ACTUALITATE 10 iunie 2010

Procesul de sacrificare a cailor cu anemie, presărat cu ameninţări şi scandaluri

de Covasna Media | 1083 vizualizări
Ultimii patru cai bolnavi din judeţ nu au putut fi sacrificaţi din cauza împotrivirii proprietarilor romi Caii cu anemie din judeţul Covasna au fost eliminaţi aproape în totalitate, astăzi fiind ultima zi pe care ţara noastră o are ca termen de la Uniunea Europeană pentru a se conforma standardelor comunitare în ceea ce priveşte eradicarea anemiei la cai. Potrivit directorului Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Covasna, dr. Siko Barabasi Sandor, în judeţul nostru mai erau, până ieri, patru

Ultimii patru cai bolnavi din judeţ nu au putut fi sacrificaţi din cauza împotrivirii proprietarilor romi

Caii cu anemie din judeţul Covasna au fost eliminaţi aproape în totalitate, astăzi fiind ultima zi pe care ţara noastră o are ca termen de la Uniunea Europeană pentru a se conforma standardelor comunitare în ceea ce priveşte eradicarea anemiei la cai.

Potrivit directorului Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Covasna, dr. Siko Barabasi Sandor, în judeţul nostru mai erau, până ieri, patru cai bolnavi cu anemie.

Jandarmii, ultima soluţie

Trimiterea acestora la abator nu a fost posibilă, potrivit lui Siko, din cauza dificultăţilor întâmpinate de către medicii veterinari ai DSVSA în discuţiile cu proprietarii.

„Oamenii de la DSVSA au fost ameninţaţi, iar ultima oară au fost alungaţi cu pietre de către proprietarii cailor. Întreaga acţiune a degenerat într-o ceartă şi puţin a mai lipsit să nu iasă cu bătaie”, a arătat Siko.

Acesta a mai adăugat că respectivii cai aparţin unor romi din afara municipiului Sfântu Gheorghe, Direcţia aplicând chiar şi amenzi. Cu toate acestea, amenzile, care sunt cuprinse între 2.400 şi 3.600 de lei potrivit legii, nu reprezintă o soluţie, romii respectivi neavând locuri de muncă, nefiind beneficiari de venit minim garantat şi neavând nici bunuri care să poată fi valorificate.

„Cumva va trebui să rezolvăm şi această problemă, s-a mai intervenit şi cu Jandarmeria, probabil că acolo se va ajunge şi în aceste cazuri”, a mai spus Siko Barabasi. DSVSA Covasna a identificat în acest an 278 de cai au anemie, după ce a efectuat 8.839 de analize pe cabaline, revenindu-i responsabilitatea de a trimite la abator exemplarele infectate.

Blocajul pieţei de cai

Deşi există prevederi potrivit cărora proprietarii de cai sunt despăgubţi în termen de maxim 60 de zile de la sacrificarea animalului, cu preţul de piaţă al acestuia, oamenii nu permit cu una cu două luarea cailor.

„Ne-am întâlnit cu multe probleme în această perioadă, angajaţii DSVSA fiind alungaţi şi inclusiv ameninţaţi de către proprietarii de cai care nu concep să le ducem animalele la abator, deşi acestea sunt bolnave ireversibil. Este o situaţie neplăcută, dar trebuie înţeles că dacă România nu reuşeşte eradicarea acestei boli, după data limită impusă nu va mai putea ieşi niciun cal din ţară, aici fiind inclus orice fel de cal – inclusiv caii de competiţii”, a atenţionat Siko Barabasi. Sacrificarea cailor cu anemie face parte dintr-un program naţional căruia  trebuie să i se supună fiecare proprietar, în judeţul Covasna fiind sacrificat inclusiv un cal lipiţan extrem de valoros.

Sacrificarea şi despăgubirea cailor bolnavi în anii precedenţi a fost greoaie şi din cauza faptului că până nu demult diagnosticul bolii şi dispunerea sacrificării erau atribuţiile serviciilor veterinare, dar acordarea despăgubirilor se realiza prin intermediul direcţiilor agricole, în timp ce acum banii se virează în conturile proprietarilor, prin DSVSA. Între 2006 şi 2007 au fost sacrificaţi 306 cai ai căror proprietari au fost despăgubiţi cu întârziere, în unele cazuri ajungându-se chiar la procese civile.

Anemia infecţioasă a cailor se transmite prin sângele celor infectaţi (prin intermediul căpuşelor, a ţânţarilor, a muştelor etc.), care transmit boala celor sănătoşi din vecinătăţi, ajungându-se astfel la extinderea infecţiei.

Animalele bolnave nu se pot trata, caii infectaţi neprezentând niciun semn clinic în prima fază a bolii, în vreme ce în câteva luni, timp în care poate infecta ceilalţi cai din jur, apar semnele de oboseală, ameţeli şi moarte fulgerătoare.

Monica Vajna

Foto: emaramures.ro

Teme articol: jandarmi romi DSVSA cal anemie
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.