ACTUALITATE 14 octombrie 2009

Primăriile intră în criză

de Covasna Media | 544 vizualizări
Tot mai multe primării din judeţ iau măsuri pe timp de criză şi începând din luna octombrie încep să aibă probleme cu acordarea salariilor.

[singlepic=434,250,250,,left]La Belin, lipsa banilor a făcut ca auto rităţile locale să renunţe la Serviciul de îngrijire la domiciliu Diakonia, la Sita Buzăului din luna octombrie nu mai sunt bani de salarii, iar la Chichiş pri marul spune că sunt la un pas de blocaj şi negociază lună de lună cu furnizorii ca să nu-i lase pe întuneric sau fără telefon. Conducerea judeţului a transmis de ceva vreme către Bucureşti o solicitare pentru o rectificare de buget în valoare de 5 milioane de lei pentru a sprijini func ţionarea primăriilor din judeţ, calculând câte 100.000 de lei pentru cele cu probleme şi 50.000 de lei pentru restul, care nu au

Tot mai multe primării din judeţ iau măsuri pe timp de criză şi începând din luna octombrie încep să aibă probleme cu acordarea salariilor.

La Belin, lipsa banilor a făcut ca autorităţile locale să renunţe la Serviciul de îngrijire la domiciliu Diakonia, la Sita Buzăului din luna octombrie nu mai sunt bani de salarii, iar la Chichiş pri marul spune că sunt la un pas de blocaj şi negociază lună de lună cu furnizorii ca să nu-i lase pe întuneric sau fără telefon.

Conducerea judeţului a transmis de ceva vreme către Bucureşti o solicitare pentru o rectificare de buget în valoare de 5 milioane de lei pentru a sprijini func ţionarea primăriilor din judeţ, calculând câte 100.000 de lei pentru cele cu probleme şi 50.000 de lei pentru restul, care nu au solicitat în mod expres rectificare. Nevoile primăriilor sunt însă în general mult mai mari şi unii primarii spun că ar avea nevoie de câteva sute de mii de lei pentru a ieşi din impas. Având în vedere situaţia de la nivel central, primarii sunt acum şi mai nedumeriţi şi nu ştiu cine le va da lor bani ca să iasă din criză.

Chichiş, la un pas de blocaj

Primarul comunei Chichiş, Santa Gyula, a afirmat că în ultimele 4 luni a plătit doar salariile de bază pentru cei 11 angajaţi şi situaţia este tot mai grea. „Stăm prost de tot, suntem la un pas

de blocaj, abia supravieţuim. Ne-ar trebui cam 500.000 de lei ca să ieşim la liman cu salariile şi serviciile de curent, telefon, iar pentru a plăti toate documentaţiile, studii de fezabilitate, rate bancare, încă 1 milion. Dacă ne taie curen tul, închid Primăria, de cinci luni n-am mai plătit. Telefoanele angajaţilor sunt tăiate, numai fixul l-am păstrat. Legisul nu e actualizat de peste 90 de zile, nici cu asta nu suntem la zi“, a declarat primarul.

Santa Gyula a explicat că problemele au pornit şi de la faptul că cetăţenii comu nei nu au bani să-şi plătească taxele şi impozitele, la fel şi firmele care majoritatea sunt axate pe comerţ şi nu reuşesc să vândă mare lucru, motiv pentru care două au şi închis activitatea în acest an.

Primarul spune că a demarat procedura de executare silită dar şi aceasta a fost contestată la Judecătorie şi sunt în impas.

Suma totală care ar trebui recuperată este de aproximativ 1,4 milioane de lei pentru perioada 2008 – 2009, care trebuie încasată de la firme şi populaţie.

Sita Buzăului, fără salariui din octombrie

La Sita Buzăului, primarul Constantin Filofi spune că din luna octombrie nu mai au bani de salarii şi au probleme şi cu contractul de leasing prin care au modernizat iluminatul public, rată care nu a mai fost plătită de 2 – 3 luni. Primarul a precizat că ar avea nevoie de aproximativ 400.000 de lei pentru a acoperi salariile şi celelalte probleme de funcţionare ale Primăriei.

„Încet, încet, intrăm şi noi în criză. Este pentru prima dată de când sunt la Primărie că suntem în această situaţie şi este prima oară când nu se face o rectificare. Ce e regretabil e că nu reuşim să finalizăm unele investiţii. Mai avem de făcut partea de staţie de epurare pentru Zăbrătău şi Crasna, pentru care ne trebuie 1,2 milioane de lei”, a spus Constantin Filofi.

Criză şi la Belin

O situaţie dificilă este şi la Belin, unde Primăria a impus până acum mai multe măsuri de criză ca urmare a lipsurilor financiare cu care se confruntă. Astfel, autorităţile locale au renunţat de 3 luni la Serviciul de îngrijire la domiciliu Diakonia, nu au plătit de la începutul anului datoriile pentru parohiile reformată şi unitariană, pentru şcoală şi grădiniţă, şi a restructurat unele posturi din Primărie.

Primarul Siko Imreh spune că pentru a mai face economii a restructurat 3 posturi şi a renunţat la serviciile Diakonia, deşi aveau 10 cazuri mai grave unde aveau nevoie de acest ajutor.

„Aveam un îngrijitor şi un asistent medical care mergeau, acum încercăm să asigurăm prin voluntari. Erau foarte buni, dar n-avem ce face“, a spus edilul. Suma acordată din bugetul local pentru acest serviciu era de peste 3.000 de lei lunar, pentru salariile celor doi angajaţi. În ceea ce priveşte şcolile, Siko Imreh a explicat că au de plătit în jur de 12.000 de lei lunar pentru chiria Şcolii cu clasele I-IV din Belin şi pentru grădiniţă, către parohiile unitariană, respectiv refor mată. Din cauza crizei, de la începutul anului şi până în prezent Primăria nu a putut să achite aceste sume, astfel că primarul estimează că până la finele anului va avea o datorie de aproximativ 100.000 de lei.

În privinţa salariilor, acestea devin o problemă din trimestrul IV, iar în cazul proiectului privind Centrul Social Multifuncţional a apărut o sumă în plus, de 200.000 de lei, pe care autorităţile nu au bani să o plătească şi stau pe gânduri ce să facă în continuare.

„Şi bugetul a fost mic, şi avem multe proiecte, 7-8 la număr. Am plătit avize, proiecte tehnice, şi astea se văd după doi – trei ani“, a explicat Siko Imreh.

Ana Sidon

Teme articol: salarii primării criza
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.