ACTUALITATE 20 octombrie 2009

Primăriile, somate să finalizeze cererile proprietăţilor

de Covasna Media | 279 vizualizări

Prefectura Covasna a realizat mai multe verificări pe teren în ceea ce priveşte situaţiile referitoare la fondul funciar aparţinând de jumătate din comunele judeţului. Potrivit prefectului Codrin Munteanu, problemele identificate au fost mai mult sau mai puţin obiective, urmând a se intra în procedura de validare a terenurilor Agenţiei Domeniilor Statului (ADS), aflate la dispoziţia comisiilor locale.

„Nu a fost nevoie de amenzi aplicate primarilor, deoarece am găsit un mijloc legal, care dacă s-ar fi aplicat şi până anul acesta, altfel ar fi stat lucrurile şi nu ar mai fi fost atâtea întârzieri în ceea ce priveşte Legea proprietăţii. Există un text de lege clar, care spune că bunurile rămase disponibile după finalizarea tuturor cererilor de retrocedare, trec în proprietatea comunelor, oraşelor şi municipiilor - acesta este viitorul tuturor terenurilor”, a declarat prefectul Munteanu.

Acesta a subliniat că nu crede în amendarea primarilor şi în metodele coercitive, drept pentru care a dorit cu aceştia o colaborare şi, aplicând legea, a schimbat situaţia existentă până la numirea sa ca prefect, când terenuri care nu aparţinuseră unităţilor administrativ - teritoriale fuseseră date „la cerere” acestora.

„Am stopat acest fenomen nelegal al atribuirii de terenuri pentru unităţi administrativ - teritoriale, chiar dacă m-au înjurat mulţi primari şi am decis nevalidarea terenurilor, indiferent de proteste care vorbeau de proiecte de investiţiideoarece terenurile care s-au dat înainte se dezmembrau şi nici investitorii nu mai apăreau niciodată. Aşa se face că am presat primarii, nedându-le niciun metru pătrat de teren, până la finalizarea cererilor proprietăţii“, a explicat Codrin Munteanu.

Unul dintre exemplele date de prefect a vizat comuna Ghelinţa, unde s-a cerut teren pe motive de investiţii nemţeşti, acum ajungându-se aproape de finalizarea cererilor de proprietate ale oamenilor, după refuzul prefectului de a valida cererea până nu se rezolvă situaţiile terenrurilor revendicate.

„În momentul în care vor finaliza aceste cereri, va ajunge să fie validat şi terenul solicitat de administraţia locală”, a arătat Codrin Munteanu, potrivit căruia în judeţul Covasna mai trebuiesc validate câteva sute de hectare de teren aparţinând ADS. Acesta a mai spus că au existat şi situaţii în care primarii au refuzat să procedeze precum s-a întâmplat la Ghelinţa, trimiţând direct în comisia judeţeană titlurile de validare, acestea fiind refuzate de către Prefectură, fiind nelegale.

În ceea ce priveşte titlurile de proprietate, Codrin Munteanu a declarat că în acest an au fost eliberate câteva sute, multe dintre acestea fiind solicitate încă de la începutul anilor 2000.

Monica Rizea

Teme articol: primării proprietati somatie
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.