ACTUALITATE 29 septembrie 2015

Proiect. Vaccinarea copiilor devine obligatorie

de Covasna Media | 584 vizualizări

Ce sancţiuni riscă părinţii care refuză imunizarea şi când pot fi acuzaţi de neglijenţă

Opt vaccinuri administrate împotriva unor boli care pot produce complicaţii grave la copii sau chiar decesul acestora vor deveni obligatorii, conform proiectului de lege al vaccinării, aflat pe masa autorităţilor din sănătate. Documentul prevede şi sancţiuni şi defineşte situaţiile în care acestea pot fi aplicate.

Cele opt vaccinuri care vor deveni obligatorii sunt cele împotriva hepatitei B, a difteriei, tetanosului, pertussis, poliomielitei, rujeolei, oreionului şi rubeolei. Inclusiv vaccinul împotriva tuberculozei ar putea fi inclus printre cele obligatorii.

Documentul, care va fi lansat în scurt timp în dezbatere publică, prevede că „pentru vaccinările obligatorii, informarea părintelui este obligatorie, iar consimţământul este prezumat”.

Mai exact, părintele va fi nevoit să semneze o declaraţie prin care refuză să-şi vaccineze copilul, în caz contrar se consideră că este de acord cu vaccinarea, din oficiu.

Copiii, refuzaţi de şcoli şi grădiniţe dacă sunt nevaccinaţi

Totodată, proiectul de lege prevede că înscrierea micuţilor în grădiniţe sau în şcoli se va face doar după ce părinţii vor face dovada că şi-au vaccinat copiii cu cele opt seruri obligatorii. Există şi excepţii. Este vorba despre copiii pentru care sunt contraindicate anumite vaccinări.

Documentul mai arată că părinţii care nu pot face dovada vaccinării complete sunt nevoiţi să meargă la Comisia Judeţeană de Vaccinare, de unde să aducă un document în care să fie precizate clar datele de recuperare în următorul an cu vaccinurile care previn bolile menţionate. În cazul în care recuperarea nu se face, unitatea de învăţământ nu-l va mai înscrie pe copil, iar directorul are obligaţia să atragă atenţia comisiei judeţene de vaccinare.

Ce amenzi prevede proiectul

Proiectul nu prevede însă şi sancţiuni pentru părinţi, ci strict pentru instituţii. Astfel, amenzi de la 5.000 la 10.000 de lei vor primi şcolile care acceptă să înscrie copii fără adeverinţă din partea medicului care să ateste vaccinarea corespunzătoare vârstei, direcţiile de sănătate publică ce nu asigură păstrarea în condiţii adecvate a vaccinurilor dar şi medicii care sunt implicaţi în activităţile de vaccinare şi care nu respectă prevederile legale, aflaţi la a treia abatere.

Autorităţile locale vor primi şi ele amenzi, care vor varia între 2.500 şi 5.000 de lei, dacă nu identifică situaţiile de neglijare a copilului. Şcolile care menţin şcolarizaţi copii nevaccinaţi la un an de la stabilirea calendarului de recuperare pot primi amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.500 de lei, în timp ce amenzi de până la 1.000 de lei vor primi DSP-urile, medicii de familie şi şcolile care nu suspendă copiii nevaccinaţi în cazul unor focare de epidemie.

Când pot fi părinţii acuzaţi de „rele tratamente aplicate minorului”

Cei care vor face controale în unităţile de învăţământ vor fi angajaţii din Direcţiile Judeţene de Sănătate Publică. În cazul în care un copil nu a primit vaccinurile obligatorii până la vârsta de trei ani, o comisie specială va sesiza instituţiile statului, iar părinţii care deşi au primit consiliere au refuzat să vaccineze copiii riscă să fie acuzaţi de infracţiunea de „rele tratamente aplicate minorului”, cu atât mai mult cu cât din comisie vor face parte reprezentanţi din Ministerele Sănătăţii şi Educaţiei, dar şi din Autoritatea pentru Protecţia Drepturilor Copilului (APDC).

Medicii de familie şi cei din maternităţi, atât publice cât şi private, vor fi nevoiţi să asigure vaccinarea corectă a copiilor. Cadrele medicale care se poziţionează împotriva vaccinării riscă sancţiuni de la Colegiul Medicilor.

Ministerul Sănătăţii va fi obligat să asigure un stoc de rezervă de vaccinuri egal cu necesarul pentru un an şi va lua măsuri pentru ca producătorul de vaccinuri să nu se schimbe de la an la an. În acelaşi timp, instituţia amintită va fi responsabilă cu informarea şi comunicarea către populaţie şi medici a oricăror modificări în calendarul de vaccinare cu cel puţin 6 luni înainte de aplicarea lor.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.