ACTUALITATE 28 februarie 2017

Primăvara vine cu veşti bune de la muzeograful Luminiţa Cornea

de Covasna Media | 1838 vizualizări

Un simpozion de istorie şi critică literară, dar şi o lansare de carte fac parte din planurile filologului Luminiţa Cornea, recent devenită membru titular în Uniunea Scriitorilor din România

Istoric literar, critic şi prozator, Luminiţa Cornea, recent numită membru titular al Uniunii Scriitorilor din România, se pregătește să aducă în atenția publicului covăsnean, și nu numai, al doilea volum al cărții „Scriitori.Case memoriale”. Lansarea este programată pentru luna mai a acestui an. În plus, sub atenta coordonare a muzeografului Luminița Cornea, în primăvară, după aproape 15 ani, la Araci, va reveni simpozionul „Rotonda de la Araci”, la care vor lua parte scriitori şi istorici literari din ţară.

Volumul II din „Scriitori. Case memoriale” e aproape gata

Într-un interviu recent acordat ziarului nostru, Luminiţa Cornea, profesor, cercetător, muzeograf și filolog, iar din 7 decembrie 2016 membru titular în Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Brașov, ne-a dezvăluit câteva din planurile sale din viitorul apropiat, care cu siguranţă vor fi pe placul tuturor iubitorilor de cultură şi literatură.

Printre cele mai importante activităţi pe care Luminiţa Cornea se pregăteşte să le aducă în faţa publicului larg se găseşte al doilea volum al seriei „Scriitori. Case memoriale”.

„În partea I am inclus 20 de case memoriale, atât cele mai cunoscute din toată ţara, cât și altele mai puțin cunoscute, aşa cum este Casa Memorială a lui Romulus Cioflec de la Araci. Volumul al doilea va cuprinde prezentarea a mai multor case memoriale, probabil 25. Unele sunt foarte interesante şi prin amplasarea lor. De exemplu, ultimele despre care am scris, la începutul lui ianuarie le-am văzut, pentru că nu sunt demult deschise publicului, se găsesc în apartamente de bloc. În Bucureşti, într-un loc central, aproape de Palatul Cotroceni şi Grădina Botanică, se află Casele Memoriale Liviu şi Fanny Rebreanu, respectiv Ion Minulescu şi Claudia  Millian, soţia lui. Apartamentele sunt pe acelaşi palier şi sunt formidabile. (...) Sunt scrise toate capitolele, dar trebuie să le sistematizez şi să le pun cap la cap. Vreau să le pun la punct şi să pregătesc pentru luna mai lansarea acestui volum”, ne-a dezvăluit Luminița Cornea.

Simpozionul de istorie şi critică literară - „Rotonda de la Araci” revine în primăvară

Calitatea de membru titular în Uniunea Scriitorilor din România este pentru Luminiţa Cornea atât un motiv de bucurie, cât şi unul care obligă moral la activitate continuă şi de calitate. Astfel, aflăm că muzeograful, pe lângă multitudinea de activităţi pe care le desfăşoară în prezent, se pregăteşte ca în primăvară să readucă în judeţul Covasna un eveniment deosebit, şi anume „Rotonda de la Araci”.

„Eu apreciez calitatea în cultură. Sunt redactor-şef al revistei de literatură „Caietele de la Araci” ce apare sub egida Muzeului Național al Carpaţilor Răsăriteni. În această revistă avem colaborări ale unor profesionişti în domeniu, istorici literari, scriitori de valoare. Nu am publicat orice acolo. (...) Îmi place foarte mult să lucrez la această revistă şi acum, dacă sunt membru al Uniunii Scriitorilor, sub nicio formă nu pot să mai renunţ la ea. În plus, o activitate care a fost foarte apreciată este „Rotonda de la Araci”. Este un simpozion de istorie şi critică literară care se va desfăşura la Araci în primăvara aceasta. Acum se împlinesc fix 135 de ani de la naşterea scriitorului Romulus Cioflec. E o idee mai veche, pe care am mai realizat-o noi prin 2002. Şi atunci am avut invitaţi numai specialişti. Acum, la fel, o să avem invitaţi de valoare, istorici literari, cercetători în domeniu”, ne-a mărturisit aceasta.

