ACTUALITATE 3 februarie 2016

Problemele privind incluziunea romilor din județ

de Mirela Cara Dragu | 1038 vizualizări

Într-o conferință de presă susținută miercuri de prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu, în urma unei întâlniri a grupului mixt pentru romi care activează la nivelul Instituției Prefectului cu reprezentanții autorităților locale și ai comunităților cetățenilor români de etnie romă, au fost comunicate câteva aspecte esențiale privind strategia care va fi adoptată cu scopul incluziunii romilor în societate. „Principalul scop al întâlnirii a fost acela de a analiza și a dezbate, urmând a fi aprobat, planul de implementare a strategiei de incluziune a cetățenilor români aparținând minorității rome, strategie care a fost aprobată anul trecut pe o perioadă de șapte ani”, a informat Sebastian Cucu.

Acesta a afirmat că din motive de neparticipare, analiza planului a fost demarată cu întârziere. „Este adevărat că am și întârziat puțin cu planul pentru că am așteptat ca autoritățile locale să ne comunice planurile de acțiune pe baza cărora să putem întocmi un plan cât mai obiectiv. Din nefericire au fost foarte puține localități care ne-au transmis aceste planuri. Șase, mai exact”, a spus prefectul, care a adăugat că se confruntă și cu o problemă legată de constituirea grupurilor de lucru la nivel local, acestea fiind constituite numai la nivelul a cinci localități și că este neapărată nevoie ca ele să poată fi formate în cel mai scurt timp posibil. „Unul dintre obiectivele planului de implementare are în vedere ca prim aspect și rezolvarea acestor probleme organizatorice, dar foarte necesare și anume constituirea cât mai repede a acestor grupuri de lucru și aprobarea planurilor de acțiune la nivel local. Sigur că pot fi privite și ca instrumente birocratice, dar noi nu o vedem așa pentru că sunt absolut necesare pentru a putea acționa și pentru a implementa cât mai concret și obiectiv strategia”, a precizat Sebastian Cucu, accentuând că este important ca strategia respectivă să atingă obiective realiste și să nu fie una formală.

Planul este structurat pe câteva domenii principale și anume educație, cultură, sănătate, ocupare, administrație și dezvoltare comunitară și este perfectibil. „Partea educațională trebuie să aibă un rol cât mai important. Și aici, după cum știți, chiar la sfârșitul anului trecut a fost aprobată acea lege 248/2015 privind stimularea participării copiilor preșcolari la grădiniță. Unul dintre obiectivele imediate este acela de a identifica în cadrul comunităților cât mai mulți copii de către autoritățile locale care pot beneficia de acest program. O altă prioritate ar fi și aceea a scăderii pe de o parte a abandonului școlar în rândul acestor elevi și creșterea performanțelor școlare”, a mai spus prefectul.

Conform informațiilor furnizate acestuia de un reprezentant al Inspectoratului Școlar Județean rezultă că doar unul-doi elevi romi din fiecare şcoală acced la un învățământ de tip liceal sau școală profesională, ceea ce este foarte puțin. „Aici va trebui lucrat pentru creșterea performanțelor pentru că nu este suficient să meargă copiii la școală. Este foarte important ca și nivelul de pregătire al acestora să crească astfel încât să poată să acceadă la un nivel superior de școlarizare. Pentru că și de acest aspect se leagă celelalte și anume ocuparea, găsirea unui loc de muncă”, a punctat Sebastian Cucu.

prefect Sebastian Cucu

Una dintre problemele ridicate în cadrul întâlnirii de miercuri, care ar avea nevoie de o mai mare atenție, ar fi aceea a segmentului de sănătate. „În localitățile cu o populație semnificativă din rândul comunității rome, există angajați la nivelul primăriilor acei mediatori sanitari, care încă sunt puțini, doar nouă în tot județul, și doar șase sunt efectiv în activitate. Rolul lor este foarte important în rândul comunității pentru a face cât mai bine cunoscute problemele legate de diferite boli sau programe prin care pot avea acces la îngrijire medicală”, a spus prefectul Cucu, care consideră că numărul de posturi de mediatori sanitari la nivel județean ar trebui să crească.

O altă discuție desfășurată în vederea adoptării strategiei de incluziune a romilor a avut în vedere faptul că cifrele din recensământ nu reflectă realitatea. „Nefiind declarați, multe proiecte nu se pot implementa pe această componentă pentru că nu există scriptic. Și aici chiar avem un blocaj că nu avem ce să facem. Singura chestiune este să fie conștientizați, dar nu poți să obligi pe nimeni să se declare într-un fel sau altul. Fiecare se declară după propria conștiință însă ar fi fost și una dintre oportunități. Nu avem la această dată o cifră reală a numărului de romi din județ, dar și aici avem o acțiune care încearcă să identifice toate comunitățile informale, ca număr, ca grupare, ca localizare astfel încât să avem o imagine cât  mai reală și cât mai corectă”, a spus prefectul Covasnei.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.