Proiect de cercetare şi revigorare a jocului de ţurcă
Asociaţia Cultural-Ştiinţifică 'Carpaţii Răsăriteni' din Sfântu Gheorghe demarează un proiect de cercetare şi revigorare a jocului de ţurcă, care se va derula pe parcursul lunii noiembrie în zona Întorsurii Buzăului.
Coordonatorul proiectului, Dan Buzea a declarat că originile acestui joc nu sunt cunoscute, dar a fost foarte popular până la începutul anilor 90, când a intrat într-un con de umbră pe fondul schimbării societăţii şi evoluţiei tehnologiei, care a oferit tinerilor alte modalităţi de petrecere a timpului liber.
Proiectul vizează nu numai cercetarea şi documentarea jocului de ţurcă, ci şi organizarea unor competiţii demonstrative. Cercetarea se va realiza prin interviuri, aplicarea de chestionare şi înregistrări audio-video cu oameni care au jucat ţurca.
'Încercăm să redescoperim acest joc al copilăriei, guia, cum mai este cunoscută în diferite zone ale ţării. Până în 1995 am jucat şi eu, dar de atunci o singură dacă am mai pus mâna pe bâtă. Vrem să acumulăm o bază de date serioasă cu cei pe care reuşim să îi găsim, care au practicat jocul de ţurcă, să avem un material documentar despre acest joc, să îl putem salva şi valorifica pe viitor', a declarat Dan Buzea.
Proiectul se va derula în parteneriat cu Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret Covasna şi va implica elevi şi profesori, în special din zona Întorsurii Buzăului.
'Este o mare provocare. Cunoaştem că tinerii nu ies să facă sport, să facă mişcare, iar acest proiect poate fi o variantă alternativă, poate fi folosit ca oportunitate. Noi am văzut că are şi o componentă de implicare a tinerilor prin voluntariat, practic e mai mult decât un joc, e vorba de implicarea tinerilor în indentificarea a ceva ce ţine de moştenirea culturală, pe care ei trebuie să o ducă mai departe. Implicându-i direct, într-o formă inedită, ţurca este mai degrabă un pretext', a declarat Cătălin Lazăr, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene de Sport şi Tineret Covasna.
Directorul instituţiei, Marian Ştiopu a declarat că ţurca este, oarecum, asemănătoare cu oina, jucătorii având nevoie de o bâtă şi o bucată mica de lemn folosită în locul mingii. El a mai spus că acest joc ar putea fi inclus în oferta Centrului de agrement pentru tineret de la Pădureni, administrat de instituţia pe care o conduce.
Valoarea totală a proiectului este de 18.000 de lei, din care 4.000 de lei reprezintă finanţarea acordată de Direcţia de Sport şi Tineret.
În urmă cu aproape patru ani, Dan Buzea a derulat un proiect similar ce a avut ca scop cercetarea şi revigorarea jocului de oină în zona Întorsurii Buzăului. Împreună cu echipa sa, a adunat numeroase fotografii, mărturii audio şi video de la bătrânii care 'băteau' oina în tinereţe ori care ştiu poveşti legate de acest sport tradiţional. De asemenea, au format câteva echipe de jucători care practică acest sport şi participă la diverse competiţii locale.