ACTUALITATE 10 august 2014

99% se infirmă posibilitatea unui caz de Ebola în România

de Covasna Media | 540 vizualizări

Update ora 19.00

În urma investigaţiilor de la Institutul Matei Balş, în pondere de 99%, românul suspect că ar fi contactat Ebola în Nigeria ar suferi de alte două afecţiuni, una dintre acestea dând simptomele care au dus cu gândul la Ebola. Este posibil ca aceste boli sa fie contactate în Nigeria, însă se exclude varianta Ebola. Nu se mai trimit probe la laboratorul specializat pe Ebola, până săptămâna viitoare. Acestea sunt datele prezentate de Adrian Streinu-Cercel, managerul spitalului Matei Balş, în cadrul unei conferinţe de presă.

„Prima veste bună e că 99% se infirmă posibilitatea unui caz de Ebola în România. Vom afla astăzişi în cursul zilei de mâine. Am aflat toate datele clinice ale acestui element.Şi am aflat amănunte care ne îndepărtează forte mult de posibilitatea infecţei cu Ebola. Monitorizăm foarte mult situaţia Ebola. În acest an, avem cel mai mare număr de cazuri de Ebola. Nigeria este departe de a fi un focar şi nu se înegistrează cazuri de transmitere pe cale umană. În cazul acestui pacient, e vorba de două boli, dintre care una dă aceste simptome. La momentul acesta, ne îndepărtăm destul de mult, apropape 99%. Este posibil să fie vorba de alte infecţii originare din această zonă", a declarat Adrian Streinu-Cercel.

Adrian Streinu-Cercel a precizat că românul care a lucrat în Nigeria a efectuat muncă de birou, neintrând în contact cu persoane bolnave sau cu zone în care s-ar fi putut infecta. Cele două boli nu sunt transmisibile, însă bolnavul a refuzat să se facă publice diagnosticele puse la Instututul Matei-Balş.

_________________________________

Alertă în România din cauza virsului Ebola. Un bărbat din Ploieşti, întors recent din Nigeria va fi internat la Spitalul Matei Balş din Capitală cu suspiciuni de infectare cu virusul Ebola.

Un bărbat din Ploiești este suspectat că ar fi infectat cu virusul Ebola. Bărbatul în vârstă de 51 de ani a lucrat în Nigeria și s-a întors recent în țară. El a acuzat stări de febră, greață și vărsături.

Potrivit unor surse medicale, bărbatul de 51 ani suspect de Ebola s-a prezentat, duminică dimineaţă, la Spitalul de Boli Infecţioase din Ploieşti, unde, în primă fază, nu a spus că a fost în Nigeria, ci doar că a fost în vacanţă la Vama Veche şi că în urmă cu trei zile a început să se simtă rău şi să aibă scaune cu sânge.

De la Spitalul de Boli Infecţioase a fost îndrumat către Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, unde le-a spus medicilor că a fost plecat câteva luni în Nigeria, au precizat sursele citate.

Contactat telefonic, managerul Spitalului de Boli Infecţioase, Cătălin Vişean, a declarat că bărbatul a intrat în camera de primiri urgenţe a spitalului şi nu a luat contact cu niciun alt pacient.

Acesta a spus că deşi boala nu a fost confirmată, în condiţiile în care cazul pacientului este unul "deosebit", spitalul a intrat în carantină.

„Cel puţin în cursul zilei de astăzi (duminică – n.r.) nu va fi permis accesul vizitatorilor în spital. Noi am dezinfectat imediat spaţiul în care pacientul a fost primit şi acesta nu a intrat în contact cu alţi bolnavi, însă este o măsură de precauţie”, a spus managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Ploieşti.

Probele pentru analizele de laborator vor fi recoltate imediat după ce bărbatul va fi adus la Institutul "Matei Balş" din Bucureşti.

De la "Matei Balş", probele vor fi duse la Laboratorul de referinţă din Germania, singurul care se ocupă de astfel de cazuri.

„Din acest motiv rezultatul va fi aflat după minimum 72 de ore. Laboratorul din Germania este acreditat pentru Ebola, la fel cum cel din Marea Britanie a făcut analizele la epidemia de gripă”, au mai spus sursele citate.

Potrivit surselor citate, bărbatul a venit din Nigeria la 25 iulie şi a fost internat la Ploieşti cu diaree şi scaune hemoragice.

„Nu are febră. I se vor face investigaţii complete la 'Matei Balş'”, au mai spus sursele citate.

Medicii iau în calcul şi ca bărbatul să fie suspect de malarie, în condiţiile în care, până în prezent, nu a făcut febră.

Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Matei Balș, a declarat la Digi24 că spitalul pe care este pregătit să îl trateze pe acest bărbat, acolo unde el este transferat.

România este la doar 12 ore distanţă de cea mai gravă epidemie de Ebola din istoria omenirii. Medicii de la camerele de gardă al spitalelor din ţară au fost avertizaţi să fie extrem de atenţi atenţi la simptomele pacienţilor care se prezintă la consult şi care au călătorit în Africa. Experţi în sănătate spun că boala se va răspândi cu viteza unui incendiu de vegetaţie dacă depăşeşte graniţele Africii, dar în acest moment riscul este mic.

Incubaţia este între două zile şi trei săptămâni. Ştiţi vreun loc în lumea asta în care să nu puteţi ajunge în maximum două zile? Indiferent că este vorba de Ebola, de febra hemoragică de kongo, că este vorba de malarie, oricum, în momentul în care apare într-un loc pe glob toate celelalte zone ale globului sunt expuse”, a declarat în urmăcu câteva zile dr. Cătălin Apostolescu, medic la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş.

Africa se confruntă cu cea mai mare epidemie de Ebola cunoscută până acum. S-au înregistrat aproape 1.000 de decese şi peste 1.300 de îmbolnăviri în trei ţări.

Ebola este unul dintre cele mai agresive virusuri cunoscute, cu o rată a mortalităţii de peste 90%, în condiţiile în care nu există un tratament. Iar România este doar la 12 ore de zbor cu avionul de zona afectată.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.