ACTUALITATE 14 iulie 2014

Producţie bună de cartofi în acest an, estimările între 17 şi 20 tone la hectar

de Agerpres | 166 vizualizări

În judeţ s-au cultivat anul acesta circa 11.000 de hectare cu cartofi, cu aproape 1.500 de hectare mai puţin decât anul trecut

Conducerea Direcţiei Agricole Covasna se aşteaptă la o recoltă bună de cartofi în acest an, estimând o producţie medie de 17-20 de tone la hectar.

Directorul Direcţiei Agricole, Könczei Csaba, a declarat că în judeţ s-au cultivat anul acesta circa 11.000 de hectare cu cartofi, cu aproape 1.500 de hectare mai puţin decât anul trecut, iar vremea ploioasă a priit acestor culturi.

„Dacă privim în urmă cu zece ani observăm că încetul cu încetul, de la an la an, au scăzut suprafeţele cultivate cu cartofi. Este cultura cu un grad mare de risc din punctul de vedere al producătorului, în sensul că necesită o investiţie mare pe hectar şi depinde foarte mult de factorii externi, de precipitaţii, cartofii au nevoie de foarte mult apă”, a explicat directorul Direcţiei Agricole.

Culturile de porumb, rapiţă şi chiar şi de muştar au început să ia locul celor de cartofi, deoarece sunt mai puţin vulnerabile la capriciile vremii.

Preşedintele Asociaţiei cultivatorilor de cartofi din judeţul Covasna, Romulus Oprea, a declarat că producătorii au emoţii din cauza preţului, care scade atunci când pe piaţă este marfă multă.

„Dacă producţiile sunt mari, preţurile sunt mici. (...) Anul trecut a fost rentabil pentru producătorii de cartofi, chiar dacă la sfârşit piaţa s-a stricat din cauza importurilor nefiscalizate şi spun asta fără să mă ascund. (...) La producţia de cartofi inputurile sunt foarte mari. Cartoful e o cultură specială care presupune investiţii de minimum 15.000 de lei pe hectar la cartoful de consum şi 30.000 de lei pe hectar la cartoful de sămânţă. Deci este o investiţie fantastică şi un risc deosebit, care de regulă în patru ani din cinci nu se acoperă”, a spus Romulus Oprea.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.