ACTUALITATE 17 noiembrie 2009

Proiectele Primăriei Sfântu-Gheorghe, criticate de PCM

de Covasna Media | 370 vizualizări
[singlepic=589,250,250,,left]Consilierul local PCM, Berecki Kinga, consideră că Primăria Sfântu-Gheorghe ar trebui să fie mai atentă în ceea ce priveşte întocmirea proiectelor pentru atragerea diverselor fonduri. Berecki Kinga a criticat gradul de efi cienţă al proiectelor întocmite la nivelul CL Sfântu Gheorghe, arătând că administraţia locală preferă să aprobe unele proiecte făcute gratuit de către

Consilierul local PCM, Berecki Kinga, consideră că Primăria Sfântu-Gheorghe ar trebui să fie mai atentă în ceea ce priveşte întocmirea proiectelor pentru atragerea diverselor fonduri. Berecki Kinga a criticat gradul de efi cienţă al proiectelor întocmite la nivelul CL Sfântu Gheorghe, arătând că administraţia locală preferă să aprobe unele proiecte făcute gratuit de către anumite firme, pierzând astfel şansa ca acestea să fie câştigătoare.

„Fracţiunea PCM din cadrul CL pune mare accent pe creşterea eficienţei acestor proiecte, deoarece ele pot sta la baza dezvoltării oraşului. Pe 19 proiecte, câte a derulat Primăria în ultima perioadă, sa cheltuit un milion de lei, însă există o ineficienţă în elaborarea acestora, deoarece nu beneficiază de o coordonare elaborată”, spune consilierul PCM. Potrivit acestuia, proiectele elaborate în mod gratuit nu reprezintă nicio garanţie, fiind nevoie de fapt de investiţii în resursa umană, astfel încât municipalitatea să poată elabora proiecte viabile, care să primească finanţare. Berecki Kinga este însă contrazisă de către viceprimarul Sztakics Eva, care spune că din 19 proiecte depuse de Primăria Sfântu Gheorghe, două au fost câştigate aflându-se în stadiul de finanţare deja - unul privind reabilitarea Pieţei Mihai Viteazul, altul privind derularea unor programe sociale pentru comunitatea romă din cartierul Orko.

„Celelalte proiecte - pe Axele de finanţare 1, 2, 4 şi 5 - sunt, majoritatea, sub evaluare. În Primăria Sfântu Gheorghe există un birou de realizare a proiectelor, la care lucrează trei persoane; ultimele proiecte au fost realizate de acest birou, însă există şi o parte tehnică a acestora - studiile de fezabilitate, care sunt făcute de către specialişti, pe bază de licitaţie acordându-se contractele. Au fost însă şi proiecte acordate unor firme de consultanţă, cu ceva timp în urmă, însă acum proiectele mai simple sau cele la care avem deja experienţă sunt făcute de către angajaţii Primăriei“, a explicat Sztakics Eva, subliniind că suma de un milion de lei, adusă în discuţie de către Berecki Kinga a fost cheltuită pe studiile de fezabilitate necesare proiectelor şi nu pe proiectele în sine.

Viceprimarul a admis că au fost unele proiecte realizate gratuit de anumite firme, însă a subliniat că, în cazul în care acestea au fost câştigătoare, municipalitatea nu a avut nimic de pierdut, ba chiar a făcut economii.

„Eu zic că şi firma doamnei Berecki, dacă vrea să vină, poate veni să facă un proiect. Eu mă mândresc cu proiectele depuse, Sfântu Gheorghe fiind oraşul cu cele mai multe proiecte pe plan naţional. Avem proiecte la Programul Naţional Sectorial, la Fondul de Mediu, deci vrem să prindem toate posibilităţile, chiar dacă până la urmă nu pot fi prinse toate”, a mai arătat Sztakics Eva, subliniind că raportul dintre proiectele câştigate şi cele pierdute de Sfântu Gheorghe este unul bun, doar două fiind refuzate.

Viceprimarul este de părere că studiilor de fezabilitate trebuie să li se acorde toată atenţia, angajaţii din Primărie fiind deja bine pregătiţi în elaborarea propriu-zisă a proiectelor, ba chiar insistându-se pe continua pregătire a acestora, prin participarea la diverse cursuri în acest sens.

Monica Rizea

Teme articol: PCM proiecte primarie
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.