Proiect: Noi reglementări privind contractul de asigurare obligatorie a locuinţelor
Un proiect de normă privind forma şi clauzele cuprinse în contractul de asigurare obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, care modifică legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, prevede că „în cazuri bine determinate şi reglementate prin norme ale ASF, PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale) poate efectua o inspecţie de risc a locuinţei care face obiectul asigurării obligatorii, iar cheltuiala ocazionată de aceasta va fi suportată de către PAID”.
Proiectul de normă este publicat pe site-ul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) în dezbatere publică, sugestiile şi observaţiile putând fi remise autorităţii până duminică, 9 august.
Potrivit acestuia, după art. 17 se introduce un nou articol care stipulează condiţiile în care PAID poate face o inspecţie de risc în scopul determinării stării reale a imobilului ce urmează a fi asigurat.
Astfel, PAID poate efectua o inspecţie de risc cu scopul stabilirii stării tehnice a locuinţei ce urmează a fi asigurată atunci când locuinţa se află într-o zonă cu potenţial ridicat de risc în ceea ce priveşte riscurile acoperite prin PAD sau locuinţa se află într-o zonă cu istoric de daunalitate în ceea ce priveşte riscurile acoperite prin PAD şi a fost deja avariată.
Prevederile sus-amintite nu se aplică însă în cazul poliţelor reînnoite în baza cărora PAID nu a achitat despăgubiri.
„PAID poate efectua inspecţii de risc prin intermediul angajaţilor proprii sau poate apela la entităţi specializate în efectuarea inspecţiilor de risc. Cheltuielile cu efectuarea inspecţiei de risc sunt acoperite din fondurile PAID”, se arată la alin. (3) şi (4) ale aceluiaşi articol.
În ceea ce priveşte riscurile care sunt preluate în asigurare de PAID pentru locuinţa asigurată, acestea privesc inclusiv elementele de construcţie şi dependinţele, dotările şi utilităţile care sunt legate structural de clădirea în care este situată locuinţa, sunt: cutremurele de pământ, alunecările de teren şi inundaţiile, ca fenomene naturale”.
În categoria locuinţelor ce pot fi verificate sunt incluse atât construcţiile cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă, cât şi cele din lemn sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic.
Poliţa facultativă nu mai poate fi încheiată fără asigurarea obligatorie.
O altă noutate adusă de Legea nr. 191/2015 este că poliţa facultativă a locuinţei nu mai poate fi încheiată în lipsa poliţei obligatorii.
(digi24.ro)