Primăria Sfântu Gheorghe argumentează decizia unificării a două licee tehnologice
Conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe a informat, marţi, că decizia de unificare a liceelor tehnologice „Kós Károly” şi „Puskás Tivadar”, luată recent de Consiliul local municipal, are ca scop crearea unei „şcoli profesionale puternice” şi a fost luată în urma unor studii aprofundate, ce au avut la bază scăderea numărului elevilor şi utilizarea mai eficientă a infrastructurii şcolare.
Conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe a menţionat, printr-un comunicat de presă, că în ultimii cinci ani numărul elevilor din municipiu a scăzut cu 941, iar în unele unităţi de învăţământ precum Liceul Tehnologic „Kós Károly” acest fenomen a făcut ca numărul elevilor să se înjumătăţească, ajungând de la 600 la aproape 350 în prezent.
„Scopul nostru este ca prin restructurare să obţinem şi să creăm o educaţie mai înţeleaptă, mai optimă şi mai prietenoasă cu elevii. Credem că este important să eliminăm suprapopularea din unele şcoli şi să umplem cu viaţă spaţiile goale din alte şcoli. Din acest motiv, am ajuns la concluzia să integrăm în aşa fel şcoala Kós Károly în sistemul de educaţie al municipiului Sfântu Gheorghe, încât să fie bine pentru toată lumea. (...) Propunerea noastră de restructurare prevede fuziunea şcolii Kós Károly cu şcoala Puskás Tivadar, astfel luând naştere o şcoală profesională, puternică, mai uşor adaptabilă la nevoile pieţii muncii, care pune la dispoziţie mai multe profesii, prin utilizarea ansamblului de clădiri ale şcolii Puskás Tivadar şi a atelierelor şi a claselor din strada Fabricii”, se arată în comunicat.
Conducerea Primăriei a precizat că, pe lângă descreşterea numărului elevilor, la luarea acestei decizii au fost luaţi în calcul şi indicatorii de calitate, criteriile de finanţare şi situaţia financiară, precum şi „utilizarea raţională” a clădirilor.
„Utilizarea disproporţionată clară a clădirii a fost demonstrată chiar şi de un studiu aprofundat. (...) Pe când în clădirea şcolii Kós Károly din strada Gábor Áron, care are o suprafaţă aproximativă de 7000 mp, sunt aproximativ 350 de elevi (fără a accentua faptul că numărul elevilor de la forma de învăţământ de zi a scăzut sub limita de 300, stabilită de lege) şi încă nu am luat în calcul clădirea din strada Fabricii, nou-renovată, cu o suprafaţă totală de 3600 mp, care le pune la dispoziţia elevilor ateliere de lucru şi săli de clasă profesionale, deci în total 10.600 mp, într-o altă şcoală din municipiu, respectiv Mikó, pe o suprafaţă de 1200 mp sunt înghesuiţi 371 de elevi”, se mai arată în documentul citat.
Conform acestuia, anul acesta, după mutarea liceului „Kós Károly”, primăria intenţionează să renoveze clădirile din strada Gábor Áron, iar în luna septembrie a anului viitor să mute aici clasele pregătitoare de la liceele 'Székely Mikó' şi 'Mikes Kelemen', prin urmare să înfiinţeze o nouă şcoală elementară în limba maghiară.
Explicaţia conducerii Primăriei vine în contextul în care conducerea liceului „Kós Károly”, o parte dintre cadrele didactice, elevii, părinţii acestora, precum şi alţi cetăţeni ai municipiului şi-au exprimat deschis dezacordul faţă de respectiva măsură, care, în opinia lor, va duce la desfiinţarea acestei şcoli înfiinţate în anul 1948.