Din decembrie, membru titular în Uniunea Scriitorilor din România

Coperta Album Romulus Cioflec - o  viata in imagini, 2016Scriitorul covăsnean pentru care Luminița Cornea și-a dedicat foarte mult timp din viață, Romulus Cioflec, este cel care, în principal, i-a adus acesteia, după mulți ani și multă muncă, calitatea de membru cu drepturi depline în Uniunea Scriitorilor din România. Albumul „Romulus Cioflec – o viaţă în imagini”, care deşi a fost publicat în puţine exemplare, a stârnit foarte multe laude în rândul specialiştilor, fapt care a dus la promovarea Luminiţei Cornea în rândul membrilor titulari din Uniunea Scriitorilor.

„Nu s-a intrat uşor. În filiala din Braşov am fost acceptată în urmă cu doi ani. Confirmarea de la Bucureşti este mult mai greu de obţinut pentru că membri ai Uniunii Scriitorilor cu vechime, care fac parte din comisia de acceptare în USR (Uniunea Scriitorilor din România), cer în plus la dosar nişte recunoaşteri la nivel naţional, adică cei care scriu despre tine să fie personalităţi cunoscute din cadrul Uniunii şi ceea ce s-a scris despre tine, cronici, referinţe critice sau altele, să fie publicate în reviste ale Uniunii Scriitorilor. (...) Eu am scris foarte mult despre Romulus Cioflec, dar cel mai mare succes l-am avut cu cea mai recentă carte apărută, albumul „Romulus Cioflec – o viaţă în imagini”, lansat la Sf. Gheorghe, în acest an,cu ocazia Zilei Culturii, la Casa Bastion, editat de Centrul Cultural al Judeţului Covasna, cu finanţarea Consiliului Judeţean Covasna. Albumul are avantajul că este sintetic, are multe imagini și este potrivit pentru oamenii care astăzi nu mai au așa mult timp să citească. Corneliu Dimovici, scriitor, fost medic, cu mulți ani în urmă, la Comandău, mi-a caracterizat acest album drept „un protest împotriva UITĂRII”. Albumul a apărut în iulie. La lansarea de la Târgul de Carte Libris din Braşov a venit un critic literar din Bucureşti care a remarcat acest album. Datorită acestuia eu am apărut de două ori în „România literară” şi am avut şi o cronică mai întinsă în „Viața românească”. Ambele sunt reviste importante ale Uniunii Scriitorilor şi cred că acest lucru a contat foarte mult pentru confirmarea mea din 7 decembrie 2016, ca membru titular”, ne-a explicat scriitoarea Luminiţa Cornea.

Membru de vază în societatea covăsneană, Luminiţa Cornea a venit pe meleagurile acestui judeţ în 1975, ca profesor de limba şi literatura română. În paralel, aceasta a contribuit la înfiinţarea Casei Memoriale „Romulus Cioflec” din Araci, Covasna (1998), unde elaborează și astăzi proiecte, ca muzeograf. Debutul în literatură l-a avut în anul 1975, în revista „Biserica ortodoxă română”, cu studiul „Manuscriptul de la Ieud (Maramureş) – importanţa lui filologică şi bisericească”. În perioada anilor ‘80, Luminiţa Cornea a realizat rubrica „Cartea” în cotidianul „Cuvântul nou”, la solicitarea redactorului Ioan Negulici (care se ocupa de partea culturală a publicației). Tot în acea perioada, 1978-1992, colabora la revistele Societății de Științe Filologice, București.

Pe lângă numeroase studii şi articole, în munca de-o viaţă a Luminiţei Cornea, se găsesc volumele editate de-a lungul anilor: „Scriitori – case şi muzee memoriale” (coautor, 1998); „Atlasul literaturii române” (coautor, 2003); „Locuţiuni verbale în romanul istoric sadovenian – o abordare gramaticală, stilistică şi poetică” (2008); „Teculeştii din neam în neam” (coautor, 2008); „Pe cărarea Raiului. Convorbiri duhovniceşti cu Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Ioan al Covasnei şi Harghitei” (2010, ediția a II-a 2014); „Întru lumina munţilor – fragmente de spiritualitate românească” (2013); „Scriitori. Case memoriale”, vol. I (2014); „Studii şi articole literare” (2014); „Un pelerinaj în Ţara Sfântă” (2015); „Asociaţiunea Astra întru iubire de suflet românesc” (2015), albumul „Romulus Cioflec – o viaţă în imagini” (2016).

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.