ACTUALITATE 2 august 2021

Prevenirea accidentelor rutiere: acțiune cu amenzi în valoare de 8830 de lei

de Covasna Media | 1213 vizualizări

Recomandări importante de la IPJ Covasna 

În perioada 28 – 29 iulie a.c., polițiștii din cadrul I.P.J. Covasna au aplicat 27 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 8830 de lei, pentru abateri de la normele legale în vigoare privind circulația pe drumurile publice. De asemenea au fost reținute 5 permise de conducere și au fost retrase 3 certificate de înmatriculare. Polițiștii au acționat pe drumurile publice din județul Covasna pentru prevenirea și combaterea cauzelor generatoare de accidente rutiere.

Acțiunile desfășurate au vizat depistarea și sancționarea conducătorilor care nu respectă legislația rutieră și impunerea respectării legii prin prezența activă în teren a polițiștilor rutieri.

Depistat fără permis 

Totodată, în 30 iulie a.c. în jurul orei 03:00, polițiștii din cadrul Poliției Stațiunii Covasna, în timp ce efectuau serviciul de patrulare pe strada Pava de Jos din orașul Covasna, au efectuat semnalele de oprire conducătorului unei autoutilitare care nu a respectat semnalele luminoase ale autospecialei de poliție în vederea opririi și a efectuat un viraj la dreapta oprind într-o parcare. 

Întrucât conducătorul auto, un bărbat de 43 de ani, emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest rezultatul fiind de 0,58 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiindu-i recoltate probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că acesta nu deține permis de conducere valabil pentru nicio categorie de vehicule. 

Polițiștii au întocmit un dosar penal și se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe și conducerea unui vehicul fără permis de conducere. 

Fără alcool la volan 

În context, este foarte important de menționat faptul că, dacă ați consumat alcool, nu trebuie să conduceți vehicule! Nu uitați că legislația rutieră română are toleranță zero față de conducerea vehiculelor sub influența băuturilor  alcoolice. Conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice vă pune viața dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic în pericol grav.

Totodată, polițiștii vin cu o serie de recomandări pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic:

  • Informați-vă și pregătiți-vă înainte de a pleca la drum!

Înainte de a pleca la drum, informați-vă temeinic despre condițiile meteo şi starea drumurilor. Luați în calcul folosirea rutelor alternative care pot fi mai puțin aglomerate decât arterele principale.  

  • Aveți grijă la viteza cu care circulați!

Respectați cu strictețe regimul legal de viteză și adaptați-o în funcție de condițiile de drum, astfel încât să se poată efectua orice manevră în condiții de siguranță. 

  • Atenție la depășiri!

Depășirea neregulamentară este, de asemenea, o importantă cauză generatoare de accidente rutiere. În condițiile unui trafic aglomerat, pot apărea blocaje rutiere temporare și se pot forma coloane de vehicule. Este important să nu vă angajaţi în depăşirea coloanelor de autovehicule.

Pentru a putea efectua o depășire corectă, cel aflat la volan trebuie să semnalizeze intenția de a se angaja în depășire și să treacă la acțiune numai după ce s-a convins că aceasta se poate face fără pericol.

Conducătorul auto trebuie să păstreze în timpul depășirii o distanță laterală suficientă față de mașina pe care o depășește și să reintre pe partea dreaptă a drumului după ce se va asigura că o poate face fără pericol pentru vehiculul depășit.

Nu în ultimul rând, este important să vă păstrați calmul în trafic, nu uitați de politețea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile. 

Reiterăm faptul că o conduită responsabilă și preventivă poate salva viața dumneavoastră, a pasagerilor cu care vă efectuați deplasarea și a celorlalți participanți la trafic. 

Sursa: Compartimentul Relații Publice al IPJ Covasna

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.