ACTUALITATE 2 decembrie 2009

Primăria Hăghig a contestat retrocedarea şcolii către Biserica Reformată

de Covasna Media | 653 vizualizări

Primăria Hăghig se va prezenta în instanţă pe 7 decembrie, în cazul retrocedării clădirii şcolii din localitate, revendicată de către Biserica Reformată. Procesul se va ţine la Curtea de Apel Braşov şi presupune un recurs al Consiliului Local (CL) Hăghig, după ce acesta a fost acţionat în instanţă de către Biserica Reformată, pe motiv că nu i s-a achitat chiria pe doi ani pentru spaţiile ocupate de către şcoală. Primarul comunei, Alexandru Cucu, a declarat că autorităţile locale datorează Bisericii Reformate 100.000 de lei pentru cei doi ani de chirie, drept pentru care a fost acţionat în instanţă, cu cererea de poprire a conturilor.

„Suntem în proces, acum am angajat şi un avocat şi ne luptăm, pentru că nu puteam sta pasivi. Nu am nicio treabă cu Parohia Reformată ca instituţie, însă nu aveam cum să plătim undeva la 50.000 de lei pe an, chiria. Acum s-a adunat o datorie de 100.000 de lei, deşi am dis cutat cu Parohia, pentru a cumpăra şcoala, însă aceasta din urmă a tergi versat discuţiile până când am pierdut şansa de a obţine banii de la Ministerul Educaţiei”, a explicat Alexandru Cucu.

Primarul s-a declarat nemulţumit de tergiversarea Bisericii Reformate, ară tând că negocierile privind cumpărarea şcolii au fost atât de mult tărăgănate încât nu doar că s-a pierdut oportu nitatea de a obţine finanţare de la Minister ci inclusiv s-au pierdut bani, prin evaluarea construcţiei.

„După aceea, am fost daţi în judecată, probabil pe ideea popririi pe conturi, pentru a ne fi luaţi banii. Instanţa nu glumeşte - soluţia mea care era, să stau să mă uit?! Aşa că am găsit un avocat şi am contestat, pur şi simplu, retroce da rea în sine, pentru că în Cartea Funciară (CF) nu apare construcţia nouă, făcută pe timpul comunismului. Potrivit legii retrocedării bunurilor bisericeşti, dacă terenul este liber, se dă înapoi, dacă e ocupat, se dau despăgubiri - ori în CF-ul prezentat de Parohie nu apare şcoala, deci teren neocupat, plus terenul de sport, betonat. Nu puteam sta cu mâna-n sân, dacă „oamenii Domnului” fac lucrul acesta cu copiii din sat, la această şcoală mergând atât elevi români cât şi maghiari”, a mai spus Alexandru Cucu, precizând că întreaga situaţie a blocat şi orice investiţie, şcoala fiind şi acum cu WC în curte şi fără apă.

Alexandru Cucu s-a arătat dezamăgit de poziţia Bisericii, care tensionează starea şcolii începând din anul 2005. Acesta a mai spus că dincolo de aceste aspecte, Parohia Reformată, care mai deţinea şi un teren lângă şcoală chiar lângă terenul de sport, l-a închiriat unor persoane fizice, ceea ce crează tensiuni, activităţile normale ale elevilor deran jându-i pe agricultori.

„Eu sunt deschis şi spun că aici se vede răutatea. Pentru teren şi cons truc ţie se ceruseră aproximativ 400.000 de lei, deşi actuala şcoală s-a ridicat, înainte de 1989, pe o construcţie simplă şi veche. După aceea s-a mai făcut o construcţie, despre care oamenii din sat îmi spun că s-a realizat pe vremuri cu contribuţia fiecăruia, iar aceasta nici nu prea apare în CF. Apoi, în anii ’70 s-a construit un corp cu un etaj şi şapte săli de clase, care nu apare în CF... şi de aici a plecat totul. Gustul este însă amar, că se luptă de parcă ar fi Primăria mea personală şi n-ar fi vorba despre şcoala comunei”, a mai arătat primarul comunei Hăghig.

Potrivit acestuia, procesul de neplată a chiriei a fost suspendat, în 7 decembrie urmând să se judece contestaţia Primăriei asupra retrocedării solicitate de către Biserica Reformată şi, implicit, Parohia Reformată din Hăghig.

Monica Rizea

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.