Primăria Sfântu Gheorghe vrea să reia programul „Dăm valoare rablei tale”
Autorităţile locale vor să reia programul „Dăm valoare rablei tale”, după ce programul „Rabla local”, iniţiat de Ministerul Mediului după modelul din Sfântu Gheorghe, s-a blocat la nivel central.
Primarul municipiului, Antal Árpád, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că programul „Dăm valoare rablei tale” s-a bucurat de succes, în cei doi ani în care a funcţionat la Sfântu Gheorghe fiind scoase din circulaţie aproape 1.200 de maşini vechi şi poluante.
„Am pe ordinea de zi să discut cu juriştii problema asta (a reluării programului - n.r.), pentru că vedeţi că nu funcţionează programul naţional (...) Deci, din momentul în care preia centrul ceva ce a funcţionat la nivel local, se strică. Se strică, asta e! (...) Deci mă gândesc la modul serios, să vedem dacă există soluţii, să reluăm programul la nivel local, pentru că sunt unii care aşteaptă şi pe mine mă caută oamenii şi mă întreabă, pentru că s-au obişnuit că în Sfântu Gheorghe funcţionează acest program şi acum lipseşte programul”, a afirmat Antal Árpád.
În cadrul programului „Dăm valoare rablei tale”, iniţiat în primăvara anului 2021, au fost casate 1.189 de autoturisme, cel mai vechi fiind fabricat în 1972 iar cel mai nou, în 2010. Prin acest program, Primăria Sfântu Gheorghe a acordat câte 3.000 de lei pentru fiecare autoturism cu o capacitate de 2-7 locuri predat la un centru autorizat de casare, care a fost înmatriculat cel puţin 10 ani în Sfântu Gheorghe şi a avut acelaşi proprietar cel puţin trei ani. Una dintre condiţii a fost ca beneficiarii programului să se angajeze în scris că în următorii trei ani nu vor cumpăra o maşină mai veche de cinci ani, în caz contrar fiind nevoiţi să returneze banii.
Programul local a fost suspendat anul trecut, după lansarea celui naţional, iar Primăria Sfântu Gheorghe s-a înscris în programul „Rabla local” derulat prin intermediul Administraţiei Fondului de Mediu, solicitând o finanţare nerambursabilă în valoare de 1.200.000 lei pentru casarea a 500 de autovehicule uzate, urmând să participe cu o cotă parte de 20% din bugetul local.