Proceduri simplificate pentru adopții
Guvernul simplifică procedura pentru adopţii. Mai multe modificări de lege adoptate astăzi privesc reducerea perioadelor de aşteptare pentru cei care vor să adopte un copil, dar şi a termenelor din justiţie, acolo unde deseori se soluţionează problemele dintre părinţii biologici şi cei adoptivi.
Modificările au fost așteptate de mii de oameni care așteaptă de ani de zile să adopte un copil și vizează reducerea termenelor din instanță, acolo unde ajung de multe ori părinții biologici și cei care doresc să adopte un copil, informează digi24.ro.
Astfel, termenul pentru un apel a fost redus de la 30 de zile la 10 zile, o cauză poate fi soluționată rapid, fără ca părinții să fie prezenți în sala de judecată, iar un copil poate fi declarat adoptabil la șase luni de la data la care autoritățile au început să caute părinții biologici și rudele până la gradul patru, dacă aceștia nu pot fi găsiți. Termenul de răzgândire se modifică de asemenea de la 60 la 30 de zile.
O noutate a acestei legi este un concediu special de 90 de zile pe care un potențial părinte care dorește să adopte un copil și-l poate lua. El va primi o indemnizație lunară de 3.300 de lei. De asemenea, valabilitatea dosarului care declară o familie eligibilă pentru adopție se prelungește de la un an de zile la doi ani.
La 31 decembrie 2014, în România erau înregistrați peste 4.000 de copii adoptabili și 1.700 de familii declarate eligibile.