ACTUALITATE Acum 7 ore, 36 minute

Primarul din Chichiș răspunde oficial unui comentariu critic postat pe pagina Observatorul de Covasna

de Mirela Cara Dragu | 660 vizualizări

Dacă există un crez comun pe care membrii echipei Observatorul de Covasna îl împart fără rezerve, acela este legat de faptul că vocile cititorilor noștri trebuie auzite și făcute cunoscute. De aceea, când oamenii ridică întrebări, nu ezităm să căutăm răspunsuri. Când se exprimă nemulțumiri față de autorități, cerem explicații pe care le publicăm întocmai cum ne-au fost transmise.

Așa s-a întâmplat și în cazul unui comentariu postat zilele trecute pe pagina noastră de Facebook, la un material video în care primarul comunei Chichiș, Silviu Tăraș, vorbea despre ajutoarele oferite oamenilor după inundațiile din satul Băcel. Comentariul respectiv a atras atenția redacției,  motiv pentru care primarul a fost contactat pentru a oferi un răspuns detaliat, pe care îl redăm integral în cele ce urmează. 

Domnul primar nu sa făcut încă vazut la familie afectate din Bacel. Nu sa oferit nici un sprijin financiar din Ungaria ,Galați și nici de la Alba Iulia pt familie afectate . Va mulțumim pt promisiuni noi rămânem cu pagubele și cu promisiuni atat . Si domnule primar aici in Bacel sunt 15 case hai 20 de case care au fost afectate de ape infrastructura caselor la toată lumea ,grajdurile, sura, mobila ,aragaz ,hidrofor ,etc .Ce evaluare doriți sa faceți??La unu îi dati mai puțin la altu nimic sau mai mult .Dacă sau dat o suma de bani se dau pt toții localnici afectați” - este comentariul persoanei din Băcel. 

La solicitarea redacției Observatorul de Covasna, primarul Silviu Tăraș a oferit un răspuns complet, punctual și detaliat, pe care îl redăm integral:

 Referitor la prezența la fața locului

„Am fost prezent în comunitate în mod constant în primele săptămâni de după inundații. În unele cazuri, inclusiv la doamna care a formulat comentariul, am ajuns de mai multe ori – chiar și de 10 ori într-o singură săptămână. Nu am stat acasă aproape două săptămâni, tocmai pentru a fi prezent printre sinistrați, pentru a le înțelege exact nevoile și a găsi cele mai bune moduri prin care pot fi ajutați”.

Distribuirea ajutoarelor s-a făcut echitabil:

„Toate gospodăriile afectate – inclusiv cele unde a fost afectat doar beciul – au primit ajutoare. Pachete cu alimente, produse de igienă, aparate electrocasnice sau alte forme de sprijin au fost distribuite în mod organizat, printr-o colaborare strânsă între primărie, ONG-uri și părintele Floroiu din Băcel, care a coordonat distribuirea la nivel local și a folosit Căminul Cultural drept punct de depozitare a ajutoarelor primite”.

Excepțiile nu au fost sub responsabilitatea primăriei:

„Au existat câteva cazuri izolate în care persoane fizice sau grupuri necoordonate au distribuit ajutoare fără consultarea autorităților locale. Aceștia au venit direct cu dubițele și au ales să ofere sprijin punctual, fără să anunțe sau să ceară o listă oficială. De aceea, în anumite gospodării au ajuns ajutoare suplimentare – însă aceasta nu reflectă modul de acțiune al primăriei, ci inițiativa personală a unor binevoitori”.

Ajutorul din Ungaria și Galați nu le este oferit sătenilor în numerar 

„Ajutorul din Ungaria a venit prin Caritas Alba Iulia, iar banii nu sunt distribuiți către populație sub formă de numerar. S-a făcut o evaluare a nevoilor în Băcel și Boroșneu, iar ajutoarele vor fi distribuite direct, personalizat, în funcție de necesitățile fiecărei familii. Nouă cazuri grave au fost identificate – femei în vârstă, singure, cu gospodării serios afectate, bunicuțele, cum le spunem noi – care vor primi sprijin extins, pentru că nu pot să reconstruiască singure. Degeaba le lăsăm în curte materiale de construcție și alte ajutoare, că nu au meseriași, nu au din ce îi plăti, nu are cine să le ajute și nici nu pot coordona lucrările de reconstrucție. Sunt femei în vârstă și singure, care au nevoie de ajutor suplimentar.

