ACTUALITATE 14 iulie 2014

Proiect de lege: Candidaţii la alegeri să demonstreze că nu au datorii la stat

de Covasna Media | 83 vizualizări

Candidaţii la alegerile parlamentare şi locale ar trebui să demonstreze că şi-au plătit taxele către stat, prin prezentarea publică a unui certificat fiscal, potrivit unei noi iniţiative legislative.

Astfel, iniţiatorul proiectului de lege propune, conform unui comunicat remis Ziare.com, ca persoanele care candidează la scrutinuri parlamentare sau locale să fie obligate să informeze electoratul „prin furnizarea de dovezi fiscale în legătură cu plata obliga­ţiilor ca persoane fizice sau de către persoanele juridice faţă de care candidaţii au calitatea de manager, acţionar unic sau majoritar, admi­nis­trator sau membru în consiliul de administraţie”.

Iniţiatorul, senatorul indepen­dent Valeriu Toderaşcu, mai precizează că este necesară şi „aprecierea comportamentului candidaţilor faţă de prevederile legilor fiscale”, pentru că, uneori, sunt alese în funcţii publice persoane care nu respectă „minima cerinţă de a-şi plăti, pentru ei, pentru firmele proprii sau cele conduse de ei, dările obligatorii către statul pe care pretind că vor să îl servească”.

Varianta iniţială a propunerii, respinsă

Senatorul Toderaşcu, ales în 2012 pe listele Noii Republici, a depus recent la Senat o variantă îmbunătăţită a proiectului de lege privind necesitatea informării alegătorilor în legătură cu datoriile la stat ale candidaţilor, după ce senatorii au respins varianta iniţială a propunerii legislative.

„Alegerile din anul 2012 au arătat că mulţi candidaţi pentru alegerile parlamentare sau alegerile locale care aveau proble­me de integritate au fost susţinuţi de partidele politice din care făceau parte şi chiar au fost aleşi, uneori cu majorităţi confortabile de voturi.

De multe ori, nici membrii de rând ai partidelor respective, nici conducerile lor şi, cu atât mai puţin, electoratul nu cunoşteau problemele de integritate ale acestor persoane”, se menţionează în comunicatul citat.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.