ACTUALITATE 27 mai 2009

Proiect pentru cultivarea „aspirinei naturale”

de Covasna Media | 639 vizualizări
Asociaţia „Green Energy” din Covasna va depune un proiect de cultivare a unei specii de salcie cu conţinut ridicat de salicin

Asociaţia „Green Energy” din Covasna va pregăti în colaborare cu Universitatea Humboldt din Germania un proiect privind cultivarea şi găsirea surselor de finanţare pentru o specie de salix (salcie) cu un conţinut ridicat de salicin (aspirină naturală). Preşedintele Asociaţiei „Green Energy”, Vajda Lajos, a afirmat că reprezentanţii Universităţii germane au creat o specie cu conţinut ridicat de salicin, cu aproape 15% mai mult decât specia normală, iar acest

Asociaţia „Green Energy” din Covasna va depune un proiect de cultivare a unei specii de salcie cu conţinut ridicat de salicin

Asociaţia „Green Energy” din Covasna va pregăti în colaborare cu Universitatea Humboldt din Germania un proiect privind cultivarea şi găsirea surselor de finanţare pentru o specie de salix (salcie) cu un conţinut ridicat de salicin (aspirină naturală). Preşedintele Asociaţiei „Green Energy”, Vajda Lajos, a afirmat că reprezentanţii Universităţii germane au creat o specie cu conţinut ridicat de salicin, cu aproape 15% mai mult decât specia normală, iar acest proiect trebuie continuat şi specia utilizată în industria farmaceutică.

Această specie a fost prezentată la o întâlnire de la Berlin, la care au participat reprezentanţi din industria farmaceutică din mai multe ţări europene, iar din România a participat preşedintele Asociaţiei, care este şi directorul Asociaţiei Intreprinzătorilor Mici şi Mijlocii din Covasna.

„Scopul este să se continue cultivarea acestui specimen de salix. Proiectul constă în tehnologia de decojire, folosirea în industria farmaceutică a salixului şi găsirea, extinderea plantaţiilor în România, Ungaria, Polonia, Germania. Sper să putem pregăti proiectul până la sfârşitul lui septembrie, iar lider de proiect va fi Asociaţia Green Energy”, a specificat Vajda Lajos.

Potrivit acestuia proiectul va fi depus la Programul Cadru 7, FP 7, care se bazează pe patru programe, potrivit factorilor principali ai cercetării europene.

Vajda a afirmat că proiectul depus la FP 7 se poate continua ulterior prin Interreg. Cei doi parteneri au stabilit în mare şi sarcinile pe care le au de înde plinit în acest proiect, respectiv Asociaţia din Covasna se va ocupa de găsirea sursei de finanţare, iar partea germană vine cu experienţa, partea de extracţie şi folosirea în industria farmaceutică. Preşedintele Asociaţiei a menţionat că au şanse mari să depună proiectul şi să identifice finanţare, având în vedere că România este membră recentă a UE.

Asociaţia „Green Energy” a fost înregistrată recent şi are deocamdată 15 membri, fiind în extindere. Ea are scopul de a reprezenta interesele membrilor săi, de a oferi consultanţă profesionistă şi pregătire în domeniul energiei regenerabile, elaborarea de strategii, realizarea unor campanii de informare şi altele.

Prin această asociaţie se urmăreşte totodată şi crearea unei reţele de valorificare şi cultivare a plantelor bioenergetice.

Până în prezent în Covasna s-a cultivat un hectar cu planta salix, un arbust de salcie potrivit pentru energie alternativă, şi urmează ca în comuna Poian, un alt producător să cultive 6 hectare.

Totodată, promotorii proiectului fac demersuri ca în acest an să cultive experimental câte un hectar de salix în câteva comune - Belin, Aita Mare, Hăghig, Brateş, Poian, Estelnic, Alungeni, cu sprijinul autorităţilor locale de aici.

În judeţul Covasna există în jur de 12.000 de hectare de teren care nu sunt folosite şi care ar putea fi cultivate cu salix.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.