De asemenea, sprijinul din Galați este direcționat către refacerea infrastructurii locale – lucrări de pietruire și alte intervenții – nu către persoane individuale. Dar nici aceste fonduri nu acoperă toate nevoile și nu rezolvă toate problemele de la nivel de infrastructură”.

Evaluările au fost făcute corect, în prezența autorităților

„O comisie mixtă formată la ordinul prefectului – cu participarea ISU, SGA, reprezentanți ai Prefecturii și ai Primăriei și doi membri ai Inspectoratului de Stat în Construcții – a evaluat toate gospodăriile afectate. S-au notat pagubele, iar ajutoarele sunt oferite în funcție de nevoile reale constatate pe teren, nu după simpatii sau alte criterii. Intenția este aceea de a oferi un ajutor concret, bazat exclusiv pe nevoile fiecărei familii, a fiecărei gospodării”.

Sprijin concret, chiar și pentru cei care emit critici

„Chiar și familia doamnei care a formulat comentariul a beneficiat de sprijin direct. Am fost personal în gospodărie, am ajutat-o, la cerere, cu transportul unui porc – deci pot spune că nu am ajuns doar în casa, ci inclusiv în grajdul acestei familii – și chiar ieri, telefonic, mi-a fost solicitat ajutorul pentru uscarea beciului lor și am stabilit că le trimit un dezumidificator care va ajunge la ei mâine. Este același dezumidificator pe care l-au mai folosit și în urmă cu câteva zile, tot cu sprijinul meu. Am încercat, așa cum am făcut cu toți cetățenii afectați, să sprijin cu tot ce am putut”.

Mesajul personal al primarului

„Înțeleg durerea și frustrarea oamenilor care au trecut printr-un dezastru. E normal ca, în astfel de momente, să apară tensiuni și reproșuri. De multe ori, oamenii au nevoie de un vinovat pentru ce li s-a întâmplat, iar primarul devine, firesc, ținta cea mai la îndemână. Nu mă supăr. Dar ceea ce pot spune cu toată sinceritatea este că niciodată nu am fost mai impresionat de solidaritatea umană ca în acest an. Oameni, ONG-uri, asociații – toți s-au mobilizat exemplar. Față de anul 2018, când am primit doar saci cu haine, care au sfârșit în containerele Tega, în 2025, am primit ajutoare exact pentru nevoile reale ale oamenilor, oferindu-le punctual exact ce le trebuie, în funcție de pagubele pe care le-au suferit. Pentru că unele gospodării au fost afectate mai mult, altele mai puțin.

Dar ceea ce vreau să se înțeleagă foarte clar este că nimeni nu va primi bani de la primărie. Toți cei care au fost afectați vor primi, în timp, sprijin concret, fie prin materiale, fie prin lucrări sau servicii – în funcție de pagubele reale.

Le mulțumesc tuturor celor care au ajutat. Îi asigur pe toți cetățenii că nu a fost și nu va fi lăsat nimeni în urmă și că banii destinați ajutoarelor vor fi folosiți exclusiv pentru scopul în care au fost direcționați. Primăria Chichiș nu va folosi acești bani pentru nimic altceva și nici nu aș vrea să creadă cineva că au ajuns acolo ajutoare sau că facem favoritisme în rândul sătenilor din Băcel afectați de inundații. Ajutăm pe toată lumea după nevoi”.

Observatorul de Covasna va continua să fie o platformă deschisă pentru opiniile oamenilor și un canal de comunicare directă între cetățeni și autorități. Așadar, dacă aveți întrebări, îngrijorări sau nelămuriri, vă încurajăm să comentați și să ne scrieți în privat – vom face tot ce ne stă în putință să obținem răspunsurile de care aveți nevoie.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.