ACTUALITATE 14 septembrie 2018

Proiectul de reabilitare a Muzeului Naţional Secuiesc, în întârziere pentru că autorităţile nu găsesc proiectant

de Agerpres | 620 vizualizări

Lucrările de reabilitare a Muzeului Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe, cu fonduri europene, stagnează deşi contractul de finanţare a fost semnat în urmă cu un an şi jumătate, deoarece autorităţile locale nu au găsit încă un specialist care să întocmească proiectul de execuţie.

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, a declarat pentru AGERPRES că până în prezent au fost organizate două licitaţii în vederea desemnării proiectantului, dar nu s-a primit nicio ofertă.

„Sunt probleme pentru că am încheiat un contract de finanţare cu Uniunea Europeană în valoare de 5,2 milioane de euro. Conform graficului, până acum deja de două ori am publicat posibilitatea, am cerut oferte de la proiectanţi ca să facă proiectul de execuţie şi nu s-a prezentat nimeni. Este o problemă, în general, în ceea ce înseamnă numărul proiectanţilor pentru clădiri de categoria A, monument istoric categoria A, iar acum am cerut de la Agenţia de Dezvoltare Regională Centru de la Alba Iulia posibilitatea ca să putem să licităm proiectarea şi execuţia împreună, să vedem cine ar putea să vină. (...) Suntem în întârziere, de un an şi jumătate am încheiat acest contract de finanţare. Noi am parcurs procedurile, respectiv am publicat de două ori, dar nu a răspuns nimeni la invitaţie“, a declarat Tamás Sándor.

Directorul Muzeului Naţional Secuiesc, Varga Mihály, a declarat că proiectul, prevăzut a se derula pe o perioadă de 60 de luni, vizează, printre altele, îmbunătăţirea infrastructurii clădirilor ansamblului muzeal, mărirea spaţiului expoziţional, inclusiv prin crearea unor depozite vizitabile şi introducerea în circuit a turnului corpului principal, crearea unui spaţiu destinat pedagogiei muzeale şi a unui magazin de suveniruri, precum şi reamenajare şi modernizarea parcului în vederea organizării de evenimente publice.

Varga Mihály a mai spus că acest proiect, care a pornit şi de la necesitatea alinierii instituţiei la cerinţele europene, va contribui atât la punerea în valoare a patrimoniului, cât şi la creşterea numărului de vizitatori de la circa 16.500 la aproape 20.000 de persoane anual.

„Progresiv vom goli cu totul instituţia până la sfârşitul acestui an, iar ultimele vor fi închise spaţiile expoziţionale din clădirea principală. (...) Muzeul nostru are o vechime de 140 de ani, dar funcţionăm în această clădire de 105 ani şi e nevoie de o reabilitare completă. (...) Viziunea noastră este ca în anul 2022 să avem un muzeu modern, de secolul XXI, care să aducă în Sfântu Gheorghe cât mai mulţi vizitatori din toată lumea“, a mai spus Varga Mihály.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.