Prima clădire a Campusului universitar de la Sfântu-Gheorghe se inaugurează săptămâna viitoare
[singlepic=366,400,200,,left]Directorul Extensiei, Fazakas Jozsef, a declarat că prima clădire a Campusului, ce va fi inaugurată în deschiderea anului universitar 2009-2010, cuprinde suficient spaţiu pentru ca o parte a Extensiei să se mute deja din vechea locaţie de pe strada Ciucului. Potrivit lui Fazakas, clădirea are patru săli de cursuri şi şase de seminarii, urmând ca biblioteca şi serviciile administrative ale Extensiei să rămână, deocamdată, în vechiul sediu. „Mutarea nu se va face
Extensia Universitară Sfântu Gheorghe a Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca va inaugura săptămâna viitoare un prim corp din cele trei ale Campusului universitar din cartierul Simeria.
Directorul Extensiei, Fazakas Jozsef, a declarat că prima clădire a Campusului, ce va fi inaugurată în deschiderea anului universitar 2009-2010, cuprinde suficient spaţiu pentru ca o parte a Extensiei să se mute deja din vechea locaţie de pe strada Ciucului. Potrivit lui Fazakas, clădirea are patru săli de cursuri şi şase de seminarii, urmând ca biblioteca şi serviciile administrative ale Extensiei să rămână, deocamdată, în vechiul sediu. „Mutarea nu se va face dintr-o dată, deoarece mai sunt multe de realizat la Campus, trebuind finalizate inclusiv celelalte două corpuri. Cu toate acestea, noul an universitar aduce un plus de săli de cursuri şi seminarii, ceea ce nu poate decât să ne bucure, mai ales în condiţiile în care spre Extensia Sfântu Gheorghe se îndreaptă tot mai mulţi tineri”, a declarat Fazakas Jozsef.
Directorul Extensiei Sfântu-Gheorghe a UBB Cluj-Napoca a mai precizat că la inaugurarea noului corp au fost invitaţi decani şi prorectori ai universităţii din Cluj, inclusiv rectorul Andrei Marga.
Proiect de 8 milioane de euro
Piatra de temelie a Campusului universitar de la Sfântu-Gheorghe a fost pusă în luna ianuarie a anului 2007, acesta fiind realizat sub egida Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, cu implicarea Ministerului Educaţiei şi aautorităţilor locale şi judeţene. Odată ce va fi finalizat în totalitate, campusul se va întinde pe o suprafaţă de 11.000 mp şi va cuprinde amfiteatre, laboratoare, biblioteci, săli de sport şi spaţii de cazare.
Valoarea totală a proiectului a fost estimată la aproximativ 8 milioane de euro, cu finanţare de la bugetul statului. În prezent, Extensia Universitară funcţionează în clădirea fostului Liceu Agricol de pe strada Ciucului. Extensia a fost deschisă în urmă cu mai bine de zece ani, la acea dată funcţionând ca şi Colegiu Universitar. Pe măsură ce timpul a trecut şi tot mai mulţi studenţi din judeţ şi zonă s-au îndreptat spre cursurile UBB de la Sfântu Gheorghe, s-a diversificat şi oferta educaţională. Aducerea aici a unor specializări precum ştiinţe economice, administraţie publică, management sau ingineria mediului, a fost considerată benefică nu doar din punct de vedere al transformării în oraş universitar ci şi din acela că, astfel, tot mai mulţi tineri, cu posibilităţi materiale reduse, au avut şansa de a-şi continua studiile acasă, nemaifiind nevoiţi să plece în alte judeţe pentru a-şi realiza studiile superioare.
Studenţi din şase judeţe
În prezent, Extensia din Sfântu Gheorghe are peste 1.200 de studenţi la şase specializări. Fazakas Jozsef a arătat că, deşi numărul studenţilor nu a crescut semnificativ, a crescut în schimb calitatea acestora, admiterile din acest an realizându-se pe baza unor medii anuale şi de bacalaureat mai ridicate decât în anii trecuţi.
„Mai mult decât atât, am participat la diverse întâlniri şi expoziţii de popularizare a Extensiei, iar rezultatul este acela că, în acest an, au venit spre noi studenţi nu doar din Covasna şi Harghita ci şi din Braşov, Sibiu, Mureş şi Bacău”, a mai explicat Fazakas Jozsef. Acesta a mai precizat că, deşi spaţiile de cazare a studenţilor din alte judeţe nu au fost încă finalizate în Campus, Extensia le poate oferi acestora cazare în spaţii din incinta fostului Liceu Agricol.
Monica Rizea