ACTUALITATE 9 iulie 2012

Proiect ambiţios la Vâlcele: Camere video de supraveghere

de Covasna Media | 104 vizualizări
Primarul e îngrijorat însă că romii vor fura până şi aceste camere. Autoritățile locale din Vâlcele intenționează să monteze în viitor camere de supraveghere în toată comuna, pentru a stopa furturile și scandalurile provocate de către romi.

Primarul e îngrijorat însă că romii vor fura până şi aceste camere.

Autoritățile locale din Vâlcele intenționează să monteze în viitor camere de supraveghere în toată comuna, pentru a stopa furturile și scandalurile provocate de către romi.

Noul primar al comunei Vâlcele, Kovács László, spune că cele mai multe probleme ale comunei sunt legate de comunitatea de romi și că Primăria are mai multe idei pentru a face ordine în acest sens, mai ales că punctele slabe sunt evidente deja pentru toată lumea: lipsa unei organizări concrete, a locurilor de muncă și a unui trai decent.

„Cunosc foarte bine problemele romilor, aflându-mă în ultimii opt ani în Consiliul Local Vâlcele. Nu vreau să comentez asupra a ceea ce s-a făcut sau nu s-a făcut pentru romi până acum ci vreau să găsesc soluții de aici încolo. Din păcate însă, multe aspecte se leagă de partea financiară”, a explicat primarul.

Acesta spune că pentru început Primăria va oferi locuri pentru case la ieșirea din Araci spre Ariușd, astfel încât romii să-și poată construi locuințe și să nu mai fie nevoiți să trăiască familii de zeci de membri în câte două camere; autoritățile locale vor da spre folosință respectivele locuri de pe un teren mai mare în mod gratuit, obligația romilor fiind aceea de a-și construi case.

15 minore însărcinate

Un alt aspect legat de romii din comună se referă la numărul mare de sarcini printre minore – numai în prezent, în comunitatea de romi există 15 tinere adolescente însărcinate.

„Va trebui ca în colaborare cu medicii de familie să facem un plan prin care să controlăm cumva aceste situații. E o adevărată problemă, avem familii în care toți sunt minori – mama, tatăl și copilul; locuiesc într-o singură cameră și câte zece persoane, este o situație grea și trebuie cumva să găsim soluții prin care acești oameni să înceapă să aibă condiții de trai decente”, a explicat primarul, care speră că elaborarea unei strategii alături de specialiștii din Prefectură va mai rezolva din probleme.

În concluzie, primarul din Vâlcele este de părere că lucrurile se pot rezolva în timp, dar consideră că pe lângă bunăvoința autorităților locale este nevoie și de dorința comunității de romi – mai ales că aceasta reprezintă în jur de 75% din populația comunei de aproximativ 4.000 de locuitori.

„Lumea are nevoie de liniște – asta e cea mai mare problemă, să stopăm cumva furturile, scandalurile săptămânale provocate de romi. Voi organiza o ședință prin care vom discuta serios cu romii, iar apoi vom amplasa camere de luat de vederi pentru a vedea ce se întâmplă, dar adevărul e că ne putem aștepta să dispară chiar și aceste camere, așa cum au dispărut cablurile de telefonie fixă”, a mai arătat primarul.

Kovács László a mai arătat că pe lângă problema romilor, autoritățile locale mai au pe lista de priorități găsirea unor soluții de funcționare a centrului de tratament construit în stațiunea Vâlcele prin Drumul Apelor Minerale, rezolvarea situației Conacului din Araci precum și refacerea stadionului comunal, pentru a putea fi folosit în condiții optime de cât mai mulți locuitori.

(monicavajna.wordpress.com)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.