Programul de reabilitare a faţadelor blocurilor din Sfântu Gheorghe, susţinut din bugetul local
Programul multianual de reabilitare a faţadelor blocurilor din Sfântu Gheorghe, iniţiat de autorităţile locale, va fi susţinut din bugetul local, a declarat, vineri, viceprimarul municipiului, Tóth Birtan Csaba.
Potrivit acestuia, legea prevede că reabilitarea faţadelor trebuie făcută de către proprietarii imobilelor, pe cheltuiala lor, însă autorităţile locale au găsit o „portiţă” prin care vor putea finanţa, în anumite condiţii, aceste lucrări.
„Există o lege, 153/2011 care spune că deţinătorii imobilelor trebuie să efectueze lucrări de întreţinere, să pună la punct faţadele dacă prezintă pericole pentru trecători sau dacă sunt inestetice şi necorespunzătoare. Legea defineşte că se pun la punct pe cheltuiala proprietarilor sau deţinătorilor. (…) Noi nu am vrut să impunem cu forţa această obligaţie, deşi există de mult timp, fiindcă am văzut în lege o posibilitate, ca în cazul în care venitul mediu net pe membru de familie este mai mic decât venitul mediu net la nivel naţional, atunci Primăria poate să finanţeze din ajutorul social contribuţia familiilor respective. (…) Deci cetăţenii trebuie să înţeleagă că dacă au un anumit venit nu trebuie să suporte costurile din banii lor. La ultima publicare, venitul mediu net la nivel naţional a fost de 2.350 de lei, parcă, deci, în cazul în care într-o familie sunt două venituri de 3.000 de lei, spre exemplu, şi sunt patru persoane, atunci venitul mediu net este de 1.500 de persoană, iar eu zic că multe familii din Sfântu Gheorghe se situează sub acest nivel”, a declarat Tóth Birtan Csaba.
El a mai spus că Primăria Sfântu Gheorghe intenţionează să demareze în acest an programul de reabilitare a faţadelor blocurilor şi va începe cu cele din zona centrală, urmând să îl finalizeze peste trei ani, cu cele din zona Gării şi intrarea dinspre Braşov.
„O comisie numită de primar a fixat zonele de acţiune prioritară. E vorba despre locuinţele situate pe arterele principale ale oraşului, pe care circulă autobuzele, aşa se poate defini cel mai simplu. (…) Nu sunt faţade care să fie periculoase, dar sunt gri, sunt făcute acum 30-40 de ani aceste blocuri şi ar trebui împrospătate”, a mai spus Tóth Birtan Csaba.
Potrivit acestuia, autorităţile locale au informat asociaţiile de proprietari în legătură cu acest program, inclusiv despre posibilitatea de a fi susţinut financiar din bugetul local.
„Noi am înştiinţat asociaţiile de proprietari, am vrut să le arătăm această posibilitate, am vrut să le explicăm că vrem să îi cooptăm în acest program, fără să îi forţăm, şi a ne folosi de această posibilitate legală, care în Sfântu Gheorghe este, probabil, valabilă pentru majoritatea covârşitoare a familiilor. Bineînţeles, Primăria vrea să suporte o parte din povara asta financiară, dar nu are posibilităţi nelimitate. Va trebui să cuprindem în buget, iar anul acesta nu va fi unul foarte uşor, pentru că s-au mărit salariile la unele categorii de bugetari şi nu vor fi fonduri nelimitate. Deci, trebuie să ne restrângem, să fie frumos, dar să nu fie foarte costisitor”, a conchis acesta.