ACTUALITATE 12 iunie 2020

Problema Casei de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe, discutată la București

de Covasna Media | 1410 vizualizări

O nouă încercare de a lămuri situația Casei de Cultură a Sindicatelor, imobilul părăsit din centrul municipiului Sfântu Gheorghe, dar și a altor clădiri care au situații juridice incerte, ar fi avut loc marți, 9 iunie, spune primarul Antal Árpád. Acesta susține că a ridicat subiectul într-o întâlnire desfășurată la București, când comitetul director al Asociației Municipiilor din România a avut o întâlnire cu premierul Ludovic Orban și mai mulți miniștri la Palatul Victoria, respectiv la Parlament cu președintele Camerei Deputaților, Senatului și reprezentanți ai partidelor politice parlamentare. 

Am solicitat să se găsească la nivel legislativ soluții pentru ca statutul acestor Case de Cultură să fie reglementat printr-o lege și tot așa, imobile ale unor ministere, vorbim de imobile ale Ministerului Transporturilor, care sunt la CFR, de exemplu, sau imobile ale MApN-ului care nu sunt folosite, să fie predate către autoritățile locale”, a spus primarul Antal Árpád joi, într-o videoconferință de presă. 

Edilul a mai spus joi că nu a existat pe loc un răspuns concret, dar că „problemele pe care le-am ridicat au fost notate” și că speră la „surprize plăcute” din partea conducătorilor de la centru.  

De foarte multe ori, simt acest lucru, când avem discuții la nivel guvernamental sau parlamentar, că cei care conduc această țară vorbesc despre problemele din această țară de parcă n-ar avea nicio legătură cu ele. Dacă la nivel de Guvern și Parlament nu se poate rezolva o problemă, atunci cine poate să rezolve problema? Eu nu înțeleg acest mecanism și acest mod de gândire. Au fost acolo reprezentanți ai unor Agenții, au fost reprezentanți ai unor Ministere, deci să fim optimiști și poate vom avea surprize plăcute. (...) În mod special la Parlament am discutat despre această problemă pentru că „mingea” este în Parlament, practic tot ce înseamnă averea sindicatelor, ar trebui reglementat printr-o lege. Nu poate fi reglementată de Guvern, ci trebuie reglementată în Parlament. Aici practic unii dintre reprezentanții partidelor m-au făcut naiv să cred că acest lucru se va întâmpla, pentru că nimeni nu vrea să se pună cu sindicatele și că practic dacă cineva ar prezenta un proiect în fața Parlamentului, atunci presiunea din partea sindicatelor ar fi foarte mare ca acele clădiri să ajungă în mod legal în proprietatea lor, pentru că nu sunt în acest moment în mod legal în proprietatea lor, fiind construite de sindicatele comuniste. Iată după 30 de ani de la Revoluție încă nu există o lege care reglementează averea sindicatelor și nu există o lege care să spună care este sindicatul sau care este confederația sindicală, care este urmașul de drept al sindicatului comunist și există foarte multe procese între diferite confederații sindicale”, a explicat primarul din Sfântu Gheorghe.

Autoritățile locale din reședința de județ au transmis în multe rânduri că doresc să folosească această clădire din centrul orașului, care în prezent zace în paragină sau este folosită pe post de toaletă publică de oamenii străzii, dar nu au reușit să ducă la capăt niciun demers. Un plan al primarului este de a înființa în fosta Casă de Cultură a Sindicatelor un Muzeu al Comunismului. 

Casa de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe şi-a încetat activitatea după 2012, după ce Primăria a blocat conturile instituţiei pentru o datorie de aproape 500.000 de lei către bugetul local. 

În 2014, Consiliul Local Sfântu Gheorghe a făcut un alt demers prin care să treacă această clădire din folosința Uniunii Generale a Sindicatelor din România București în domeniul public al municipiului Sfântu Gheorghe și în administrarea Consiliului Local. Nu a reușit acest lucru pentru că s-a „lovit” de un vid legislativ care stopează orice proces de dobândire legală a obiectivului, prin faptul că entitatea căreia îi aparține în acte clădirea nu mai există. 

Rămâne de văzut dacă noua încercare va avea ceva mai mult succes sau se va împotmoli, din nou, la nivel declarativ. 

Iulia Drăghici – Tăraș 

Daniela Luca

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.