy, Vajda Lajos, solicitările lor cuprind recunoașterea salciei energetice și a plopului energetic ca plante energetice și introducerea lor pe lista plantelor cultivate recunoscute, subvenționarea înființării plantației în proporție de 50 - 70%, acordarea de subvenții pentru suprafață, elaborarea cadrului de sprijin pentru folosirea biomasei cu referire la condițiile de preluare a energiei regenerabile produse sau sprijinirea acelor structuri care promovează și oferă informații, organizează și coordonează procesul de producere și folosire a biomasei.

Vajda Lajos arată că, potrivit obiectivelor UE, până în anul 2010 aproximativ 20% din sursele de energie trebuie să provină din surse de energie regenerabilă. O resursă importantă de astfel de energie este considerată biomasa - reziduuri din exploatări forestiere și lemn de foc, deșeuri din prelucrarea lemnului, deșeuri agricole, biogaz, deșeuri și reziduuri menajere.

„Numai în județul nostru există cca 12.000 de hectare de teren în paragină și cca 1.000 - 1.500 de hectare de teren mlăștinos, de asemenea plantele energetice pot fi cultivate și lângă stațiile de epurare”, a precizat Vajda Lajos.

Biomasa poate fi utilizată ca material de combustibil ecologic în centrele termice - pentru asigurarea necesarului de energie termică a localităților mici, în cazane, boilere - pentru încălzirea clădirilor publice, iar măcinătura de lemn poate fi folosită pentru fabricarea de peleți și de brichete.

Unul dintre marile avantaje ale surselor de energie regenerabilă este faptul că aceste culturi asimilează dioxidul de carbon și produc oxigen. La arderea biomasei emisia de dioxid de carbon este foarte redusă, aproape de zero. De asemenea, plantațiile energetice pot forma benzi de protecție pentru digurile pârâurilor și râurilor.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.