Primăria Sfântu Gheorghe propune o majorare cu 20% a salariilor artiştilor, în loc de 50%, din lipsă de fonduri
Conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe susţine că nu are bani pentru punerea în aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 2/2017, care prevede creşterea cu 50% a salariilor artiştilor, administraţia locală propunând o majorare de 20%.
Viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Sztakics Eva, a declarat că recent a avut loc o întâlnire cu conducerile teatrelor „Andrei Mureşanu” şi „Tamási Áron”, aflate în subordinea Consiliului Local, pe tema majorării salariale dispuse de Guvern, în cadrul căreia s-a arătat că bugetul local nu poate susţine această măsură.
„Desigur, şi noi suntem de acord cu majorarea salariilor artiştilor, dar, din păcate, sarcina care cade pe umerii noştri este mult prea mare, este peste posibilităţile noastre. Noi am propus o majorare de 20% a bugetului destinat cheltuielilor cu salariile, iar acum este sarcina managerilor să vadă cum se pot încadra în valoarea propusă de noi. (…) Deci, noi am propus, în principiu, un buget anual cu 20% mai mare pentru aceste cheltuieli, pentru că sumele calculate sunt imense. (…) Repet, suntem de acord cu această majorare propusă de Guvern, dar fără surse e prea mult pentru bugetul local”, a declarat Sztakics Eva.
În opinia sa, ar fi fost mult mai corect dacă măsura nu ar fi făcut referire la creşterea unitară cu 50% a salariilor tuturor artiştilor şi ar fi prevăzut posibilitatea diferenţierii veniturilor în funcţie de anumite criterii, cum ar fi, spre exemplu, performanţa individuală sau numărul de spectacole jucate.
Managerul Teatrului „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe, Anna Maria Popa, şi-a exprimat pe o reţea de socializare nemulţumirea faţă de această situaţie.
„Mulţumim guvernului pentru ordonanţa minunată (2/2017) prin care cresc salariile în cultură cu 50%! Mulţumim că nu îşi asumă deloc această creştere şi o lasă tot în cârcă municipalităţii, care nu dispune nicicum de aceste sume şi ne sugerează prietenos să ‘restructurăm organigrama’, deci să disponibilizăm în aşa fel încât să ne încadrăm în bugetul local disponibil. Mulţumim guvernului pentru această majorare, care, din cauza faptului că a fost gândită cu dosul, va fi aplicabilă doar la acei angajaţi care vor rămâne… angajaţi. Mi-e mie ruşine de ruşinea lor, pe care ei, din atâta nesimţire, nu o simt!”, a scris Anna Maria Popa.
Prin Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, începând cu data de 1 februarie 2017, pentru personalul din cadrul instituţiilor publice de spectacole sau concerte, indiferent de subordonarea acestora, cuantumul brut al salariilor de bază se majorează cu 50% faţă de nivelul acordat pentru luna ianuarie 2017.