ACTUALITATE 17 mai 2009

Producătorii de lapte din Buzaie – „ameninţaţi” de norme

de Covasna Media | 1140 vizualizări
900 de crescători de vite din zona Întorsura Buzăului care valorifică laptele la societatea Milkom riscă să nu mai poată preda laptele

Aproximativ 900 de producători de lapte din zona Întorsura Buzăului riscă să nu-şi mai poată valorifica laptele la societatea de procesare a laptelui Milkom, din satul Sărămaş, din cauza unor probleme de neconformitate a laptelui. Problemele au fost scoase la iveală în urma unui control realizat de inspectori europeni la fabrica de lapte, care au atras atenţia că tot laptele preluat de Milkom trebuie să fie conform

900 de crescători de vite din zona Întorsura Buzăului care valorifică laptele la societatea Milkom riscă să nu mai poată preda laptele

Aproximativ 900 de producători de lapte din zona Întorsura Buzăului riscă să nu-şi mai poată valorifica laptele la societatea de procesare a laptelui Milkom, din satul Sărămaş, din cauza unor probleme de neconformitate a laptelui.

Problemele au fost scoase la iveală în urma unui control realizat de inspectori europeni la fabrica de lapte, care au atras atenţia că tot laptele preluat de Milkom trebuie să fie conform. Prefectul judeţului Covasna, Codrin Munteanu, a convocat vineri prin primarii din zona Buzaielor mai multe adunări săteşti în localităţile respective, la care a invitat şi conducerea Milkom, precum şi specialişti din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, APIA şi Oficiul de Consultanţă Agricolă şi le-a prezentat producătorilor cerinţele pe care trebuie să le îndeplinească pentru ca laptele să fie preluat în continuare.

„Milkom este o investiţie privată, pe fonduri europene, şi care trebuie să preia lapte la standardele stabilite”, a spus prefectul Munteanu. În cazul în care laptele nu va fi bun societatea ar putea fi nevoită să preia lapte de la alţi producători din alte judeţe sau chiar din import, fiind o unitate modernă, de standarde europene.

Adunări săteşti de informare

Potrivit prefectului, la adunările săteşti de vineri oamenii au primit fluturaşi şi au fost informaţi cu privire la măsurile pe care trebuie să le ia pentru ca laptele să corespundă, fiind necesară o supraveghere continuă a acestuia. De asemenea, nu tot laptele preluat este neconform, de exemplu din 31 de analize luate la Barcani doar două au fost neconforme.

„Există posibilitatea ca prin îndeplinirea cerinţelor să fie atinse standardele şi laptele să fie preluat în continuare. Mare parte a populaţiei din acea zonă trăieşte din agricultură şi este o problemă socială deosebită. Dacă îndeplinesc condiţiile de igienă, de muls, de răcire şi transport până la centrele de colectare, plus analize, lucrurile pot continua şi nu vor fi probleme”, a mai spus Codrin Munteanu.

Prefectul le-a sugerat producătorilor de lapte ca, pe viitor, să înfiinţeze asociaţii la nivel de localităţi, care ulterior să se unească într-o Federaţie a Produ cătorilor de Lapte din zona Buzaielor, prin care să poată accesa fonduri europene şi guvernamentale pentru centre de colectare la standardele europene şi răcitoare.

Pe termen scurt, prefectul le-a spus oamenilor să respecte măsurile ce le-au fost prezentate.

Inspecţie europeană la Milkom

Inspecţia europeană la Milkom a avut loc recent, iar potrivit măsurilor impuse, până în data de 5 iunie trebuie rezolvată problema astfel încât laptele să fie conform cerinţelor.

Prefectul estimează că în mare parte laptele se va prelua în continuare dacă gospodarii vor respecta măsurile.

Conducerea Milkom a întocmit şi un proiect la Ministerul Agriculturii pentru înfiinţarea în propria societate a unui laborator de analize de lapte, însă deocamdată nu se ştie dacă va fi finanţat. Acest laborator ar rezolva în mare parte situaţia întrucât laptele ar fi supravegheat permanent, în plus ar fi mai ieftin pentru producători să facă analizele pe gospodărie. Potrivit preşedintelui PSD Covasna, deputatul Horia Grama, care a prezentat această problemă din zona Buzaielor, el a făcut demersurile la Ministerul Agriculturii pentru finanţarea acestui laborator şi speră să se găsească o soluţie. „Susţinem grăbirea unei soluţii pentru ca producătorii din Întorsura Buzăului să valorifice laptele. Societatea este modernă, nu are probleme, dar problema este calitatea laptelui. Există nişte norme greu de îndeplinit de producători individuali, cu una – două vaci, să aibă răcitoare, mulgătoare automată. Problema are rezolvare dacă periodic se fac analize şi animalele sunt supravegheate din punct de vedere sanitar veterinar”, a spus Grama.

Potrivit acestuia, problema înfiinţării unui laborator de analize la Milkom va fi analizată la nivel de minister, iar pe de altă parte producătorii trebuie să ia măsuri de igienă iar în funcţie de cum se respectă normele, vor fi triaţi. „Este o problemă la nivel naţional (calitatea laptelui, n.r.), trebuie luate măsuri şi Ministerul Agriculturii să sprijine aceşti producători”, a mai spus Grama.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
radu, 19 mai 2009
domnu broaner chiar daca e firma dumneavoastra ceea ce sa intamplat tot ramane
Broanar Adrian, 19 mai 2009
Interesant mod de a prezenta o stire. Nu inteleg de ce atunci cind se foloseste numele unei firme de ce nu se cere o parere referitoare la cele intamplate si acesteia
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.