ACTUALITATE 6 mai 2009

Proprietarii vilelor din cartierul Kolcza îşi fac singuri infrastructura

de Covasna Media | 632 vizualizări
Mai mulţi locatari ai vilelor din zona rezidenţială Kolcza din Sfântu Gheorghe au înfiinţat Asociaţia Pro Humanity, cu scopul de gospodărire a infrastructurii zonei rezidenţiale.

Potrivit membrilor Asociaţiei, aceştia nu vor aştepta ca municipalitatea să ajungă în cartierul Kolcza cu programele de reabilitare infrastructurală, mai ales în condiţiile în care fondurile locale sunt limitate, autorităţile îndreptându-se în general spre zonele mai puţin favorizate. Prin urmare, membrii asociaţiei, în principal oameni de afaceri, au întocmit un fond al acesteia prin care s-a reuşit pietruirea unei străzi, introducerea de apă curentă şi canalizare,

Mai mulţi locatari ai vilelor din zona rezidenţială Kolcza din Sfântu Gheorghe au înfiinţat Asociaţia Pro Humanity, cu scopul de gospodărire a infrastructurii zonei rezidenţiale.

Potrivit membrilor Asociaţiei, aceştia nu vor aştepta ca municipalitatea să ajungă în cartierul Kolcza cu programele de reabilitare infrastructurală, mai ales în condiţiile în care fondurile locale sunt limitate, autorităţile îndreptându-se în general spre zonele mai puţin favorizate.

Prin urmare, membrii asociaţiei, în principal oameni de afaceri, au întocmit un fond al acesteia prin care s-a reuşit pietruirea unei străzi, introducerea de apă curentă şi canalizare, urmând ca apoi această procedură să fie aplicată şi altor străzi.

„Se strâng bani de la oamenii de afaceri prin virarea impozitelor, dar şi din sponsorizări. Suntem 11 membri fondatori, totalul membrilor fiind de aproape 30. Dorim însă să ne extindem şi spre partea de jos a cartierului, deoarece drumurile existente acolo sunt foarte deteriorate, iar dacă noi finalizăm drumurile de aici, le va fi şi lor bine”, a explicat Kiss Sandor Andras, unul dintre membri fondatori ai Asociaţiei, organizaţie care se ocupă totodată şi cu igienizarea zonelor verzi din jurul cartierului.

Acesta a mai arătat că, oricât de mică ar fi considerată comunitatea celor care în ultimii ani şi-au construit vilele de pe dealul Kolcza, aceasta îşi doreşte să îşi creeze confortul necesar, dorind totodată să ofere o imagine plăcută, pentru ca percepţia de ansamblu, despre vile pretenţioase, înconjurate de o infrastructură aproape inexistentă, să dispară.

Probleme de nerezolvat în cartierul Kolcza

Despre iniţiativele acestei Asociaţii, prima rul Antal Arpad consideră că sunt „lăudabile”, admiţând totodată că problemele acestui cartier nu vor fi rezolvate de către Primărie.

„Este evident că nimeni nu poate aştepta de la Primărie ca într-o zonă nouă să rezolve aceste utilităţi, atâta timp cât nu sunt rezolvate în zone vechi. Totuşi, aici vorbim despre un parteneriat între Primărie şi această asociaţie, în sensul că la canalizare şi apă, municipa litatea a livrat conductele iar ei au realizat lucrările.

Cred că a fost un parteneriat în care atât Primăria cât şi locuitorii din zona respectivă au avut de câştigat”, a declaraat primarul Antal Arpad.

Potrivit acestuia, există şanse ca şi restul terenurilor din zona Kolcza să fie construite, asfaltarea drumurilor din zonă neputând fi luată în discuţie decât în momentul în care respectivele terenuri vor fi construite în proporţie de 89-90%.

„Este o chestiune extrem de complexă şi sunt foarte multe probleme în zona respectivă, deoarece nu au fost foarte exact marcate drumurile de acces, de exemplu (...). Oamenii înţeleg mai greu că a face un cartier de locuinţe nu înseamnă a construi şi a pune un gard, pentru că trebuiesc drumuri de acces, există o lege a drumurilor, trebuiesc respec tate anumite standarde... În acest cartier sunt lucruri pe care eu cred că nici nu le mai putem rezolva”, a mai spus Antal Arpad, arătând că nu toate construcţiile au fost realizate respectând regulile de urbanism. Potrivit edilului- şef, mulţi dintre cei care au construit în ultimii ani în cartierul Kolcza nu au avut informaţiile necesare referitoare la Planul Urbanistic Zonal, în prezent existând probleme cu cei care doresc să construiască şi care nu primesc autorizaţii din cauza neclarităţilor privind infrastructura.

Monica Rizea

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.