ACTUALITATE 6 august 2012

Previziuni pesimiste ale Direcţiei Agricole: Vom avea cartofi mici, puţini și scumpi

de Covasna Media | 311 vizualizări

Previziunile Direcției Agricole Covasna sunt pesimiste în ceea ce privește recolta de cartofi din acest an. Directorul instituției, Könczei Csaba, spune că în această iarnă vom mânca legume din import, iar cartofii autentici vor fi puțini, mici și scumpi.

Recolte slabe

În județul Covasna fermierii au recoltat deja grâul, orzul, secara, dar în cazul fiecăruia recolta este mai slabă decât cea de anul trecut cu 15-20%. „Vorbim aici de grâul, orzul și secara de toamnă. În cazul acestora putem spune că recolta este mai bună decât am preconizat. Situația se schimbă însă la culturile însămânțate primăvara. Și aici am început recolta, dar aceasta este foarte slabă, cu peste 30-35% mai mică decât anul trecut” – spune Könczei Csaba.

La cartofi e dezastru

Seceta prelungită a distrus recolta de cartofi, porumb și sfeclă de zahăr. „Cartoful are nevoie de foarte multă apă în perioada iunie-iulie. Potrivit datelor furnizate de către Centrul de Meteorologie Sibiu, în această perioadă nu a plouat mai deloc, așadar deficitul de apă în sol este foarte mare. Am mers în județ și am prelevat probe de la diverși producători, iar cartofii din acest an vor fi buni de sămânță, în cel mai bun caz” – explică Könczei. El a mai spus că pierderea fermierilor este de 75-80% din recoltă. Anul trecut recolta de cartofi a fost de 17-18 tone pe hectar, dar anul acesta cantitatea scade drastic, la cel mult 10 tone pe hectar. Könczei spune că în cazul porumbului și a sfeclei de zahăr se mai poate recupera dacă în perioada imediat următoare va ploua.

Certificat de forță majoră

În căutarea unei soluții pentru fermieri, Direcția Agricolă, având sprijinul Consiliului Județean Covasna și al prefecturii Covasna, a găsit un colac de salvare pentru fermieri. „Camera de Comerț și Industrie poate emite contra cost un certificat de forță majoră pe care fermierii îl pot atașa oricărui contract, și astfel nu pot fi executați pentru eventuala neplată a unor rate la bancă, de exemplu” – ne-a declarat directorul Direcției Agricole, Könczei Csaba.

Nici la furaje nu e mai bine

Lipsa ploii a dus şi la uscarea furajelor, iar Könczei Csaba spune că unii fermieri consumă deja iarba pe care au cosit-o în această primăvară. Dat fiind faptul că furaje nu prea vor fi anul acesta, cei de la Direcția Agricolă se așteaptă la un val de sacrificare a animalelor, pentru că fermierii nu vor avea cu ce să le hrănească. În altă ordine de idei, Könczei spune că începând din 6 august fermierii pot accesa fonduri de sprijin pentru creșterea bovinelor de carne. Valoarea ajutorului este de maximum 300 de euro pe cap de animal, condiția accesării fiind aceea de a ține animalul în exploatație timp de minim opt luni.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.