ACTUALITATE 15 octombrie 2015

Primăria Sfântu Gheorghe va face angajări

de Agerpres | 506 vizualizări

Primarul Antal Árpád a salutat adoptarea legii privind deblocarea posturilor

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a salutat adoptarea de către Parlament a unei iniţiative legislative a UDMR care permite deblocarea posturilor vacante din administraţia publică, menţionând că instituţia pe care o conduce are în momentul de faţă un deficit de personal de aproape 50 de persoane, prin urmare va face angajări după ce legea va fi promulgată de preşedintele României.

„Legea votată miercuri în Parlament este importantă pentru administraţia locală. La Sfântu Gheorghe avem un minus de 50 de angajaţi, prin urmare în perioada următoare facem angajări. Avem nevoie peste tot de oameni. Au fost milioane de probleme din cauza lipsei de angajaţi, de la aranjarea spaţiilor verzi până la managementul proiectelor europene. În aparatul de specialitate al Primăriei aproape toate posturile necesită studii superioare, dar la unităţile subordonate, cum ar fi Grădinăria, spre exemplu, se cer studii de specialitate, nu studii superioare”, a declarat Antal Árpád.

Primarul a mai spus că, din păcate, în administraţia locală salariile sunt mici şi nemotivante, iar din această cauză specialiştii cu experienţă nu sunt tentaţi să lucreze în acest domeniu.

„Într-adevăr sunt salarii foarte mici, acest lucru nu s-a schimbat. Ar trebui să fie mai mari şi, mai ales, în raport cu responsabilitatea fiecărui angajat. Un om de la investiţii, care săptămânal semnează acte pentru unu-două milioane de euro şi poartă răspunderea dacă greşeşte, ar trebui să aibă 3.000 de lei salariu şi nu 1.200 de lei, dar din păcate nu există o corelaţie între responsabilitate şi salarii şi până nu se face acest lucru nu se poate vorbi despre o administraţie performantă”, a mai spus Antal Árpád.

În opinia sa, există, totuşi, un mare avantaj pentru cei care lucrează ca funcţionari publici în cadrul acestor instituţii, anume siguranţa locului de muncă.

„Eu cred că există cel puţin două motivaţii pentru a lucra în Primărie – prima, că poţi face un lucru pozitiv pentru comunitate şi doi, administraţia locală oferă o siguranţă a locului de muncă, deşi acesta e un dezavantaj pentru angajator, pentru că greu poţi da afară un funcţionar public dacă nu eşti mulţumit de activitatea lui. Pe de altă parte, eu cred că suntem în faţa unor decizii de mărire a salariilor în administraţie, iar cineva care se angajează acum pe un salariu aparent mic, la anul ar putea avea un salariu mai mare”, a opinat primarul municipiului Sfântu Gheorghe.

Parlamentul a aprobat miercuri propunerea legislativă a UDMR privind unele măsuri pentru asigurarea funcţionalităţii instituţiilor şi autorităţilor publice centrale şi locale, constând în posibilitatea ocupării posturilor vacante din cadrul acestora. Potrivit acesteia, posturile vacante pot fi stabilite fără aprobarea Guvernului, pe baza deciziei proprii ale instituţiilor şi autorităţilor publice respective, cu condiţia încadrării în cheltuielile de personal aprobate prin buget, precum şi a respectării nivelului maxim de posturi prevăzut în OUG nr 63/2010.

Potrivit prevederilor anterioare, doar 15% din locurile vacante din cadrul instituţiilor şi autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale puteau fi scoase la concurs, ceea ce a însemnat că, la fiecare al şaptelea loc de muncă devenit vacant, putea fi angajată o persoană. Ulterior, raportul de şapte la unu s-a modificat la un raport de unu la unu, cu condiţia obţinerii prealabile a avizului favorabil al Guvernului.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, 16 octombrie 2015
Inca nici nu a fost promulgata legea ;) urmeaza si anuntarea posturilor odata ce ele vor fi oficiale :)
Kwiatkowski, 16 octombrie 2015
Siiiii de ce nu anuntati ma rog frumos posturile vacante ?
lili, 16 octombrie 2015
"Avantaje" la salariile foarte mici din administratia publica: lalaiala, adica lipsa de ocupatie si de responsabilitate! O lalaie toata ziua, se plictisesc saracii.... La privat salariile sunt mai citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.