Primarul nu va modifica indicatoarele trilingve
Antal Arpad se arată dispus să plătească o eventuală amendă
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, nu intenţionează să îndepărteze plăcuţele indicatoare turistice din centrul oraşului şi nici să schimbe ordinea limbilor în care sunt inscripţionate, deşi Prefectura Covasna a atras atenţia că acestea nu se află în legalitate. Antal Arpad spune că faptul că plăcuţele au fost inscripţionate întâi în limba maghiară şi abia apoi în română şi engleză nu ar trebui să deranjeze pe nimeni, mai ales că oraşul are multe alte priorităţi. În plus, primarul susţine că nu vede nicio problemă de legalitate în faptul că limba română e în plan secund, subliniind că ordinea a fost dată de interesul turistic.
„Cei mai mulţi vizitatori ai municipiului Sfântu Gheorghe sunt din Ungaria, de aceea era normal ca prima limbă folosită să fie maghiara. Oricum, cred că nu era nicio problemă dacă puneam plăcuţe în engleză, germană şi franceză, nu se mai ocupa nimeni cu chestiuni de genul care să fie prima limbă folosită, dar dacă am pus în maghiară a ieşit mare chestiune”, a declarat primarul Antal Arpad.
Ar plăti o eventuală amendă
Potrivit acestuia, plăcuţele au fost realizate din bani proveniţi dintr-o donaţie, deci nu au fost cheltuiţi bani publici pentru realizarea lor, însă dacă se va ajunge la amendarea administraţiei locale, edilul se arată dispus să plătească. „Nu voi îndepărta plăcuţele; când mă vor amenda, voi plăti”, a explicat Antal Arpad.
Primăria Sfântu Gheorghe a fost atenţionată de către Prefectura Covasna, printr-o adresă, cu privire la nelegalitatea plăcuţelor, cerându-i-se să intre în legalitate în decursul următoarelor 30 de zile. Prefectul Gyorgy Ervin a subliniat că a transmis o adresă referitoare la mai multe aspecte - plăcuţe, drapele, însemne - tuturor primăriilor din judeţ, pentru a nu mai isca, pe viitor, controverse şi probleme pe aceste teme. Gyorgy Ervin a mai arătat că situaţia plăcuţelor indicatoare turistice este destul de delicată, urmare a faptului că acestea nu au fost realizate din bani publici, dar pe de altă parte au fost amplasate de domeniul public; în plus, reprezentantul Guvernului a mai arătat că legislaţia este destul de interpretabilă, neexistând articole care să se refere la genul acesta de plăcuţe. Realizate într-un stil retro şi referindu-se la principalele obiective culturale şi la diverse instituţii din Sfântu Gheorghe, plăcuţele care dau bătăi de cap Prefecturii şi Primăriei sunt inscripţionate în trei limbi - maghiară, română şi engleză, în această ordine, limba maghiară fiind pusă înaintea limbii române.
Monica Vajna