Proiecţii de filme documentare la Zăbala
Centrul de Cultură al Judeţului Covasna şi Consiliul Judeţean Covasna au câştigat anul trecut un grant european, în cadrul Programului „Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural”, cu Proiectul Meşteşuguri Tradiţionale din Secuime – revitalizare prin digitizare şi promovare.
În cadrul acestui Proiect, s-au realizat 10 filme documentare despre meşteşugurile tradiţionale din Secuime, care sunt promovate prin organizarea de proiecţii în diverse localităţi ale judeţului Covasna. Astfel, sâmbătă, 16 ianuarie, de la ora 16, la Muzeul Etnografic Ceangăiesc din Zăbală, vor fi proiectate două din cele zece filme, mai precis documentarele despre meşteşugurile tradiţionale practicate de locuitorii din zonă: Cioplitul în lemn (Simbolurile tradiţionale ale atelierului de cioplit Haszmann din Cernat) şi Ciobănitul (Prepararea tradiţională a caşului în Zăbala).
La întâlnirea cu spectatorii din Zăbala vor fi prezenţi Simon József – realizatorul celor două filme documentare, şi etnograful Dr. Kinda István – consultantul ştiinţific al Proiectului Meşteşuguri Tradiţionale din Secuime – revitalizare prin digitizare şi promovare.
Celelalte opt filme documentare realizate în cadrul Proiectului sunt „Coacerea pâinii” (Prepararea pâinii de casă cu cartofi, la Băţanii Mici); „Confecţionarea şindrilei” (Confecţionarea tradiţională a şindrilei la Ghelinţa); „Fiertul pălincii de prune” (Culesul prunelor la Sfântu Gheorghe, Fiertul pălincii la Cernatul de Sus); „Împletitul coşurilor şi legatul măturilor în Belin Vale” (Un meşteşug tradiţional al romilor covăsneni); „Morăritul” (Măcinarea cerealelor la moara de apă din Băţanii Mici); „Fierăritul” (Potcovărit, încălţarea roţilor şi feronerie la Tălişoara); „Stupăritul” (Apicultură tradiţională de familie la Calnic); „Turta dulce de Târgu Secuiesc”.
Obiectivul Proiectului este păstrarea identităţii culturale a comunităţilor etnice din Ţinutul Secuiesc şi dezvoltarea comunitară, prin revitalizarea şi promovarea meşteşugurilor tradiţionale din Secuime.
Valoarea totală a Proiectului derulat în 13 luni este de peste 300 de mii de lei și va fi finanțat din fondul pentru proiecte al statelor Islanda, Liechtenstein și Norvegia.
Informaţiile privitoare la Proiect, baza de date a meșteșugurilor, arhiva de filme, harta interactivă – toate acestea pot fi accesate pe site-urile www.folktrades.ro și www.mestersegek.ro, care vor fi dezvoltate continuu, până la finalizarea Proiectului. Versiunea finală a Bazei de date rezultate în urma derulării Proiectului va fi accesibilă pe 24 aprilie 2016.